15.000 kroner for en fodboldspiller i playstationspil: Ansat hos spilgigant beskyldt for sortbørshandel

Spilproducenten bag det populære playstationspil FIFA, EA Games, har igangsat en undersøgelse af sagen.

Den brasilianske Ronaldo er en af de spillere, der er særdeles eftertragtet i FIFA Ultimate Team. Hans kort er angiveligt blevet solgt for over 15.000 kroner på det sorte marked. (Foto: NF © Scanpix)

Den amerikanske spilproducent EA Games, der står bag det populære playstationspil FIFA, er kommet i problemer.

Omdrejningspunktet er, at i det populære fodboldspils Ultimate Team-del, hvor man bygger sit eget hold, er de mest eftertragtede spillere angiveligt blevet solgt på det sorte marked af en eller flere EA-ansatte.

Kort fortalt bygger man i Ultimate Team et hold af spillere, som man selv samler. Enten ved at bruge rigtige penge, eller ved at optjene spillets virtuelle valuta, coins, til at købe kort med spillere.

De pågældende spillere, der angiveligt er blevet solgt på det sorte marked er de såkaldte icon-kort. Kortene er nogle af de mest eftersøgte i spillet, da de typisk er de bedste spillere. Nogle af spillets allerstørste legender, som Ronaldo, Diego Maradona og Pelé har et icon-kort.

Michael Laudrup og Peter Schmeichel er også at finde blandt de spillere, der er på et af icon-kortene. Nogle af icon-kortene er angiveligt blevet solgt for mere end 15.000 kroner per styk på det sorte marked.

Det har skabt en del virak i miljøet, hvor EA Games og FIFA-spillerne i forvejen ikke har det bedste forhold, forklarer Jacob Nørmark, der er ekspertkommentator i Viaplays e-Superliga-dækning.

- Der er meget debat i øjeblikket, men jeg synes også, at det er et produkt af de sidste mange år, hvor EA har tvunget spillerne og brugerne til at bruge rigtig mange penge, siger Jacob Nørmark.

EA Games har i en meddelelse på Twitter skrevet, at firmaet er opmærksom på beskyldningerne og iværksætter en 'grundig undersøgelse'.

- Denne opførsel er uacceptabel og vi tolererer på ingen måde, hvad der angiveligt er sket her.

- Hvis vi identificerer upassende adfærd, vil vi handle hurtigt, skriver EA Games på Twitter.

En god skandale

Men de skyhøje priser for en fodboldspiller i et playstationspil er også et tegn på et større billede, mener Jacob Nørmark. For selv hvis man ikke køber en spiller til 15.000 kroner på sortbørsen, så koster det mange penge at sammensætte et slagkraftigt hold.

Op mod 30.000 kroner, hvis man vil sammensætte et hold, der er konkurrencedygtigt i international sammenhæng ifølge Jacob Nørmark.

- Det har længe været en debat med FIFA, at det er blevet sådan noget 'pay to win' (betal for at vinde, red.), hvor man skal betale rigtig mange penge for at have en chance for at spille med. Det er nok bare noget, der sker, fordi priserne er blevet sat så højt op for de her spillere. Så bliver folk desperate. Og de kan altså ikke bruge 20-30.000 kroner.

- Det er også noget unge mennesker og børn ser og tænker, at de også skal bruge for at kunne opnå noget stort indenfor FIFA, siger Jacob Nørmark.

Den hollandske legende Ruud Gullit er yderst ombejlet i FIFA Ultimate Team. Hans kort er angiveligt blevet solgt for over 6.000 kroner på sortbørsen. (Foto: Unknown © Scanpix)

Det har ført til lovmæssige restriktioner på området i både Belgien og Tyskland, hvor det i førstnævnte land bliver betragtet som gambling.

- Selvom du smider 20.000 kroner i, kan du ikke være sikker på at få et godt hold. Jeg bruger også 4-5.000 om året på det, men jeg er voksen og har et arbejde, hvor jeg kan tillade mig at gøre det. Jeg kender flere børn og unge, som har brugt deres forældres kort på at købe de her point, og det er jo ikke en sund måde at gøre det på.

- Jeg tror, at der kommer til at ske noget drastisk med det. Fordi det er ikke godt, og det har det ikke været i mange år. Vi har stået og råbt og skreget om det. Så jeg synes, at det er en god krise. En skandale, som jeg har ventet på skulle komme, fordi det er lige som om, at spillerne er blevet presset til at skulle bruge så mange penge.

EA Games har gjort så få af icon-kortene tilgængelige, at priserne bliver absurd høje, hvis de overhovedet er tilgængelige på markedet i spillet, hvor man kan sælge og købe spillere.

- Det er jo et resultat af, hvordan den udvikling har været indenfor FIFA Ultimate Team de seneste tre til fem år.

- Selvom du har penge nok i spillet, og har brugt 50.000 kr. og havde coins nok inde i spillet, så kunne du ikke få icons-kortene, fordi der ikke er nogen på markedet. Det er jo fordi, at EA bare styrer markedet og putter kort på, når de ved, at de kan tjene en masse penge på det, siger Jacob Nørmark.