Den flamske uge er i gang, og danskerne står med 'rigtig gode muligheder'

Den flamske cykeluge er allerede tyvstartet, og i den kommende uge kan den belgiske cykelfest også blive dansk.

Mads Pedersen er en af de danskere, vi skal kigge efter i den kommende uge. (Foto: © GUILLAUME HORCAJUELO, Ritzau Scanpix)

Antallet af danske sejre i den endnu unge cykelsæson er allerede velvoksent for sin alder, men i den kommende uge kommer den endelige bekræftelse af, hvorvidt de danske endagskrigere er lige præcis, hvor de skal være.

De indlendende strækøvelser er overstået med etapeløb som Paris-Nice og mindre hors d'oeuvres som Strade Bianche plottet ind i de tidlige måneder.

Efter et veloverstået Milano-Sanremo i sidste weekend kommer dagene med mudder i krydderen, små, stejle stigninger og brosten nu som belgiske fritter i en stor menu - i hobetal.

I dag køres Gent-Wevelgem, men allerede i fredags drog verdens allerbedste endagsryttere ud på de belgiske landeveje ved E3 Saxo Bank Classic, hvor hjemmebanefavoritten Wout van Aert var først over stregen.

Wout van Aert skyllede fredagens sejr i E3 ned med en velvoksen belgisk øl. Søren Kragh var bedste dansker med sin niendeplads. (Foto: © DAVID PINTENS, Ritzau Scanpix)
Wout van Aert skyllede fredagens sejr i E3 ned med en velvoksen belgisk øl. Søren Kragh var bedste dansker med sin niendeplads. (Foto: © DAVID PINTENS, Ritzau Scanpix)

Og i den kommende uge skal de nok lære asfalten og brostenene at kende, når yderligere tre løb bliver afviklet i det flamske med årets andet monument, Flandern Rundt, som rosinen i pølseenden næste søndag. Der er derfor nok at glæde sig til, forklarer DR Sportens cykelekspert, Brian Nygaard.

- Den flamske uge er noget særligt, og den har den naturlige kulmination med Flandern Rundt. Det er cykelløb på en vild og en publikumsvenlig måde, og det er den største sportsbegivenhed i Belgien - hvert år, siger Brian Nygaard.

Fest, farver og formidabelt cykelløb. Ja, tak.

Og det bedste ved det hele er, at vi i en tid med danske ryttere i den absolutte verdenstop godt kan tillade os at have visse forventninger.

- Hvis man skal konkludere noget samlet, så er der rigtig gode muligheder for, at vi får en vinder. Ikke bare i et af de mindre, men også i det største af dem alle. Det er en enorm spændende periode for alle os, der følger med i den slags cykelløb, siger Brian Nygaard.

Så lad os springe ud i det. Her kommer de tre danskere, som DR Sportens cykelekspert spår de største chancer i det belgiske.

Mads Pedersen fortsætter jagten

Mads Pedersen har allerede leveret gode resultater i denne sæson. Nu gælder det jagten på danskerens første monument. (Foto: © Yoan Valat, Ritzau Scanpix)

Den tidligere verdensmester har allerede vundet Gent-Wevelgem, ligesom han i 2018 som bare 22-årig kørte sig ind på en andenplads i Flandern Rundt. Men for en kapacitet som Mads Pedersen stopper jagten sandsynligvis ikke, før han kan stille sig øverst på podiet i monumentet i Flandern. Og i år, er det hele timet og tilrettelagt for Trek-Segafredo-rytteren.

- Han er den ubetingede kaptajn, han kører på et stærkt hold og er velsagtens mere sulten, end han nogensinde har været. Jeg tror, han har tilrettelagt hele sin sæson mod at gøre det godt i de næste to uger, siger Brian Nygaard.

Foruden Flandern Rundt i næste weekend ligger Paris-Roubaix også i kalenderen i starten af april. Og de to monumenter er højt på danskerens ønskeliste.

Men selvom den 27-årige danskers evner efterhånden er velunderstøttet af et imponerende cv, foregår jagten på de to monumenter også i en hidsig tid.

- Han er oppe mod nogle af de bedste cykelryttere i sportshistorien som Mathieu Van der Poel og Wout Van Aert. Men det er også der, Mads Pedersen hører til, når han er på sit højeste..

- Det vil bestemt være en fjer i hatten, hvis han vinder Gent-Wevelgem, men det er Flandern Rundt, der er det store mål, siger Brian Nygaard.

Søren Kragh i favorittens skygge

Søren Kragh Andersen har alt, hvad der skal til, for at levere et godt resultat i den kommende uge. (Foto: © Belga, DAVID PINTENS/Belga)

For Søren Kragh Andersens vedkommende er en femteplads i sidste weekends Milano-Sanremo et tegn på, at lårbasserne er i omdrejninger. Den store udfordring er, at den 28-årige dansker kører i en trikot magen til vinderen af selvsamme løb, hollandske Mathieu Van der Poel.

- Han kører på hold med den største favorit af dem allesammen. Det siger ikke så lidt, når man ser, hvem han er oppe mod, men det betinger Søren Kraghs muligheder i den forstand, at han kan drage fordel af det, fordi alle holder øje med Van der Poel. Eller også bliver han nødt til at ofre sig, siger Brian Nygaard.

Når det er sagt, ser vinterens skifte til Alpecin-Deceunick-holdet ud til at være netop det, der kan forløse Søren Kragh Andersens potentiale i de belgiske løb. I fredags blev det til en niendeplads i E3.

- Han er langt om længe fuldstændig, hvor han skal være. Man kan godt tillade sig at have forventninger, for han er en exceptionel god cykelrytter med et stort angrebshjerte og en evne til at finde de steder i løbet, hvor han kan gøre en forskel, siger Brian Nygaard.

Kan kampvognen kæmpe sig tilbage?

Der er stadig spørgsmålstegn om Kasper Asgreens form. (Foto: © ANNE-CHRISTINE POUJOULAT, Ritzau Scanpix)

For to år siden kørte Kasper Asgreen sig hele vejen til toppen af podiet i både Flandern Rundt og E3. Derfor har den 28-årige Soudal-Quickstep-rytter for længst vist sit værd i det belgiske.

Efter en skidt 2022-sæson præget af dårlige resultater og skader, er der dog visse spørgsmålstegn ud for den danske dieselmotor, mener Brian Nygaard.

- Vi mangler at se ham på det niveau, der er højt nok til at vinde et af løbene, siger Brian Nygaard.

Når det er sagt, har danskeren før vist vejen. Og det skal man bestemt ikke kimse af.

- Han er så god til de løb og har så meget erfaring, at der er al mulig grund til at have selvtilliden i orden, fordi han har vundet dem, siger Brian Nygaard.