EM i roning skal hjælpe dansk OL-sølvvinder til Tokyo: Den rigtige fornemmelse er vigtigere end resultatet

Den danske roer Fie Udby Erichsen jagter en plads ved de olympiske lege til sommer.

Fie Udby Erichsen deltog ved de olympiske lege i Rio i 2016. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

Er det vigtigste ikke altid at vinde?

Ikke udelukkende, hvis man spørger den danske roer Fie Udby Erichsen.

For når OL-sølvvinderen fra 2012 med resten af det danske rolandshold sætter de første årer i det italienske vand ved EM i Varese, så jagter den 35-årige roer ikke et bestemt resultat.

Hendes mål er derimod at få den rigtige fornemmelse i kroppen frem mod OL-kvalifikationen i Luzern om fem uger.

- Jeg har ikke noget bestemt resultat som mål, men jeg vil bare have en god fornemmelse for, at de ting jeg har arbejdet med under træning, kan jeg også arbejde med her under løbene, siger hun til Dansk Forening for Rosports hjemmeside.

Kort og godt kan hun godt leve med, at hendes kuffert på hjemturen er fyldt med erfaringer og ikke medaljer, og at de ting som hun har trænet på sidder på ryggraden.

Det har nemlig været et specielt år for Fie Udby Erichsen, der efter en mislykket OL-kvalifikation op mod de planlagte lege sidste sommer blandt andet har skiftet træner for at optimere sin træning og arbejde på sin teknik.

Samtidig har et ustabilt coronaår og minderne fra en dårlig træningslejr op til EM sidste år givet roeren en speciel optakt til EM, som begynder i dag, fredag.

Det var en dårlig ryg, som var medvirkende til den dårlige træningslejr sidste år, og som holdt hende ude af båden i en hel uge. Optakten i år har derfor været præget af en del påpasselighed.

- Op til dette EM har jeg været påpasselig for at være sikker på, at det ikke sker igen. Så jeg har måske ikke trænet så hårdt i perioder, siger hun.

- For ikke at blive syg, har jeg holdt to længere pauser - end jeg normalt ville gøre - for at være sikker på, at jeg ikke kørte mig selv ned og dermed gjorde mig selv modtagelig for smitten.

- Og så må vi bare vente og se, om det var den rigtige måde at gøre tingene på.

Sådan så det ud, da Fie Udby Erichsen (til venstre) stolt kunne fremvise sin sølvmedalje ved OL i London i 2012. Tjekkiske Miroslava Knapkova (i midten) vandt guld. (Foto: JIM YOUNG © Scanpix)

Hun har derfor en anden fornemmelse op til et stort stævne, end hun plejer at have, fordi hun simpelthen ikke ved, hvor hun står. Og det er det, der bliver vigtigt at finde frem til, inden det går løs til OL-kvalifikationen om fem uger.

Helt uden mål er hun dog ikke, for hun håber ikke, at hun bliver slået af nogle af de roere, som endnu ikke er udtaget til OL. Der skal helst ikke nogle af de ikke-kvalificerede både foran hende til EM, for det kan være en indikation på, at formen ikke er, hvor den skal være.

Der ligger også en uvished i, at Fie Udby Erichsen ikke ved, hvem der deltager ved EM. Hun ved ikke, om det viser sig, at der kommer nogle konkurrenter til OL-kvalifikationen, som hun ikke har kunnet teste sig imod ved EM.

Men noget tyder på, at hun i hvert fald selv har gjort sit for at få succes ved OL-kvalifikationen og for dermed at sikre en billet til legene i Tokyo til sommer.

For modsat træningslejren op til EM i oktober sidste år, hvor det alligevel endte med en flot fjerdeplads, har hun lykkedes med en masse ting i år.

- I Portugal har jeg kunnet køre de programmer, jeg gerne ville og har kunnet se nogle forbedringer, noget rytme og noget flow, som jeg har ledt efter længe.

Hun er dog godt klar over, at det ikke er nu, hun skal peake.

- Det her er ikke en regatta, hvor jeg peaker, men hvor jeg forhåbentlig kan lære af de fejl, som man altid kommer til at lave, siger hun.

Om det bliver til erfaringer, gode fornemmelser og måske en medalje, skal Fie Udby Erichsen kæmpe for fredag klokken 12.30, hvor hun roer sit indledende løb ved EM.

Hvis hun ender i en EM-finale, kan du følge hende på søndag, hvor finalestævnet bliver vist på DR1 fra klokken 12.15.