6 minutters frit fald med 321 kilometer i timen: 'Når jeg ikke mærker frygten mere, stopper jeg'

Ulf Munkedal står ansigt til ansigt med frygten, når han dyrker sin sport; Wingsuit Performance Flying.

Foto: Martin Sorgenfrei.

321 km/t.

En fremdrift, der kan udfordre selv den hurtigste Ferrari, men ikke desto mindre udsætter Ulf Munkedal sin krop for denne svimlende fart. Han har nemlig i sin fireårige karriere som eliteudspringer sat en række danske rekorder i sin disciplin Wingsuit Performance Flying.

I seks minutters frit fald og en højde på syv kilometer falder han i sin aerodynamiske dragt. Vægtløs, gennem luften med en hastighed, de færreste kan måle sig med.

En higen efter at overvinde frygten

Frygt er en relativ størrelse. De fleste mærker den, men de færreste arbejder systematisk med den. Ulf Munkedal er efterhånden blevet fortrolig med følelsen, men i den spæde start var det en kamp at overvinde den.

- De første 15 spring, jeg havde engang, var jeg skrækslagen hver eneste gang. Det var 99 procent frygt, og 1 procent nydelse.

Omvendt var det lige netop denne følelse, der mentalt tvang Ulf Munkedal til at fortsætte.

- Jeg var drevet af, at jeg skulle overvinde frygten – og det er måske en speciel ting ved mig. Men når jeg ser en udfordring eller kan mærke, der er noget, som er virkelig svært, så bliver jeg grebet af det.

- Jeg har ikke lavet noget i mit liv, som har givet mig så meget personlig udvikling, som wingsuit og faldskærm har. Der er virkelig noget at arbejde med.

Med frygt som drivkraft er det vigtigt at være udstyret med en sund fornuft. For selvom han dyrker en ekstremsport, der rækker ud over de flestes forstand, så er spørgsmålet om egen sikkerhed essentielt.

- Det værste er ikke at stå ved, at man er bange. Jeg har lovet mig selv, at den dag, hvor jeg overhovedet ikke kan mærke frygten længere, dér stopper jeg. Jeg springer faldskærm for at føle mig levende. Jeg springer ikke faldskærm for at dø.

- Det handler om at acceptere, at frygten er der. Ved at springe vænner man sig til følelsen, og så lærer man at håndtere den – og så bliver det rigtig sjovt.

Fartens ubarmhjertige størrelse

For meget er sket, siden Ulf Munkedal startede med at springe. I dag føler han kun 1 procent frygt, når han tager skridtet fra flyet og ud mod vægtløsheden. Lige netop denne frygt sikrer ham mod at tage på skæbnesvangre ture i luften. Frygten tvinger ham nemlig til at tjekke, at hans udstyr er fastspændt efter alle kunstens regler.

Som enhver anden eliteudøver kommer man ikke sovende til medaljer. Man skal konstant skubbe til egne grænser og konfrontere frygten i jagten mod nye rekorder.

Og det var lige netop dét, som Ulf Munkedal gjorde, da han for første gang skulle springe fra syv kilometers højde. Han var i færd med at sætte en ny dansk rekord, da noget, der minder om en nærdødsoplevelse, rammer ham.

(I videoen nedenfor kan du høre ham fortælle om episoden)

Naturens kræfter

Som faldskærmsudspringer er vejrforholdene altafgørende. Man er underlagt naturkræfternes uforudsigelige spil, og derfor er det vigtigt, at man kan balancere mellem ro og adrenalin. Også med en puls langt over den gennemsnitlige.

- Der er vi jo helt ude af kontrol og skal nærmest bare kunne bevare en ro – og specielt når vi konkurrerer, så er det faktisk en udfordring. For man skal simpelthen gå fra at være i ro og utålmodig, og så over til at være fuldstændig fokuseret.

I fire kilometers frit fald glemmer Ulf alt om hverdagens trædemølle. For når han flyver frit som en fugl, har han et langedistanceforhold til resten af verden. Og lige netop dette får ham til at påskønne alt det smukke ved den – men omvendt giver det ham også en stor respekt for den.

- Jeg kan godt nogle gange føle mig lille, når jeg er oppe imod naturen. Også fordi jeg ved, det kun er mig. Jeg har ikke en hjælpemotor og jeg har ikke nogen, der kommer og redder mig.

Facebook
Twitter