Er skakgeniet arrogant eller fascinerende? Carlsen sår tvivl om VM og jagter i stedet urealistisk mål

Magnus Carlsen vil kun deltage ved det næste VM, hvis han møder fremadstormende Alireza Firouzja.

Magnus Carlsen har vundet VM fem gange og er den bedste skakspiller nogensinde, mener ekspert. Men det er ikke sikkert, at den norske stjerne gider den slags opgør længere. (Foto: © Carina Johansen, Carina Johansen / NTB)

Tænk, hvis Danmark havde som betingelse, at fodboldlandsholdet udelukkende ville stille op til det kommende VM, hvis man mødte Brasilien i finalen.

I skakverdenen har den norske verdensmester Magnus Carlsen et lignende krav. Han stiller kun op til den afgørende VM-match, hvis det bliver mod supertalentet Alireza Firouzja.

Det kræver dog, at den 18-årige stormester Alireza Firouzja vinder den såkaldte kandidatturneringen, som i dag begynder i Madrid. Her mødes otte af verdens absolut bedste skakspillere for at kæmpe om retten til at møde Magnus Carlsen i VM-matchen næste år.

Den 18-årige Alireza Firouzja er den eneste, som Magnus Carlsen vil møde. (Foto: © Carina Johansen)

Magnus Carlsens krav kan virke forkælet og højst usædvanligt, medgiver Morten Runge, DR Sportens skakkommentator. Men nordmanden er noget særligt og har længe delt vandene.

- Enten er det enormt arrogant at kigge på VM, som er det ypperste i skakverdenen, og tænke, at det ikke er det ypperste for mig, siger Morten Runge, som dog ikke kan lade være med at beundre Magnus Carlsen.

- Eller også er det meget fascinerende at sætte sig et andet mål om at nå en rating på 2900 og gå benhårdt efter det. Det er fuldstændig urealistisk for alle andre skakspillere end ham.

Hvem gider at se VM?

Yderst forsimplet går skaksportens ratingsystem ud på, at spillerne indsamler eller mister point for hvert parti, de spiller. Og jo højere din rating er, desto sværere bliver det at indtjene point.

Magnus Carlsen har vundet VM fem gange og føler sig ikke længere motiveret af at gå efter titlen som verdens bedste på det ternede bræt, har han forklaret. Han vil hellere jagte en rating på 2900 som den første i historien - i skrivende stund er Carlsens score på 2864.

Medmindre det norske geni altså kan stå over for Firouzja ved næste års VM. Og den betingelse kan meget vel få mange til at holde med den unge stormester, når kandidatturneringen i dag begynder, spår Morten Runge.

- Ellers bliver det nummer et og to i kandidatturnering som skal spille om VM-titlen, og det ville jo reelt kun være den anden- og tredjebedste, fordi Carlsen er nummer ét, siger han og spørger retorisk.

- Hvem gider at se et VM, hvor nummer to og tre spiller, mens den bedste i verden ikke gider at være med? Det er klart en devaluering af turneringen.

Det er udsædvanligt for sporten, medgiver DR Sportens ekspert. Magnus Carlsen har tidligere sat ord på sin manglende VM-motivation, men denne gang virker det anderledes alvorligt, forklarer Morten Runge.

Magnus Carlsen og Alireza Firouzja har mødt hinanden 25 gange fordelt på forskellige discipliner. Dog aldrig på VM-niveau i klassisk skak. Carlsen har vundet de 15 af opgørene, Firouzja har tre sejre, mens syv er endt i remis. (Foto: © Carina Johansen, Carina Johansen / NTB)

Nordmanden har aldrig stillet krav eller sat navn på sin kommende VM-modstander, som han gør denne gang.

Alireza Firouzja. Hvorfor ham og ingen anden?

- Carlsen ser lidt sig selv i Firouzja. Det er en ung dreng, der er på vej frem og et ubeskrevet blad. De er ikke mødtes før i denne slags turnering, og Carlsen tror, at det kunne være en spændende kamp, siger Morten Runge.

- Det ville overraske mig, hvis han gerne ville spille mod en af de andre alligevel.

Og så er vi tilbage ved kandidattureringen i Madrid. Morten Runge frygter, at spændingen udebliver fra kandidaternes skakdyst, fordi Magnus Carlsens betingelse hænger tungt over den spanske hovedstad.

- Det bliver skævvredet. Hvem skal man holde med? Holder hele verden så med Firouzja nu? Det betyder, at det ikke bliver lige så spændende at følge, siger Morten Runge.

Kandidatturnering begynder i dag og slutter 5. juli.

Alle otte deltagere skal møde hinanden, og den skakspiller, der indsamler flest point i de indbyrdes opgør, vinder retten til at møde Magnus Carlsen i kampen om VM-titlen næste år.