DIF håber på komplet genåbning af idrætten for ’folkesundhedens skyld’

DIF forventer, at der bliver lavet en samlet plan for genåbning af al resterende idræt inden for to uger.

- Vi ser nu en mulighed for, at man kan lave en samlet plan, der også betyder, at vi kan få fitness og svømning med i fase 3, siger DIF's direktør, Morten Mølholm. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Hvis du spiller håndbold, badminton eller går til svømning, har du måske set misundeligt på, mens udendørssporten har fået lov at åbne op igen. For der er stadig lukket ned for indendørs aktiviteter for at mindske smitterisikoen for coronavirus.

Onsdag aften blev alle Folketingets partiledere enige om en større genåbning af landet i fase 2 end tidligere planlagt. Men den indeholdt ikke indendørsidrætten.

Det havde administrerende direktør i Danmarks Idrætsforbund (DIF) Morten Mølholm ellers håbet på. Dog udtalte statsminister Mette Frederiksen (S) efter forhandlingerne, at hun sammen med partierne vil vende tilbage med en plan for al idræt, der ikke er åbnet endnu, i forbindelse med fase 3, der begynder 8. juni. Det vækker glæde hos DIF.

- Vi ser nu en mulighed for, at man kan lave en samlet plan, der også betyder, at vi kan få fitness og svømning med i fase 3, siger Morten Mølholm.

De danske svømmere skal snart tilbage i bassinet. (Arkivfoto) (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Fitness og svømning er nemlig placeret i fase 4 af genåbningen af Danmark, som først kan påbegyndes i august, men nu tolker Morten Mølholm altså statsministerens udtalelse sådan, at det er muligt at fremrykke de to sportsgrene, så al indendørs idræt kan åbne 8. juni.

- Det er vores håb og forventning, at vi får en samlet plan for al resterende idræt, der ikke er åbnet endnu, og at vi får det forhandlet på plads i løbet af de næste to uger, siger Morten Mølholm.

- Det er vores overbevisning, at smitterisikoen for svømning ikke er så stor, som man har gået rundt og troet. Det har vi en række eksperters udsagn på. Så jeg tror, at man forholdsvist trygt og roligt kan starte sådan noget som svømning op, men det er en dialog, vi vil tage i den kommende tid.

Åbn for folkesundhedens skyld

Der er god grund til at få åbnet op for den brede foreningsidræt igen, mener DIF.

En undersøgelse foretaget af Epinion for Idrættens Analyseinstitut fem uger efter landets nedlukning viser nemlig, at 38 procent af danskerne, der var aktive før corona-krisen, nu er stoppet med at dyrke motion - især fordi deres normale sportsaktiviteter har været lukket ned.

Det er super ærgerligt, siger DIF’s direktør, Morten Mølholm, og tilføjer, at ’jo hurtigere idrætten kommer i gang, jo bedre’.

- Alene for folkesundhedens skyld, både fysisk og mentalt, synes jeg, at man skal se at få genåbnet resten af idrætten. Det betyder mere, end man tror, siger han.

DIF vil i samarbejde med relevante ministerier og sundhedsmyndigheder lave retningslinjer for, hvordan man kan dyrke indendørs idræt igen, ligesom der er blevet lavet retningslinjer for den udendørs idræt, der allerede er blevet åbnet op for.