Doping-sager i cykelsport siden 1998

Tour de France 2005 er blevet ramt af de første doping-sager. Vi har samlet en liste over de største sager siden 1998.

Oversigt over dopingsager i store cykelløb siden 1998

1998 Tour de France

Festina-lægen Willy Voet bliver arresteret på grænsen til Frankrig før starten på Touren med blandt andet EPO i sin bil.

Festina bliver sparket ud af Tour de France, og flere af rytterne indrømmede senere, at de havde taget præstationsfremmende stoffer.

Holdets stjerne, Richard Virenque, bliver udelukket i ni måneder. Festina-chef Bruno Roussel og Willy Voet får bøder og bliver idømt betingede fængselsstraffe.

1999 Giro d'Italia

Tour- og Giro mester Marco Pantani bliver udelukket efter at være blevet fældet i en dopingtest.

2001 Giro d'Italia

Franske Pascal Herve bliver trukket ud af Giroen af sit hold, Alexia, efter at være blevet fældet i en EPO-test.

Mercatone Uno-rytteren Riccardo Forconi kommer ikke til start på 17. etape, da han også bliver testet positiv.

100 politibetjente udfører en razzia og gennemsøger alle 20 deltagende holds hotelværelser.

Den 18. etape bliver aflyst, da rytterne indkalder til 'fagligt møde' for at diskutere razziaen.

Dario Frigo, der er på andenpladsen i løbet, bliver sendt ud af løbet af sit hold, Fassa Bortolo, da der bliver fundet forbudte stoffer på hans hotelværelse.

Frigo indrømmer senere, at han har haft stoffer med som en sikkerhed, hvis han skulle få brug for et 'boost' under løbets sidste etaper.

På Marco Pantanis værelse bliver der fundet stoffer, der fører til en seks måneders karantæne for italieneren.

2002 Giro d'Italia

Favoritten og vinderen af løbet i 2000, Stefano Garzelli, bliver testet positiv for et dopingstof og bliver udelukket af løbet. Han bliver senere idømt en ni måneder lang karantæne.

Gilberto Simoni, vinder i 2001, bliver testet positiv for kokain. Saeco trækker ham ud af løbet, men han bliver senere frikendt af det italienske cykelforbund.

Italienske Roberto Sgambelluri og russiske Faat Zakirov er de første professionelle ryttere, der bliver taget i at bruge NESP - en 'forbedret' udgave af EPO. De bliver smidt ud af Giroen.

2002 Tour de France

Edita Rumsas, Raimondas Rumsas kone, bliver arresteret, efter at fransk politi har fundet dopingstoffer i Editas bil. Hun siger, at stofferne - blandt andet testosterone, EPO og anabolske steroider - var til hendes mor.

Rumsas, der sluttede på tredjepladsen i Touren, afviser, at stofferne var til ham og siger, at han aldrig har taget nogen.

2003 Giro d'italia

Rumsas bliver suspenderet af sit hold, Lampre, i juni, da han bliver fældet i en dopingtest under Giroen.

2004 Tour de France

Italienske Stefano Casagranda og slovenske Martin Hvastija bliver smidt ud af Touren på baggrund af doping-anklager.

Britiske David Millar, franske Cedric Vasseur og italienske Danilo Di Luca får ikke lov til at komme med i Touren, da de også er under mistanke for at bruge dopint-stoffer.

2005 Tour de France

Fransk politi henter Dario Frigo til afhøring før starten på 11. etape efter at have fundet præstationsfremmende stoffer i hans bil.

Den russiske rytter Jevgenij Petrov fra Lampre-holdet bliver smidt ud af løbet, efter at han blev fældet af en blodprøve.

FacebookTwitter