’En gigantisk skandale’ har ramt snooker kort før en af årets største turneringer

Ti kinesiske spillere er nu blevet suspenderet, mens de undersøges for matchfixing.

Inden længe begynder en af årets største turneringer. (Foto: © Oli Scarff, Ritzau Scanpix)

Ti kinesiske snookerspillere fra den absolutte verdenstop er blevet bedt om at sætte sig ved siden af bordet, mens de bliver undersøgt for matchfixing.

I mellemtiden må ingen af dem støde til en ball ved turneringer arrangeret af Det Internationale Snookerforbund, WPBSA.

Tirsdag blev verdensranglistens nummer ni, Zhao Xintong, suspenderet sammen med landsmanden Zhang Jiankang, lød det i en kortfattet pressemeddelelse fra det internationale forbund, hvor der også stod, at forbundet ikke havde yderligere kommentarer for nuværende.

Førstnævnte skulle have spillet åbningskamp ved The Masters, der begynder søndag. En turnering, hvor verdens 16 bedste snookerspillere dyster om en samlet præmiesum på over seks millioner danske kroner.

De første udelukkelser kom i december, og i alt er ti kinesiske spillere nu suspenderet på ubestemt tid.

Derfor er der efterhånden tale om "en gigantisk skandale" siger Eurosports snookerkommentator Henrik Kaj Hansen, der aldrig har set noget lignende.

- Kineserne er sindssygt dygtige, og de burde slet ikke have behov for det her.

- Før sæsonen begyndte talte jeg, at der var 29 kinesere på verdensranglisten, der består af 128 spillere. Nu er en tredjedel af dem suspenderet. Det er vanvittigt.

Lang karantæne kan vente

Det er ikke første gang, at snooker har været ramt af matchfixing. Sporten er nemlig udfordret af, at den er "relativt let at fixe, fordi enhver kan brænde en ball" siger Henrik Kaj Hansen.

Blandt andet er den tidligere verdensfemmer Stephen Lee i øjeblikket ved at udestå en karantæne på 12 år, mens også den australske spiller Quinten Hann fik en karantæne på otte år for matchfixing tilbage i 2006.

Derfor forventer Henrik Kaj Hansen også, at der venter lange straffe til de ti kinesere, hvis de bliver fundet skyldige i at have skudt skævt med vilje.

- Når det er så grelt med så mange spillere, så forestiller jeg mig, at der vil komme nogle karantænedomme, der kommer til at baske. Mit bud vil være, at de alle får mellem otte og ti års karantæne.

Shaun Murphy kan ikke lide folk, der snyder. (Foto: © Leon Neal, Scanpix Denmark)

I december appellerede den tidligere verdensmester Shaun Murphy ellers til, at kineserne skulle udelukkes på livstid.

- Hvis de bliver fundet skyldige, så håber jeg aldrig, vi ser dem ved et snookerbord igen, sagde han dengang til Eurosport.

Men det er altså – trods alt – en anelse for drastisk, mener Henrik Kaj Hansen.

- Straffen skal selvfølgelig stå mål med gerningen, og jeg synes trods alt, at livstid bliver for lang en karantæne, selvom sporten gerne vil fremstå hundrede procent ren.