Den olympiske ild til vinterlegene blev tændt under protest, men hvor skal den hen nu?

I dag overdrages den olympiske ild til Kina forud for vinter-OL i Beijing i februar 2022.

Ilden skal nu fra Grækenland til Kina. (Foto: Aris Messinis © AFP or licensors)

I går blev den olympiske ild officielt tændt ved en ceremoni i Olympia i Grækenland, de olympiske leges fødested.

I dag, tirsdag, bliver den videregivet til Kina.

Men allerede inden den kinesiske organisationskomité har fået overdraget den olympiske ild, blev vinterlegene i Beijing mødt af kritiske røster.

Tre menneskerettighedsforkæmpere fandt vej til gårsdagens ceremoni, mens flere blev anholdt uden for templet i Olympia.

De tre viste utilfredshed med Kina som værtsland for vinterlegene og viste et tibetansk flag samt et banner med ordene 'no genocide games' (ingen folkemords-lege, red.).

Det kinesiske regimes behandling af de muslimske mindretal uighurerne har affødt kritik internationalt, mens også Tibet er et stridspunkt og har været det siden den kinesiske annektering i 1950.

  • Tre menneskerettighedsforkæmpere protesterede ved ceremonien, hvor den olympiske ild blev tændt, med et tibetansk flag og et banner, med ordene 'no genocide games' (ingen folkedrags-lege, red.). (Foto: COSTAS BALTAS)
  • De tre blev hurtigt pågrebet af politiet. (Foto: YANNIS KOLESIDIS)
1 / 2

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) henviste efter protestaktionen til den nationale græske olympiske komité (HOC).

- Tændingen af den olympiske ild repræsenterer 3.000 års græsk historie og forpligtelse til fred og dialog.

- HOC respekterer ytringsfrihed, men det er skuffende, at denne traditionelt kulturelle begivenhed er blevet brugt af nogle få individer til andre formål, lød det fra HOC i en pressemeddelelse.

Hvor skal ilden hen?

Hvad der sker fra overdragelsen til den kinesiske organisationskomité i dag, til vinterlegene officielt åbner om 108 dage, er lidt af et mysterium.

Historien kan måske give et godt grundlag for at forudse, hvad der sker, for typisk vil ilden drage på en længere rejse gennem værtslandet.

Men den kinesiske organisationskomité har endnu ikke løftet sløret for, hvilken rute den olympiske ild vil tage gennem Kina, fortæller Stanis Elsborg, der er idrætshistoriker og analytiker ved Play the Game.

- Jeg har endnu ikke kunnet finde offentliggørelsen af den olympiske fakkelrute, og det er meget, meget underligt, at vi ikke har fået den at se endnu, siger han.

Før sommerlegene i 2008, også i Beijing, blev den olympiske ild båret til toppen at Mount Everest. (Foto: Reuters Tv)

Men hvorfor er det overhovedet spændende, at den olympiske ilds rute er ukendt? Svaret på det spørgsmål skal findes delvist i historikken om Kinas seneste værtskab for OL, i 2008, og delvist i, hvad den olympiske ild kan bruges til, forklarer Stanis Elsborg.

I 2008 var den olympiske ilds færd verdensomspændende, og kineserne sendte ilden ud på en 137.000 kilometer lang rejse på mere end fire måneder. Den blev både taget til toppen af Mount Everest, på tværs af seks kontinenter og langs silkevejen.

- Fakkelruten, indtil efter OL i 2008, startede altid i Grækenland og var international. Derfor har den også haft en kosmopolitisk funktion og har bundet verden sammen.

- Det blev trappet ned efter 2008, fordi der var så meget modstand langs den internationale fakkelrute i forbindelse med sommerlegene i Beijing i 2008. Siden er det blevet indskrænket og er kun en national rute, siger Stanis Elsborg.

Modsvaret til den store modstand, som den olympiske ild mødte på sin rejse i 2008, blev, at der blev oprettet en specialstyrke, der skulle beskytte ilden på ethvert tidspunkt. Også i 2008 havde utilfredsheden med Kinas værtskab rod i menneskerettigheder.

- Vi kender historien om fakkelruten i 2008, og derfor er det interessant, at den ikke er offentliggjort endnu, og derfor ved vi ikke, hvad der skal ske i Kina. Men vi ved, at traditionelt er fakkelruten blevet brugt til at promovere landet i forbindelse med de olympiske lege.

- Det, man skal holde øje med, er, at Kina er rigtig dygtig til at iscenesætte fakkelruten og bruge den og sportsbegivenheden i både national og international propaganda. På den måde bliver det interessant at se, hvad faklen skal nu, siger Stanis Elsborg.

  • Den olympiske ild tændes ved hjælp af solens stråler. (Foto: Zuma / SplashNews.com © www.SplashNews.com 2021)
  • En hvid fredsdue blev også sluppet fri under ceremonien. (Foto: Aris Messinis © AFP or licensors)
  • Ceremonien blev overværet af Grækenlands præsident, Katerina Sakellaropoulou, og IOC-præsident Thomas Bach. (Foto: Giannis Spyronis / Ilialive via © imago images/ANE Edition)
1 / 3

Den olympiske ild er en vigtig del af den olympiske ånd, og det er derfor, den kan bruges til at promovere værtslandet. Også hele ceremonien omkring tændingen af ilden er med til at skabe myten omkring faklen med den olympiske ild.

- De olympiske lege bygger i høj grad også på et religiøst skær. De gamle antikke lege var en religiøs fest for den øverste gud, Zeus, og der er noget med det sakrale, som de moderne olympiske lege også gerne vil skrive sig ind i, og der er den olympiske ild en del af det.

- Meningen med ceremonierne er, at de skal kaste et spirituelt skær over begivenhederne. De moderne leges grundlægger, franskmanden Pierre de Coubertin, kaldte det for en sportsreligion. Legenes religiøse skær skal være med til at hensætte tilskuere og tv-seere i en meget, meget højtidelig stemning, som skal gøre dem mere modtagelige overfor IOC og værtsnationens budskaber, siger Stanis Elsborg.

  • Den græske skiløber Ioannis Antoniou blev den første fakkelbærer. (Foto: Aris Messinis © AFP or licensors)
  • Efterfølgende overdragede Antoniou den olympiske ild til kineseren Li Jiajun, der er tidligere speedskater og femdobbelt OL-medaljevinder. (Foto: Aris Messinis © AFP or licensors)
1 / 2
FacebookTwitter