Dansk Astralis-stjerne er tilbage efter stress: 'Jeg kender mine faresignaler'

Andreas 'Xyp9x' Højsleth spillede i ugen sin første kamp i fem måneder.

Andreas 'Xyp9x' Højsleth gjorde mandag comeback i en officiel kamp for Astralis. (Foto: Astralis Group)

I slutningen af maj i år meldte Andreas 'Xyp9x' Højsleth ud, at han ville tage en pause på ubestemt tid fra Counter-Strike og Astralis, fordi han havde symptomer på stress og udbrændthed.

Men mandag gjorde han comeback på serveren, da han sammen med resten af Astralis-holdet vandt 2-1 mod MIBR ved Blast Premier Fall Series.

Det har været med en lille måneds tilløb, at 'Xyp9x' gjorde comeback, da han allerede i begyndelsen af oktober meldte sig klar igen.

Og det har været godt for den 25-årige dansker at få et pusterum.

- Jeg føler, at jeg står på den anden side og er meget stærkere, har meget mere motivation, og egentlig fundet ud af, hvad der er godt for mig. Jeg føler selv, at jeg er blevet en bedre spiller af det. Nu ved jeg ikke helt, om jeg viste det i dag (mandag, red.), men jeg føler, at jeg har meget mere styr på mig selv, siger Andreas 'Xyp9x' Højsleth.

Mange i hans nærmeste omgangskreds bemærkede ikke en ændring hos 'Xyp9x', og selv havde han en 'det sker jo ikke for mig'-fornemmelse, siger han.

- Det er meget skræmmende, og jeg ønsker ikke nogen, at være i den position, at skulle gå på orlov, fordi man har stress.

'Xyp9x' er langt fra den eneste CS:GO-spiller, der er blevet kørt ud over kanten af esportens strenge krav. Holdkammeraten Lukas 'Gla1ve' Rossander og konkurrenten Markus 'Kjaerbye' Kjærbye har også begge været ramt.

Astralis-spilleren Lukas 'gla1ve' Rossander (tv) var ude med stress-symptomer i tre måneder tidligere i 2020. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Tid til selvindsigt

Selv har 'Xyp9x' lært meget af forløbet, hvor han har været på sidelinjen i fire måneder og uden en officiel kamp i fem måneder. Nu føler 'Xyp9x' sig overbevist om, at han har værktøjerne til at undgå at komme i samme situation i fremtiden.

- Jeg ved, jeg ikke kommer derud igen, fordi jeg er blevet så klog på mig selv, og jeg ved, hvornår man skal sige stop, og hvornår man skal trække sig lidt tilbage. Jeg kender mine faresignaler.

- Jeg tror egentlig, det er mundet ud i, at jeg vidste, at jeg stadig gerne vil spille Counter-Strike, og det var der, jeg har alt min motivation, og virkelig gerne vil være en endnu bedre spiller og vinde flere majors, selvom vi har vundet fire. Jeg tror, det var sundt for mig at opleve den side, og jeg tror, at jeg har lært mig selv meget bedre at kende i den periode, siger han.

Astralis-holdet da de vandt major-turneringen IEM Katowice Major 2019. Det er Andreas 'Xyp9x' længst til højre. (Foto: Norbert Barczyk © imago images / Newspix)

Kernen er samlet igen

Tirsdag spillede 'Xyp9x' sin anden kamp efter comebacket, hvor det blev til endnu en sejr, denne gang mod holdet G2. En sejr, der sender danskerne videre til finalen i Blast Premier Fall Series i gruppe C.

- Det var meget fedt at være tilbage. Det er sgu noget, jeg har savnet at være med i de officielle kampe. Nu er det ikke ligesom at være ude og spille en turnering på scenen, men jeg kunne godt mærke, at nervøsiteten var der som i gode gamle dage, siger 'Xyp9x'.

Med comebacket til 'Xyp9x' er kernen på Astralis-holdet samlet igen, bestående af Emil 'Magisk' Reif, Lukas 'gla1ve' Rossander, Peter 'dupreeh' Rasmussen og Nicolai 'dev1ce' Reedtz udover 'Xyp9x'.

De fem spillere, der i over et år mellem 2018 og 2019 sad på verdensranglistens førsteplads og vandt tre major-turneringer i træk.

'Xyp9x' selv føler, at han er tilbage i den bedste version af sig selv.

- Jeg har meget mere fornyet energi. Jeg føler helt klart, at jeg er kommet ud på den her side meget stærkere, end hvad jeg var før. Et eller andet sted, så er jeg ikke sikker på, at jeg ville have undværet det, fordi man lærer så meget om sig selv, og man lærer, at kunne håndtere det.

- Nu ved jeg også til fremtidige ting, der kommer, hvad jeg skal passe på med. På den måde tror jeg, det var meget godt, at jeg oplevede det. Men det var ikke rart at være i, siger Andreas 'Xyp9x' Højsleth.