Danske undervandskrigere kæmper om VM-titlen i Colombia

Det handler om at kontrollere sin puls og kunne holde vejret længe, fortæller en af de danskere, der jagter medaljer ved VM i undervandsrugby i Colombia.

Der er kamp om bolden under vandet. (Foto: Steve Russell © 2015 Toronto Star)

Som oftest er den umiddelbare respons fra folk et undrende udtryk i øjnene fulgt op af spørgsmålet ”undervands … hvad?”, når Kristian Schäfer fortæller, at han spiller undervandsrugby.

Ikke at han tager anstød af folks uvidenhed, for han er udmærket klar over, at den sport, han har kastet sin kærlighed på, frister en tilværelse i periferien af det store udbud af sportsgrene, der slås om opmærksomheden.

Derfor har det også været en fornøjelig omvæltning at ankomme til VM i den colombianske by Cali, hvor undervandsrugby er langt mere populært end på de hjemlige breddegrader. Hvilket han sammen med holdkammeraterne for alvor fik at mærke efter den stort anlagte åbningsceremoni, hvor mere end 1000 mennesker var dukket op.

Og så lever landsholdsspiller Kristian Schäfer fint med, at en stor del af den lokale interesse for det danske hold skyldtes den fysiske fremtoning i 12-mandstruppen, der har en gennemsnitshøjde på 1,91 meter og 96 kilogram.

- Mange ville have billeder af os, som var vi rockstjerner, fordi vi stod og var nærmest dobbelt så store som dem med lyst hår og blå øjne. Og når vi går rundt i byen med vores landsholdsuniformer, så dytter og hujer folk af os, så de har taget rigtig pænt imod os, fortæller han.

Pulsen er det vigtigste

Undervandsrugby er, som navnet antyder, i høj grad en kontaktsport, hvor der konstant er hård kamp om bolden, og hvor det at score kun kan lade sig gøre ved at fjerne modstandernes målmand, der klamrer sig til målet – en cylinderformet spand – med hårdhændede metoder. For eksempel ved at løfte ham i nakken eller skubbe til ham, og det på bunden af et 18 meter langt og fire et halvt meter dybt bassin.

Det danske herrelandshold i Cali. (© Dansk Sportsdykkerforbund)

Hvert hold har seks spillere i vandet med seks udskiftere, der ligger i overfladen, klar til at dykke ned og overtage for de holdkammerater, der mister pusten.

Ilt er en afgørende faktor i undervandsrugby, men det handler i endnu højere grad om at holde hovedet koldt og økonomisere med den.

- Det er faktisk mest det at kontrollere pulsen, der er vigtig. For det med at holde vejret er ikke så svært, og alle mennesker kan jo holde vejret længere, end de umiddelbart tror, så det handler omk at presse sig selv.

- Det kan lyde spøjst, for man glemmer nogle gange, at man er presset på luft, hvis man er i en presset situation, hvor man enten er ved at score eller jagter en modstander. Så glemmer man det simpelthen. Så det handler mere om ikke at brænde over på sin maks-puls, for så kan det være rigtig svært at komme tilbage igen, forklarer Kristian Schäfer.

Når behovet for luft i lungerne alligevel bliver for overvældende trækker spillerne op til overfladen, hvor de med deres svømmefødder, dykkermaske og snorkel kan ligge og trække vejret, mens de følger med i spillet under overfladen.

Vil slutte medaljetørke

Ved VM i Colombia håber de danske herrer at bryde en lang medaljetørke, der strækker sig tilbage til 1999, hvor man fik sølv. Siden er det blevet til en række 4.- og 5.-pladser ved VM-stævnerne, der afholdes hvert fjerde år.

- Vi har en ambition om at få medaljer. Det mener vi, at vi er gode nok til. Vi regner i hvert fald med at vinde vores pulje mod Spanien og Canada, og så venter der formentlig en rigtig svær kamp mod enten Norge eller Colombia, siger Kristian Schäfer om udsigten til en dyst mod en af de to nationer, han også peger på som guldfavoritterne.

Som alle andre udøvere af nichesportsgrene håber de danske undervandsrugbyspillere også, at fremtiden byder på en mere prominent rolle for netop deres sport med større anerkendelse og VM-slutrunder, hvor hver enkelt spiller ikke skal betale 15.000 kroner i rejseudgifter bare for at komme med, som danskerne har gjort i dette tilfælde.

En forhåbning, der senest fik en lussing, da paraplyorganisationen for undervandssportsgrene, CMAS, valgte at monofinnesvømning skulle på programmet til det nyligt overståede European Games i Baku på bekostning af undervandsrugby.

Danmark er repræsenteret ved VM med både et herre- og et kvindehold. kvinderne vandt deres første kamp 18-0 over USA, men tabte den anden 8-0 til Tyskland. Herrerne møder tirsdag aften både Spanien og Canada. Kampe du kan se streametdette link.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk