VIDEO Swoop Freestyle siger du - hvad er det nu lige det er?

Lørdag afvikles det første verdensmesterskab i faldskærmsdisciplinen swoop freestyle i København.

Forstå Swoop Freestyle på 30 sekunder

Lørdag eftermiddag bliver Peblinge Sø i København forvandlet fra en stille oase midt i byen til et sandt adrenalin epicenter. Her skal verdens bedste faldskærmsudspringere konkurrere om titlen som verdensmester i disciplinen freestyle swoop.

Det er første gang, der afvikles et VM inden for Freestyle Swoop, men der har været Swoop-konkurrencer i København siden 2015.

Swoop Freestyle er en meget spektakulær sportsgren, og tilskuerne er garanteret nervepirrende aktion, når de frygtløse faldskærmspiloter glider hen af vandet i høj fart og laver tricks.

Er du ikke klar over, hvad Swoop helt præcist går ud på, har vi lavet en lille guide herunder.

Van(d)vittigt faldskærmsdrama

Swoop Freestyle bliver ofte kaldt faldskærmudspringets Formel 1. Disciplinen kombinerer høj fart, kreativitet og meget stor præcision.

Konkurrencen foregår over vand, da det minimerer risikoen for skader. Konkurrencen har deltagelse af 18 faldskærmspiloter, en kombination af mænd og kvinder, og alle deltagere skal igennem to spring.

Hej-hej fra helikopteren

Atleterne starter, meget logisk, sine spring fra luften. En helikopter flyver dem op i 1.500 meters højde, hvorfra de én efter én lad sig falde mod jorden.

Faldskærmen udløses med det sammen og herefter laver faldskærmspiloten en lang række små sving, såkaldt 'hook turns', der er med til at opbygge fart. Allerede her kan tilskuerne opleve hjertebanken, da det kan se meget kaotisk ud.

Svævende swoopere over søen

Modsat hvad man normalt ville forvente ved et faldskærmsudspring, så tages farten ikke af i takt med at faldskærmspiloterne nærmer sig vandet på Peblinge Sø – tværtimod.

Der oparbejdes fart helt indtil de er få meter over vandet, hvor faldskærmen rettes ud.

Med en fart på helt op til 150 km/t glider swooperne hen over vandet, mens fødderne rammer overfladen. Her laver de tricks, som skal bedømmes via et pointsystem af dommerne. Det kan for eksempel være at vende sig rundt i selerne eller lægge sig ned.

Det hele er overstået, når swooperne lander på et oppusteligt plateau som ligger ude i vandet, eller de må give fortabt inden og få en ordentligt dukkert i høj fart.

En båd transporterer derefter dem ind i land igen, og så er de klar til at gøre det hele én gang til.

Du kan følge verdensmesterskaberne i Swoop Freestyle live på DR3 lørdag fra kl. 15.50

Nyhedsbrev Tag dr.dk Sporten med dig

Få dagligt nyt fra DR Sporten.

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve