Det store banebluf: Landsholdet gearer ned til VM for at holde på OL-hemmelighederne

Det lugter dog stadig af danske medaljer ved VM i Berlin, der starter i dag.

Det danske banelandshold vil ikke vise alt frem for konkurrenterne ved VM. De vil hellere gemme det bedste udstyr til OL. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

OL er bare det største.

Sådan er er det i en lang række sportsgrene. Også i banecykling.

Af den grund kommer de danske baneryttere dog ikke til at trampe mindre hårdt i pedalerne ved VM, der starter i dag. De har bare ikke de bedste pedaler sat på cyklen.

For når VM i banecykling bliver skudt i gang i Berlin, så er der ikke kun tale om en ivrig medaljejagt.

Der bliver også bluffet i stor stil, når verdens bedste baneryttere skal forsøge at køre sig til VM-metal uden at vise konkurrenterne alle kort på udstyrssiden.

- Det er noget, alle de store lande gør. New Zealand, Australien, England og os. Fordi man helst ikke vil vise konkurrenterne alt for meget, siger banelandstræner Casper Jørgensen til DR Sporten om den specielle øvelse med at køre VM i et år, hvor OL lurer i horisonten.

Derfor vil Lasse Norman, Amalie Dideriksen og de andre danske medaljehåb for eksempel hverken køre på den bedste cykel, med de skarpeste hjul eller i den hurtigste fantomdragt.

- Når det kommer til udstyr, gør vi ikke alt, hvad vi kan ved det her VM. Vi vil ikke vise vores konkurrenter hvilke ting, vi tror allermest på. OL er bare det største, så vi holder lidt igen med de ting, som vi ved er gode, fordi vi ikke har lyst til at reklamere for meget med dem, siger Casper Jørgensen.

Men selvom banelandsholdet gemmer de sidste hundrededele til sommerens OL, så kan mindre også gøre det ved et VM, hvor de danske ryttere kommer drønende ind på velodromen med masser af succes i bagagen.

  • Amalie Dideriksen(tv.) og Julie Leth var hurtigst på kvindernes parløb ved EM i oktober. (Foto: VINCENT JANNINK)
  • Hos herrerne sidder EM-trøjen også på en danskerduo. Lasse Norman Hansen(tv.) og Michael Mørkøv var Europas bedste i den disciplin. (Foto: VINCENT JANNINK)
1 / 2

Ved EM vandt både duoerne på herre- og kvindesiden guld i parløb, og i herrernes holdløb var Danmark kun syv tiendedele af et sekund fra at slå den australske verdensrekord.

- Vi vil rigtig gerne vinde, og det ligner, vi har ramt en god form. Hvis vi ikke vinder VM-medaljer i nogen discipliner, så er det en skuffelse. Men det håber jeg og tror også, vi gør, siger Casper Jørgensen, der regner med, at det danske hold kan leve op til sidste års VM-høst, hvor det blev til to bronzemedaljer og en enkelt af sølv.

Allerede i eftermiddag tager forfølgelsesholdet hul på deres VM, når de skal forsøge at trampe sig i guld- eller bronzefinalen på det polerede trægulv i Berlins Velodrom.

Efter VM venter der de danske baneryttere en lille pause, inden forberedelsen mod OL går ind i sin afgørende fase.