Er vinter-OL ved at opgive vinteren? Sporten ’smelter’, mens kanoner i Beijing sprøjter med kunstig sne

Hundredvis af snekanoner og millioner liter vand skal skabe kunstig sne i ellers snefattige områder ved OL i Beijing.

(Foto: Wu Diansen Xinhua/Xinhua © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Kan du lave tomatsuppe uden tomater?

Kan du spille klaver uden tangenter?

Og kan du være vært for verdens største vintersportsstævne, hvis du ikke har noget sne?

I Beijing er svaret ja.

Den kinesiske millionby skal snart afholde vinter-OL, og de første testkonkurrencer begynder om få uger på de olympiske anlæg. Men i Beijing og omegn er sandstorme fra den nærliggende Gobi-ørken et hyppigere fænomen end snefald.

Derfor har OL-værterne nu tændt for hundredvis af store snekanoner for at lave kunstig sne i de normalt nøgne bakker og bjerge.

- Bjergområderne (til skisport, red.) vil afhænge fuldstændig af kunstig sne, lød vurderingen fra Den Internationale Olympiske Komié af Beijings værtsbud i 2015.

Den internationale Olympiske Komité, IOC, betegnede den manglende sne som en ’risiko’. Alligevel blev Beijing tildelt værtskabet foran Almaty i Kasakhstan, som havde sloganet ’Keeping it real’. Et forsøg på at skabe opmærksomhed omkring, at man i modsætning til det kinesiske bud kunne byde på den ægte vare: Altså sne.

Øverst ses hvordan det se ud omkring skihop-arenaen i Hebei, Zhangjiakou den 20. oktober i år. Ikke et eneste snefnug. Nederst ses hvordan det så ud, da snekanonerne blev tændt ikke langt derfra den 21. oktober. (Foto: Scanpix)

Kenneth Bøggild, som er generalsekretær for Danmarks Skiforbund både ærgrer og undrer sig over, at vinter-OL skal afholdes i et område, hvor sne er en sjældenhed.

- Det er et paradoks, at verdens største skisportskonkurrence finder sted, hvor der næsten ikke falder sne. Jeg har det meget svært med det, siger Kenneth Bøggild.

- Der er ingen tvivl om, at det er meget ressourcekrævende og miljøbelastende at producere kunst-sne. Og vi ser ind i en fremtid, hvor vintersporten er udfordret af klimaforandringerne og manglende frost og kulde. Derfor er det selvfølgelig problematisk, at sporten til dels selv er med til at forstærke den situation med produktionen af kunst-sne.

En lignende konklusion kommer fra Carmen de Jong, som er professor i geografi ved Strasbourgs Universitet. Hun har set nærmere på forholdene i de bjergrige provinsbyer Zhangjiakou og Yanqing, hvor skisportsdisciplinerne skal foregå under vinter-OL.

Alene skiområdet i Yanqing skal forsynes af 200 snekanoner. Og i alt estimerer OL-værterne selv, at den kunstige sne kommer til at kræve 185 millioner liter vand at producere.

- De bjerge har stort set ingen snefald, siger Carmen de Jong.

- Det her kan blive det mindst bæredygtige vinter-OL nogensinde.

Et udsagn, som står i skærende kontrast til meldinger fra OL-værterne selv.

- Bæredygtighed vil blive implementeret i alle aspekter, og miljøvenlige teknologier vil blive brugt i stort omfang, lød det som en del af Beijings kandidatur.

DR Sporten har kontaktet IOC for at spørge, hvordan masseproduktion af kunstig sne passer sammen med ’bæredygtighed i alle aspekter’ og ’miljøvenlige teknologier’. I skrivende stund er IOC ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Snekanonerne gøres klar til at komme i aktion og lave sne til vinter-OL i Beijing. (Foto: Nóel Celis © AFP or licensors)

’Min sport smelter’

I oktober blev snekanonerne tændt, og de kører stadig på fuldt tryk for at gøre skiområderne i Zhangjiakou og Yanqing snedækkede og OL-klar.

DR Sporten har spurgt formand i Danmarks Idrætsforbund, Hans Natorp, hvad han mener om, at OL-værtskabet i Beijing baseres på kanonkaskader af kunstig sne, mens atleterne bekymrer sig om klimaforandringernes indvirken på vintersporten.

- Det er ikke unormalt, at traditionelle skisportssteder også tyr til kunstig sne for at forbedre forholdene for atleterne. Men i det store perspektiv er det problematisk, at man placerer events som vinter-OL, hvor aktiviteten ikke naturligt hører hjemme, siger Hans Natorp.

- Jeg ser gerne, at vinter-OL bliver placeret på mere klassiske vintersportsområder. Det vil være et sundhedstegn for sportens fremtid. Det bæredygtige har ikke været vægtet højt nok ved valget af Beijing. Det bliver kunstigt og ikke særlig bæredygtigt, når hele skiområder skal bygges fra bunden.

- Men alternativet var Kasakhstan, og ingen af dem havde været gode valg.

Sådan så det ud i Yanqings bjerge, da snekanoerne begyndte at køre i oktober. Hvide striber af sne i et ellers snefattigt bjerglandskab. (Foto: STRINGER © Stringer/ChinaImages)

Ved de seneste udgaver af vinter-OL måtte værterne i Sydkorea i 2018 og Rusland i 2014 også ty til kunstig sne. Ifølge IOC og det kinesiske værtskabs eget estimat bliver det dog et rekordforbrug i Beijing.

Flere af vintersportens stjerner ser den voksende afhængighed af kunstig sne som en konsekvens af global opvarmning og et udtryk for at vintersportens natur og fremtid er i fare.

Derfor har de oprettet organisationen Protect Our Winters, som kæmper for vintersportens overlevelse.

- Stigende temperaturer er ved at bortsmelte min sport og mit levebrød, har skiløberen Caroline Gliech udtalt til det amerikanske Senat.

Det seneste år er store skiløb blevet aflyst og udskudt på grund af manglende sne i blandt andet Frankrig og Østrig. Og frem mod det kommende vinter-OL har flere atleter delt bekymrede beretninger fra deres træning i diverse snelandskaber.

- Jeg har set gletschere forsvinde. Det er et kontant, fysisk vidnesbyrd om klimaforandringernes indgriben, siger snowboarder og dobbelt OL-guldvinder Jamie Anderson.

Også den grønlandske skiskyder Ukaleq Slettemark, som forsøger at kvalificere sig til vinter-OL i Beijing, har fået sværere ved at finde nyfalden sne at træne på.

- Vinteren i Europa kommer senere og senere, og turneringer flyttes rundt på kryds og tværs på grund af manglende sne. Det ser dystert ud for vintersporten.

Et multinationalt studie fra Waterloos Universitet i Canada har estimeret, at ni af de tidligere 21 værtsbyer for vinter-OL vil være tvivlsomme eller decideret uegnede til at blive genvalgt som værtsbyer i 2050 på grund af klimaforandringer.

De første testkonkurrencer på olympiske anlægs kunstige sne begynder i slutningen af november.

Vinter-OL afholdes fra 4.-22. februar 2022.