De fleste atleter kommer sig, men andre får store corona-eftervirkninger: Hjertebetændelse,  blodpropper - og dødsfald

Covid-19 kan give store og besværlige bivirkninger for den smittede sportsudøver - selv efter en negativ test.

Den danske fodboldspiller Mikkel Duelund er en af de atleter, der har været hårdt ramt af corona - og har siden haft svære bivirkninger. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Lad os lige slå det fast med det samme: Størstedelen af smittede med corona, der ikke har nogle underliggende sygdomme, kommer sig hurtigt og fint efter endt sygdom. Sådan er det også for de fleste atleter, der bliver smittet.

Men – lad os også slå dette fast: Det er ikke alle, der gør det.

Både den almindelige borger, men også sunde og formstærke atleter kan opleve svære og alvorlige bivirkninger ved coronavirus – både under sygdommen og efterfølgende. Risikoen for atleten er dog, at han eller hun udsætter kroppen langt mere fysisk i træning og kampe. Og hvis atleten kommer for hurtigt i gang eller de rette test ikke er taget forud for genoptræning, så kan det få alvorlige konsekvenser.

Læger og forskere i hele verden har det seneste år undersøgt, hvilke konsekvenser og faresignaler der kan være for coronasmittede atleter, der kæmper sig tilbage på banen.

De fleste atleter kommer sig fint efter et coronaforløb, men der er nogle, der har store bivirkninger efter. Uanset om de har haft et let eller hårdt forløb under selve sygdommen. (Foto: Cary Edmondson © Scanpix)

En af de mest gennemgående teser er, at corona kan forårsage myocarditis - betændelse i hjertemusklen. Endnu er der ikke lavet et endeligt link mellem corona og myocarditis, men flere undersøgelser og studier har allerede påvist, at corona kan være anledningen til hjertebetændelse. Det kan give atleter brystsmerter, åndenød og træthed, mens det i alvorligere situationer kan føre til slagtilfælde, hjerteanfald og hjertesvigt.

Andre studier har vist en sammenhæng mellem corona og lungebetændelse, hvor nogle atleter ikke kan genoprette deres fulde lungefunktion, da lungevævet har taget skade af corona-virusset.

Og derudover har studier også påvist sammenhæng mellem coronasmittede og blodpropper - og en sammenhæng mellem Covid-19 og neurologiske symptomer såsom svimmelhed, sanseforstyrrelser og hovedpine.

Derfor er læger meget påpasselige med at sende atleter tilbage på banen, og af den grund bliver de undersøgt detaljeret før et comeback. De fleste vender tilbage uden de store problemer, men der er nogle atleter, der stadig oplever udfordringer på grund af virusset.

Herunder kan du læse om flere atleter, der har haft store corona-bivirkninger – både under og efter smitten, og i nogle tilfælde menes det at havde ført til dødsfald.

1

Lungeinfektion og dårlig lever: Mikkel Duelund, fodboldspiller

Mikkel Duelund har været hårdt ramt af corona. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Den tidligere FC Midtjylland-spiller fik konstateret corona i starten af november. Efter to uger med mange symptomer følte han sig klar til et comeback, men det blev stoppet hurtigt.

Den 23-årige Dynamo Kiev-spiller blev hurtigt svimmel under træning og besvimede næsten. Lægerne fandt ud af, at årsagen til kollapset var en lungeinfektion og en dårlig lever – en konsekvens af corona. Og lægerne frygtede en blodprop, hvis han ikke tog det roligt.

- Der var bare noget inde i mig, der gjorde, at min krop slet ikke fungerede. Det er virkelig underligt ikke at kunne tage et par trapper uden helt at tabe pusten, udtalte Mikkel Duelund til TV2 Sporten.

Derfor har danskeren trappet træningen ned og tager medicin ved siden af sin genoptræning. Håbet er dog, at han er tilbage i træning med holdkammeraterne i midten af januar, hvis alt går vel.

2

Træthed, hovedpine og opkast: Allan Saint-Maximin, fodboldspiller

Allan Saint-Maximin har ikke kunnet spille fodbold siden slutningen af november. (Foto: Stu Forster © Scanpix)

Den unge franske fodboldspiller har været ramt af corona siden slutningen af november, og ifølge hans manager i Newcastle, Steve Bruce, er der ikke udsigt til, at han er tilbage på banen lige foreløbigt. Flere Newcastle-spillere blev ramt af virusset samtidigt, men den 23-årige franskmand har været hårdest ramt.

Tung træthed, slem hovedpine og opkast har været nogle af symptomerne ifølge manageren, der har været chokeret over, hvordan virusset har påvirket unge og raske atleter.

- Jeg troede ikke, at corona kunne have så mange eftervirkninger på unge superatleter. Det har været meget foruroligende – både for os og for spillerne. Det er brutalt, udtaler Steve Bruce.

3

Svimmelhed og utilpashed på banen: Yuri Berchiche, fodboldspiller

Yuri Berchiche har døjet med svimmelhed efter sit comeback. (Foto: Sergio perez © Scanpix)

Den 30-årige spanske fodboldspiller blev godkendt til at spille igen midt i oktober - et par uger efter sin første positive corona-prøve. Men comebacket er ikke gået efter planen. Athletic-spilleren har i flere træninger beklaget sig over træthed, og i starten af december blev han øjeblikkeligt udskiftet i slutningen af første halvleg, da han følte svimmelhed og utilpashed på banen. Det samme skete ugen efter i en kamp mod Getafe – samme symptomer og en tidlig udskiftning.

- Vi forsøger at finde ud af, om hans symptomer er kædet sammen med corona. Han bliver testet meget, men problemerne bliver ved med at komme tilbage, siger hans træner i Athletic, Gaizka Garitano.

4

Stadig syg efter 7 måneder: Oonagh Cousins, britisk roer

Oonagh Cousins (tv) har store bivirkninger efter sin coronasmitte. (Foto: Nurphoto © (c) Ritzau Scanpix)

Efter planen skulle roeren Oonagh Cousins have kaldt sig OL-deltager på nuværende tidspunkt og glædet sig over den milepæl. Men sådan gik det ikke. OL 2020 blev udskudt på grund af corona, og netop corona blev 25-årige Cousins smittet med i foråret.

Hendes symptomer var ikke voldsomme i starten med hoste, hovedpine og mistet smags- og lugtesans. Men symptomerne blev anderledes efter noget tid, og faktum er, at hun syv måneder efter stadig ikke er rask og kan ikke dyrke sin sport.

Den unge roer må acceptere en hverdag, hvor svimmelhed, kvalme og træthed er en del af virkeligheden.

- På de værste dage har jeg svært ved at gå en tur, lave mad eller skrive en mail. Andre dage er det fint, men på de værste dage vågner du og tænker, at du ikke kan vente på, det bliver aften igen, så du kan gå i seng.

- Jeg er generelt positiv, men jeg føler mig meget nede på de dårlige dage, siger hun til BBC.

5

Hjertebetændelse afslutter sæsonen - Tommy Sweeney – NFL-spiller

Sweeney er den første NFL-spiller, der bliver diagnosticeret med hjertebetændelse. (© (c) Ritzau Scanpix)

I slutningen af november måtte NFL-holdet Buffalo Bills opgive håbet om at få Tommy Sweeney tilbage på banen igen i denne sæson. Sweeney havde fået konstateret myocarditis – en hjertebetændelse, som lægerne mente var en direkte sammenhæng med coronavirusset, som spilleren var blevet testet positiv for i oktober.

Holdet havde ellers håbet på, at Sweeney kunne komme sig hurtigt og satte ham i første omgang på en reservelisten. Men det stod klart, at der var større problemer med spillerens hjerte, og derfor er han ude hele sæsonen.

Dermed blev Sweeney den første NFL-spiller, der officielt blev diagnotiseret med myocarditis.

6

Kollapsede på banen: Keyontae Johnson, basketballspiller

Keyontae Johnson (th) kollapsede på banen i december efter coronasmitte. (Foto: Kim Klement © Scanpix)

Den 9. december stod både med- og modspillere forstenet til halvgulvet med chokerende miner i ansigtet. Kort forinden var basketballspilleren Keyontae Johnson gået ind på banen igen efter en kort timeout for sit hold Florida Gators i den bedste collegerække – og få sekunder efter kollapsede hans krop direkte ned på gulvet.

23-årige Johnson blev hurtigt sendt på hospitalet, hvor lægerne fik ham tilbage til bevidsthed. Heldigvis for basketball-talentet er han kommet sig uden de store mén, men lægerne diagnosticerede ham med hjertebetændelsen myocarditis, som de mener er kædet sammen med coronavirusset, som han var blevet smittet med nogle måneder tidligere.

Johnson skal undergå flere test de kommende måneder og er ude resten af sæsonen.

7

Blodprop i benet: Diego Costa, fodboldspiller

Det er meget usædvanligt, at fodboldspillere og atleter får blodpropper, men det oplevede Diego Costa kort efter sin coronasmitte. (Foto: ALBERT GEA © Scanpix)

I slutningen af november meddelte den spanske fodboldklub, at Diego Costa alligevel ikke var kampklar til et Champions League-opgør efter en endt skadespause med læggen. Denne gang var det dog ikke læggen, der var problemet, men højre ben, som Costa havde beklaget sig med i noget tid.

Undersøgelser viste kort efter, at angriberen havde fået en blodprop i benet.

Lægerne konstaterede efterfølgende, at blodproppen ikke havde noget at gøre med den tidligere lægskade, men at man ville undersøge, om blodproppen havde sammenhæng med coronavirusset, som Diego Costa var blevet smittet med i september.

Angriberen er heldigvis kommer sig efter blodproppen uden alvorlige mén.

8

Lungerne er stadig ramt: Myles Garrett, NFL-spiller

Myles Garrett har store vejrtrækningsproblemer efter coronasmitte. (Foto: Christopher Hanewinckel © Scanpix)

Selvom Myles Garrett er tilbage på football-banen igen efter sin første positive coronaprøve i november, så er han stadig ikke helt rask. Det er især lungerne, der driller NFL-spilleren, og selvom han laver åndedrætsøvelser fire gange om dagen og tager situationen alvorligt, så føler han sig forpustet og ikke helt sig selv i kampene.

- Jeg må give mit alt på banen og så prøve at få styr på det efter sæsonen. Men jeg er ramt, især efter kampene, hvor jeg hiver efter vejret. Folk skal tage corona seriøst. Ingen ved, hvor lang tid, det vil påvirke dig. Dine lunger, dit hjerte. Jeg prøver at gøre mit bedste, mens jeg hjælper mit hold, siger Cleveland Brown-spilleren.

Myles Garretts NFL-kollega Rycuell Armstead har oplevet lignende symptomer efter coronasmitte ifølge sportsmediet ESPN. Jacksonville Jaguars-spilleren har været på hospitalet to gange – senest i september– med åndedrætsbesvær, og kort efter besluttede holdet og stabens læger, at den 23-årige spiller ikke skulle på banen mere i denne sæson.

9

Død efter blodprop i hjertet: Jamain Stephens Jr., amerikansk football-spiller

Jamain Stephens Jr. blev kun 20 år gammel. (Foto: SEAN GARDNER © Scanpix)

Den 9. september gik der et chok gennem amerikansk collegesport. Den unge amerikanske football-spiller fra California University of Pennsylvania Jamain Stephens Jr. var død efter en blodprop i hjertet.

Stephens’ forældre fortalte kort efter, at deres søn havde fået coronavirus og efterfølgende var blevet indlagt med lungebetændelse og problemer med hjertet. Kort tid efter døde han, da lægerne ikke kunne redde hans liv.

Hans mor appellerede herefter til de mange unge atleter, at de skulle passe på sig selv og tænke sig om, når de vendte tilbage til sporten efter coronasmitte.

- Jeg er meget, meget nervøs for de unge kvinder og mænd. Deres liv er uvurderligt. Det er ikke det værd, sagde hun.

Jamain Stephens Jr.'s college meddelte kort efter hans død, at corona og dertilhørende blodpropper var årsagen til dødsfaldet. Den meddelelse er senere trukket tilbage, da lægerne gerne vil undersøge situationen nærmere.

10

Død efter hjerteanfald: Michael Ojo, basketballspiller

Michael Ojo kollapsede på banen og døde senere af et hjerteanfald. (Foto: ANDREJ CUKIC)

Den nigerianske basketball-spiller Michael Ojo døde også på tragisk vis ved et hjertetilfælde, da han faldt om på banen i forbindelse med en individuel træning den 7. august.

Ifølge præsidenten fra den serbiske klub Crvena Zvezda, som Ojo havde kontrakt med frem til første juli, blev nigerianeren testet negativ for corona tre gange i løbet af juni.

Men en uge efter begyndte han at få symptomer for virusset– samtidigt med, at hans kontrakt udløb med den serbiske klub – og han blev konstateret smittet. Den 27-årige spiller blev derefter behandlet på et privat klinik med antibiotika, da han havde pådraget sig en lungebetændelse på grund af coronavirusset.

Hans blodprøver var angiveligt stadig ikke tilfredsstillende i slutningen af juli, og derfor anbefalede lægerne ham kraftigt ikke at starte op på almindelig træning, før han var helt clearet. Hvis han blev træt, skulle han stoppe op med det samme.

Ifølge præsidenten fulgte Ojo ikke rådene, og han trænede hårdt - endda før blodprøverne i slutningen af juli, hvor han følte stor træthed. Den 7. august kollapsede han i fobindelse med en individuel træning og døde af et hjertestop.

Ifølge lægerne, som forgæves behandlede Ojo, mistænkes coronavirusset at være årsagen til dødsfaldet.

- Vi behøver ikke at mystificere det, der skete den 7. august. Hans familie og den nigerianske ambassade efterforsker sagen for at finde frem til sandheden, udtalte præsident Nebojsa Covic og understregede, at myndighederne i Serbien også ville kigge nærmere på Ojos pludselige dødsfald.