En af Danmarks bedste brydere nogensinde stopper: Vil jagte drømmen i MMA

Den tidligere europamester Rajbek Bisultanov har besluttet at indstille sin brydekarriere.

Selvom Rajbek Bisultanovs mor, Rukiat Bisultanova, servicerer og disker op med et kaffebord, som er et royalt besøg værdig, bliver man ikke efterladt med opfattelsen af, at vi her sidder i et hjem, hvor børnene blev båret rundt på hænder og fødder.

Krav var noget, man stillede til hinanden, og de var nok i sidste ende også årsagen til, at Rajbek Bisultanov blev en af Danmarks bedste brydere nogensinde.

Men nu har den tidligere europamester besluttet sig for at stoppe. Han barsler med at udnytte sit flair for at vride modstandere som karklude andetsteds. I oktagonen, i mixed martial arts (MMA, red.).

- Jeg har tænkt meget over det. Om jeg skulle stoppe eller ej. Det var en svær beslutning efter at have brugt 12 år på en brydekarriere og så pludselig droppe ud, siger Rajbek Bisultanov til DR Sporten.

Beslutningen er truffet på bagkant af en periode, som bringer alvoren frem i øjnene.

I 2019 blev Rajbek Bisultanov den første i 93 år til at hjemføre bryde-guld til Danmark, da han vandt europamesterskabet i græsk-romersk-brydning i 82 kilo-klassen. (Foto: © via www.imago-images.de, imago images / Aleksandar Djorovic)
I 2019 blev Rajbek Bisultanov den første i 93 år til at hjemføre bryde-guld til Danmark, da han vandt europamesterskabet i græsk-romersk-brydning i 82 kilo-klassen. (Foto: © via www.imago-images.de, imago images / Aleksandar Djorovic)

I marts 2022 blev Bisultanov idømt et års karantæne af Danmarks Idrætsforbunds dopingnævn, fordi bryderen havde fået tre advarsler for brud på de såkaldte whereabouts-regler, hvor idrætsudøvere er forpligtet til at dele deres opholdssteder dagligt.

Altså ikke en positiv dopingprøve, men rod i de praktikaliteter, man skal overholde som eliteatlet i Danmark.

I samtalen med Anti Doping Danmark fortalte Bisultanov dengang, at "han var meget ked af det" og "ikke havde gjort det for at snyde". Det samme gentager han i dag.

Regelbruddene skete i en periode med skader, sygdom i familien og en skilsmisse.

I kendelsen lægges der også vægt på, at bryderen handlede "uagtsomt", og at graden af skyld var "meget lav", hvilket ligeledes reflekteres i karantænens længde.

Under udelukkelsen følte 27-årige Rajbek Bisultanov sig i høj grad overladt til sig selv.

- Det gjorde også, at min motivation for at komme tilbage forsvandt. Økonomisk er brydning heller ikke særlig attraktivt, og når jeg samtidig fik afslag på min permanente opholdstilladelse, røg muligheden for OL også, siger den tidligere europamester.

Mor tændte motivationen

For Rajbek Bisultanov var drømmen allerede som syv-årig at blive bryder, men han er heller ikke bleg for at erkende, at der var andre ting i livet, han var nødt til at lære først.

Det satte hans mor i perspektiv, da hun blev kaldt op på folkeskolen, fordi sønnen havde lavet ballade.

- Hun var meget sur på mig, og så spurgte jeg, hvilken søn hun ønskede, at jeg skulle være.

- Så fortalte hun, at hun drømte om, at jeg blev klog, tog en uddannelse, og at jeg blev en kæmper, der var kendt i verden. At jeg var et forbillede for børn og ikke, at jeg var kriminel og lavede ballade, husker Rajbek Bisultanov.

De ord konverterede Rajbek Bisultanov direkte til motivation, der kulminerede i 2019, da han hentede den første guldmedalje til dansk brydning i 93 år.

- Det var min største oplevelse. Dét og så også, at mine forældre blev stolte af mig. Det betød rigtig meget.

- Jeg føler, at jeg har været med til at gøre dansk brydning større, end det har været nogensinde og samtidig vist, at der er brydere fra Danmark, der kan tage medaljer, siger Rajbek Bisultanov.

Da Rajbek Bisultanov havde vundet EM-guld modtog han "Intet er umuligt"-prisen ved SPORT 2019 i Herning:

Vil kopiere dansk brydestjernes karriereskifte

Aktuelt betyder karrierestoppet, at Rajbek Bisultanov det seneste halve års tid har arbejdet på et bosted i Herning. Her nyder han at kunne gøre en forskel.

Det giver mening, han trives og de mere udadreagerende beboere har da også - med en hurtig Google-søgning - fundet ud af, at det næppe er ham, de skal udfordre til en brydekamp.

Så er diplomati alligevel den bedste løsning.

Men i den nærmeste fremtid har Rajbek Bisultanov en drøm om at kopiere det karriereskifte, en af dansk brydnings andre sportslige kæmper, Mark O. Madsen, foretog i 2018.

MMA.

- Jeg har stadigvæk kontakt til Mark. Vi har en fremtidsplan, så jeg kan komme i UFC (Ultimate Fighting Championship, red.), siger Rajbek Bisultanov.

I MMA kan han godt mærke, at bedrifterne i brydning mødes med stor respekt, og Bisultanov har da også bekendtskaber, fans i miljøet vil spærre øjnene op over at høre.

Han har for eksempel mødt Khabib Nurmagomedov, den tidligere russiske MMA-megastjerne, i en lufthavn for år tilbage og er på fornavn med Khamzat Chimaev, som er en stor UFC-kanon med over fem millioner følgere på Instagram.

- Jeg kender en stor del af Khabibs team. Khamzat Chimaev er en af mine gode kammerater, som jeg kender gennem brydning. Han har også tjetjenske rødder, siger Rajbek Bisultanov.

  • Khamzat Chimaev har, ligesom Rajbek Bisultanov, rødder i Tjetjenien. Den svensk-tjetjenske kæmper venter lige nu på sin første titelkamp i UFC. (Foto: © Jeff Bottari, Ritzau Scanpix)
  • Khabib Nurmagomedov, til venstre, betragtes som en af de absolut bedste MMA-kæmper i UFC's historie. Her er han i kamp med sportens superstjerne, irske Conor McGregor. (Foto: © John Locher, Associated Press)
1 / 2

Det var også brydemedaljerne, der fik den tysk-afghanske UFC-kæmper Nasrat Haqparast til at kontakte Rajbek Bisultanov på Instagram og invitere ham på en træningslejr i Tyskland.

- Nasrat havde hørt, at jeg var en af de bedste brydere, og det ville han gerne se. Det gik rigtig godt, og han sagde også, at han godt kunne mærke, at jeg kunne lære ham noget, siger Bisultanov, som allerede er blevet inviteret på endnu en træningslejr.

De har ligeledes talt om muligheden for en første MMA-kamp til Bisultanov i Hamborg senere på året. Han ved dog godt, at den først står på intensiv træning.

Rajbek Bisultanov (th.) i Hamborg, hvor han var på træningslejr med MMA-kæmperen Nasrat Haqparast (tv.). Den marrokanske kampsportsudøver er en del UFC. (Foto: © (privatfoto))
Rajbek Bisultanov (th.) i Hamborg, hvor han var på træningslejr med MMA-kæmperen Nasrat Haqparast (tv.). Den marrokanske kampsportsudøver er en del UFC. (Foto: © (privatfoto))

For selvom brydning og MMA har ligheder, er forskellene også til at få øje på. Sidstnævnte er markant mere voldeligt. Alligevel føler Bisultanov, at han har gode forudsætninger.

- Jeg kan godt slås, og jeg har min brydning som en god base. Så min opgave er at lære boksning og thaiboksning, siger Rajbek Bisultanov.

- Selvom jeg har trænet MMA i kort tid, har jeg udviklet mig, som om jeg havde trænet i et år. Så hvis jeg kommer godt fra land og vinder fire kampe i træk, er der rigtig gode chancer for at komme videre til UFC.