Er de danske stjerner de bedste i verden? Vi vælter os i nomineringer til internationale priser

Syv danskere er nomineret til verdens bedste i deres respektive sportsgren.

Pernille Harder, Viktor Axelsen og Anne-Marie Rindom er alle nomineret til at være verdens bedste i deres respektive sportsgren. Foto: Peter Cziborra/Reuters, Leonhard Foeger/Reuters og Carlos Barria/Reuters © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers

2021 går på hæld, og det står tilbage som et kæmpestort sportsår.

Det kan også aflæses i antallet af danske sportsstjerner, der er nomineret til at være verdens bedste i deres respektive sportsgrene.

I skrivende stund er der syv danskere, der er nomineret til deres respektive sportsgrens pris som verdens bedste. Og det tal imponerer DR Sportens kommentator Henrik Liniger.

Han påpeger, at der endda stadig er sportsgrene, hvor de nominerede stadig ikke er offentliggjort.

- Først og fremmest er det virkelig en blåstempling af dansk idræt. Det, der springer mig i øjnene, er, at det er et olympisk år, hvilket øger konkurrencen. Det gør det endnu flottere og viser, at de præstationer, som eksempelvis Axelsen og Rindom leverede ved OL, var enestående. Ikke kun på dansk plan, men på verdensplan.

- Den anden ting, jeg vil fremhæve er, at vi får nomineringer i nogle sportsgrene, som virkelig er store. Det er imponerende, at der er så stor spredning på idrætsgrenene. Det er ikke givet, at et lille land som Danmark kan brede sig så meget, siger Henrik Liniger.

Han kan ikke huske et lignende dansk triumftog gennem sine knap 20 år på DR Sporten.

- Jeg var overrasket over, hvor mange det er, men når jeg så ser navnene, så er jeg faktisk ikke. For det er alle sammen udøvere, der har præsteret på allerhøjeste niveau i deres sportsgren, siger Henrik Liniger.

Og det er en blåstempling af det arbejde, der foregår i de danske idrætsklubber og elitecentre.

- Alle dem, der er nomineret her, er i store sportsgrene, hvor der er stor konkurrence. Så det siger noget om, at det elitearbejde, der laves i Danmark, er godt, og at vi i disse år har en generation af idrætsfolk, som er virkelig, virkelig dygtige.

- Jeg kan ikke huske, at der har været så mange, der har været så langt fremme. Det her ligner den foreløbige top af en kurve, som har været opadgående i nogle år, siger Henrik Liniger.

Men den allerstørste hæder skal gå til udøverne, der er nomineret i deres respektive sportsgrene, påpeger han.

- Vi kan tale nok så meget om det danske idrætssystem, forbundene og Team Danmark-støtte og så videre, men først og fremmest er det præstationer, som falder tilbage på de enkelte udøvere, som har ofret alt for at få en elitekarriere på topplan og er lykkedes med det. Det er først og fremmest dem, cadeauen skal gå til, siger han.

Dyk ned i de syv danskere, der er nomineret til verdens bedste i deres respektive sportsgren:

Viktor Axelsen

Viktor Axelsen er nomineret til årets bedste badmintonspiller i herresingle. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

2021 har budt på et suverænt march for Viktor Axelsen. På rejsen mod OL-guldet tabte han ikke et eneste sæt, og det står velsagtens tilbage som største højdepunkt i året for Viktor Axelsen.

Men året har også budt på en sejr i Denmark Open og en finale i All England, samt EM-sølv.

Derfor er Viktor Axelsen, sammen med tre andre, nomineret som årets badmintonspiller i herresingle af det Internationale Badmintonforbund, BWF.

På grund af coronapandemien deles prisen ud på baggrund af både 2020 og 2021, og 2020 var heller ikke helt skidt for Axelsen.

Det år bød blandt andet på en All England-titel.

Anders Antonsen

Anders Antonsen er nomineret til titlen som årets bedste herresingle i badminton. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

Anders Antonsen er også en af de fire, der er nomineret som verdens bedste herresingle.

Særligt 2020, som bekendt også tæller med i vurderingen af prisen, har været forrygende for Antonsen.

I 2020 vandt Antonsen sæsonfinalen og Denmark Open, og året efter er det blandt andet blevet til EM-guld.

Anne-Marie Rindom

Anne-Marie Rindom er nomineret til titlen som årets sejler. (Foto: Carlos Barria © Ritzau Scanpix)

Anne-Marie Rindom er nomineret til prisen World Sailor of the Year (årets sejler i verden, red.). En titel, som hun også vandt i 2019.

I 2021 vejer Rindoms OL-guld i Laser-Radial utvivlsomt tungt i regnskabet mod at vinde World Sailer of the Year-prisen, som vil være anden gang i Rindoms karriere, efter hun også vandt den i 2019.

Kasper Asgreen

Kasper Asgreen er nomineret til titlen som årets cykelrytter. (Foto: Claus Bonnerup © Ritzau Scanpix)

Kasper Asgreen er en af 12 på tværs af de forskellige discipliner i cykling, der er nomineret til Velo d'Or-prisen, den gyldne cykel.

Den altoverskyggende triumf i Asgreens 2021-sæson er sejren i Flandern Rundt, men også i E3 Saxo Bank Classic var Asgreen først over målstregen.

Simon Kjær

Simon Kjær er nomineret til titlen som årets fodboldspiller i verden. (Foto: JENNIFER LORENZINI © Ritzau Scanpix)

Den danske landsholdsanfører har været en central brik på både klub- og landshold i 2021, og er blandt de 30 nominerede til Ballon d'Or-prisen, guldbolden.

Både ved EM, hvor Danmark nåede semifinalen, men også i VM-kvalifikationen, hvor Danmark gjorde kort proces, sikrede kvalifikationen lynhurtigt og holdt målet rent i de første otte kampe.

For sit klubhold Milan har Kjær været ankeret i defensiven, hvor storklubben efter flere træge år nu er tilbage i toppen af italiensk fodbold.

Pernille Harder

Pernille Harder er nomineret til verdens bedste fodboldspiller. (Foto: MASSIMO PINCA © Ritzau Scanpix)

Pernille Harder er nomineret til Det Internationale Fodboldforbunds, Fifa, The Best-pris, for sine præstationer i 2021, og så er hun også nomineret til Ballon d'Or.

Harder vandt den engelske Women's Super League med sin klub, Chelsea, i sommeren 2021, og i efteråret blev hun den mest scorende danske landsholdsspiller nogensinde.

Kasper Schmeichel

Kasper Schmeichel er nomineret til verdens bedste målmand. (Foto: Peter Cziborra © Ritzau Scanpix)

Kasper Schmeichel er en af fem, der er nomineret til The Best FIFA Men’s Goalkeeper-prisen, som gives til verdens bedste målmand i det forgange år.

Med landsholdet har Schmeichel nærmest været en mur, og stod otte kampe i VM-kvalifikationen uden at lukke et eneste mål ind. Han var også en sikker sidste skanse, da Danmark nåede EM-semifinalen i sommer.

Dertil kommer en FA Cup-titel med klubben Leicester.

FacebookTwitter