Dopingsagen der rystede Touren

Læs alt om de dopingsagen, der har rystet Tour de France og sendt profiler som Jan Ullrich og Ivan Basso ud af Touren. Her finder du også baggrund om bloddoping.

Disse poser med blod blev beslaglagt i forbindelse med spansk politis razzia i maj.

En liste med 58 navne fik asfalten til at ryste under Tour de France fredag den 30. juni.

Listen, som Tour-ledelsen modtog fra spansk politi, førte til, at favoritter som Jan Ullrich (T-Mobile), Ivan Basso (CSC), Francisco Mancebo (AR2R) og Joseba Beloki (Astana) blev udelukket fra løbet.

Her på siden samler vi op på de seneste dages mange artikler om sagen, der startede, da spansk politi den 23. maj iværksatte 'Operation Puerto' og gennemførte razziaer på mindst tre steder - blandt andet hos cykellægen Eufemiano Fuentes.

Der blev fundet omkring 100 poser med konserveret blod og udstyr til bloddoping. Samt en liste med navne på en stribe sportsfolk, der var kunder hos Fuentes. Lægen har dog brugt øgenavne for at dække over sportsfolkene, men spansk politi menes at have afkodet navnene på listen.

Således skulle Ivan Basso gå under navnet "Birillo". Ifølge avisen El Pais, der har ført an i afsløringerne, modtog Birillo en blodtransfusion den 12. maj. Dette kædes sammen med Ivan Bassos sejr under Giro d'Italia.

Flere danske aviser skriver, at Ivan Basso bliver nævnt i to telefonsamtaler den 13. og 14. maj mellem Fuentes og sportsdirektøren for Cominidad Valenciana, Jose Ignacio Labarta. De nævner ham enten ved navn eller som Birillo.

Her skulle Labarta, hvis hold fik indraget sit wild-card til Touren på grund af dopingmistanke, blandt andet sige "du har nummer et og nummer to" til Fuentes, med hentydning til, at Basso og spanieren Gutierrez på det tidspunkt lå på de to øverste pladser i Giro d'Italia.

El Pais: Stærke beviser

DR Sporten har talt med journalisten bag afsløringerne hos El Pais - den spanske journalist Carlos Arribas. Han vurderer, at spansk politi har en stærk sag.

- Beviserne er meget stærke, men ikke 100 procent sikre. Der foreligger ikke en tilståelse. Der er ingen fotos eller lydoptagelse, men beviserne er stærke. Det vigtigste er optagelser af nogle telefonsamtaler, mellem Labarta (hjælpetræner og også anholdt) og Fuentes. Hvor de taler åbent om Birillo og Ivan Basso under den sidste Giro, siger Carlos Arribas.

Læs artiklerne om sagen herunder - eller deltag i dopingdebatten her.

Når blodet er centrifugeret lander de røde blodlegemer i enden. (© DR Sporten)

Når blodet er centrifugeret lander de røde blodlegemer i enden, dermed er det meget tydeligt, om hæmatokritværdien er over eller under 50.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53296c57a11f9d0c6c2a85b0

Facebook
Twitter