Den store Tour Manager-guide

Du skal være over dit hold næsten hele tiden, hvis du vil sikre dig et godt resultat i Tour de France Managerspillet. Se vores tips her!

Fabian Cancellara og Bradley Wiggins - to store favoritter på prologen (Foto: Scanpix © Scanpix)

Det kræver både viden, held og rettidig omhu, hvis du vil sikre dig et godt resultat i DR Sportens Tour de France Managerspil.

Her på siden får du en stribe tips til, hvordan du bliver en god tour-manager. Men selv hvis du følger dem og i øvrigt holder dig opdateret om udviklingen i Touren, er det absolut ingen garanti for succes. Der lurer - heldigvis - overraskelser på hver etape, der gør det svært at score point.

Det er ikke uden grund, vi kalder det her spil for "verdens hårdeste managerspil", for du kommer ikke sovende til succes, hvis du spiller med om den samlede topplacering. Det kræver løbende vedligeholdelse og "nursing" af dit hold. Du kan ikke bare udpege dine 9 ryttere før prologen og så sætte dig tilbage i sofaen under hele Touren uden at røre ved holdet. Du bliver nødt til løbende at skifte ud på holdet - hvis du altså vil være med i den bedre halvdel af managerspil-klassementet.

På den anden side koster det 'penge' at skifte ud på holdet, så du skal også passe på, at du ikke fyrer en masse penge af på transfers uden at ramme de ryttere, der overrasker på dagens etape.

Sæt dig ind i reglerne

Det er ikke overraskende en god idé at læse reglerne i spillet godt igennem og have fuldstændig styr på pointsystemet. Der er selvfølgelig point at hente, hvis du har rytterne i toppen af klassementet. Men kasseapparatet klinger højest, hvis du har dagens etapevinder, har valgt den rigtige kaptajn, og især scorer 'etapebonus' ved at have flere af de ryttere, der kommer i top 15 på dagens etape. Det sidste kan du især udnytte under enkeltstarterne og de flade sprinteretaper.

Spillets faser

Spillet kan inddeles i flere faser, der selvfølgelig følger Tourens 21 etaper.

- Enkeltstarter: Her skal du have dit hold pakket med fartspecialisterne - De flade etaper: Her gælder det sprinterne eller 'lykkeridderne' - Bjergetaperne: Her bør du gå efter ryttere af Michael Rasmussens kaliber og kaptajnerne, der kører med om sejren i det samlede klassement.

Kom godt fra start

Det burde ikke være så svært at komme godt fra start i Tour-spillet. Årets rute starter med en enkeltstart, og her kan man med fordel kigge tilbage på forårets resultater på lignende etaper og forsøge at forudsige, hvilke ryttere der vil markere sig.

Du skal selvfølgelig forsøge at ramme de 15 ryttere, der placerer sig i top på prologen, da du så scorer 'etapebonus' (se pointsystemet). Ryttere som Fabian Cancellara, David Millar og Bradley Wiggins burde være selvskrevne på dit hold. Sidste år blev Thor Hushovd en overraskende vinder af prologen. Han er nok også en tanke værd, ligesom ryttere som Andreas Klöden, Stefan Schumacher og Alexandre Vinokourov.

Her finder du lidt resultater fra forårets enkeltstarter, der kan give dig et fingerpeg om, hvem der er favoritter. Men husk at mange ryttere har brugt de nævnte løb til at køre sig i Tour-form og måske har sparet lidt på kræfterne under disse løb.

Dag 1 og frem til bjergene

Efter prologen byder Touren på en stribe etaper, hvor du kan vælge at følge flere forskellige taktikker:Sats på lykkeridderne: En farlig strategi, men der er altid ryttere, der vil forsøge at stikke af i et udbrud og gå efter etapesejren. Spørgsmålet er bare, om de holder hjem - og om du har heldet til at ramme lykkeridderne lige netop på den dag, hvor de slår til. Det er netop her, at du kan brænde fingrene og sætte alt for mange penge til ved at bruge transfer på ryttere som Jens Voigt, Thomas Voeckler og Flecha uden at ramme dem på den dag, hvor de går hele vejen. Går du efter 'lykkeridder'-modellen, så tænk også på, hvor etapen køres. Når rytterne er i Belgien, er de belgiske ryttere fx mere tændt.Sats på sprinterne: Mange af etaperne slutter i en massespurt, hvis udbruddene bliver kørt hjem. Derfor kan du med fordel fylde dit hold op med sprintere som Petacchi (hvis han er med), McEwen, Freire og Boonen.Sats på klassementet: Du kan også indkøbe/beholde de ryttere, der har 'trøjerne', da de giver sikre point på kontoen. Det er strategien med mindst risiko og sandsynligvis også mindst indtjening.

Alperne

Her må du et langt stykke hen ad vejen sætte hold efter din mavefornemmelse. Hvem har benene på dagen? Hvornår rykker Michael Rasmussen og de andre klatrere efter bjergpointene? Og får et udbrud lov til at køre hjem, eller bliver det en duel mellem klassement-rytterne, så du skal forsøge at fylde holdet op med dem?Læs her DR Sportens bud på årets favoritter.

Mellem Alper og Pyrenæer

Når Alpe-etaperne er overstået kommer der en stribe flade etaper, før det går løs i Pyrenæerne. Her er der igen lagt op til et opgør mellem lykkeriddere og sprintere, når du skal sætte hold.

Fabian Cancellara og Bradley Wiggins - to store favoritter på prologen (Foto: Pascal Guyot © Scanpix)

Pyrenærne

Før den første etape i Pyrenæerne kommer en listig enkeltstart, der er længere end prologen og mere vanskelig. Klassement-rytterne har lidt større chancer for at skaffe sig et godt resultat end på prologen. I Pyrenæerne er der lagt op til tre hårde bjergetaper, der kan afgøre klassementet. Sats på de stærkeste kort i klassementet og bjerg-gederne.

Frem mod Paris

Efter bjergene er der to halv-flade etaper, hvor lykkeridderne får deres sidste chance for at kaste sig ud i et udbrud. Du skal også kigge på, hvem der har 'overlevet' bjergene - måske har strabadserne krævet så mange ofre blandt sprinterne, at et udbrud har større chancer for at holde hjem. Men som nævnt tidligere er det farligt at skyde penge af på lykkeriddere, når du har mulighed for at hente sikre point ved at have toppen af klassementet på holdet. Efter de flade etaper er der en enkeltstart, der er skræddersyet til tempospecialisterne. Og så er der sidste etape til Paris, der sandsynligvis slutter med en massespurt.

Do as the bookie

DR Sportens hjemmeside giver vi dig hver dag vores bud på en vinder - i form af vores Tour-reporter Henrik Linigers analyse af dagens menu. Men hvis alt andet slår fejl, og du er helt på spanden, når du skal sætte hold, kan du altid skæve til bookmakerne og se, hvem de har som favoritter på dagens etape. Det vil give dig en idé om, hvem der kan markere sig.

Og sidste tip: Hold øje med debatten i Tour-spillet, hvor deltagerne løbende deler ud af deres viden.

Held og lykke i spillet!

Mvh Jens Gjesse Hansen, DR Sporten (som du meget gerne må skrive til, hvis du har nogle tips, vi skal have med på siden!)

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk