Den Internationale Olympiske Komité vil ikke presse Kina til at overholde menneskerettigheder

Den Internationale Olympiske Komité mener ikke, at den kan tvinge Kina til ikke at begå menneskerettighedsbrud.

Vinter-OL foregår i februar i 2022 i Beijing. (Foto: TINGSHU WANG)

På mandag tændes den olympiske ild i Grækenland, hvorefter den overdrages til den kinesiske organisationskomité.

Derfra tager ilden på den lange rejse fra Grækenland til Beijing, hvor vinter-OL åbnes 4. februar i 2022.

Men det er ikke alle, der er lige begejstrede for, at legene skal afholdes i den kinesiske hovedstad.

Særligt Kinas behandling af det religiøse mindretal uighurerne har affødt international kritik fra 39 FN-medlemslande, mens også situationen i Hongkong og Tibet har mødt kritik. Kina afviser kritikken og peger på, at lejrene for uighurerne skal bekæmpe religiøs ekstremisme.

Danmarks Idrætsforbund, der står for at sende de danske atleter afsted, er heller ikke ubetinget lykkelig for at sende udøverne til Beijing.

- Jeg synes selvfølgelig altid, at det er voldsomt problematisk, når vi har store internationale idrætsevents i lande, hvor der er udfordringer med menneskerettighederne, lød det fra DIF-formand Hans Natorp til DR tidligere i oktober.

Og tidligere på sommeren sendte en gruppe af amerikanske senatorer og kongresmedlemmer et åbent brev til Den Internationale Olympiske Komité (IOC), hvori de opfordrede til, at vinter-OL blev flyttet, hvis ikke Kina stoppede menneskerettighedsbruddet mod uighurerne.

- Vi har ikke set beviser på, at IOC har taget et eneste skridt for at presse den kinesiske regering til at ændre dens adfærd, lød det blandt andet i det åbne brev.

IOC-vicepræsident John Coates under sommerens OL i Tokyo. (Foto: Kyle Terada © USA TODAY Network)

Men kritikken af IOC preller af. En af de fire vicepræsidenten i IOC, John Coates, siger på et pressemøde ifølge nyhedsbureauet Reuters, at menneskerettighedssituationen i Kina ikke er IOC's opgave.

- IOC lægger stor vægt på menneskerettigheder.

- Det er en vigtig del af de fundamentale principper i den olympiske ånd og de grundlæggende principper i det olympiske charter, siger han ifølge Reuters.

Det olympiske charter er retningslinjerne og reglerne for den olympiske bevægelse, og blev nedfældet første gang i 1908 med basis i regler, som de moderne olympiske leges grundlægger, Pierre de Coubertin, havde skrevet allerede i 1898.

- Det er IOC’s opgave at sikre, at der ikke sker brud på menneskerettighederne i de nationale olympiske komiteer eller i den olympiske bevægelse i forbindelse med afholdelsen af legene.

- Vi kan ikke fortælle et land, hvad det skal gøre. Det eneste, vi kan gøre, er at give legene til et land under de krav, der er opstillet i værtskontrakten og sikre, at de bliver overholdt, siger IOC-vicepræsidenten John Coates ifølge Reuters.

'Sammen for en delt fremtid' lyder mottoet til vinter-OL i 2022. (Foto: TINGSHU WANG)

Dermed lægger John Coates sig i tråd med det, IOC-præsidenten, Thomas Bach, sagde på et pressemøde i marts, hvor Bach påpegede, at IOC ikke kunne løse en problemstilling, som FN's sikkerhedsråd heller ikke har en løsning på.

Bach fastslog, at IOC tager kritikken og Kinas menneskerettighedsbrud 'meget seriøst'.

- Menneskerettigheder og arbejdsrettigheder og andet er, og vil fortsætte med at være, en del af værtskontrakten, sagde Bach i marts.