Dansk Counter Strike-arrangør går forrest med udelukkelse af russere

Den danske Counter-Strike-turneringsarrangør BLAST Premier har blandt andre meldt ud, at russiske hold ikke er velkomne.

BLAST Premier-trofæet ved World Final-eventet i december 2021 i Royal Arena. (Foto: Michael Barrett Boesen)

I toppen af Counter-Strike-verdenen begynder russernes invasion af Ukraine nu også at sætte sine spor.

Det skete for første gang tirsdag, da den danske Counter-Strike-turneringsarrangør, BLAST Premier, som i løbet af året holder nogle af spillets allerstørste events, meddelte, at de ikke vil lade russisk-ejede mandskaber deltage i deres turneringer.

- Grundet konflikten i Ukraine vil ingen russisk-baserede hold blive inviteret til at deltage i vores events inden for en overskuelig fremtid.

- Gaming og esports forener mennesker for alle racer, lande og overbevisninger. Vi håber, at situationen på verdensscenen reflekterer det samme så hurtigt som muligt, skriver BLAST Premier på Twitter.

Herefter har flere andre turneringsarrangører fulgt trop. To af de andre store event-organisationer Elisa Esports og ESL var onsdag ude med lignende forbud.

Hos den danske Counter-Strike-organisation Astralis møder forbuddene mod de russiske klubber opbakning. Det fortæller Steen Laursen, der er kommunikationsdirektør for Astralis.

- På nuværende tidspunkt er der noget, som er meget vigtigere end sport og esport. Derfor bakker vi også fuldstændig op om turneringsarrangørers beslutninger om at udelukke russiskejede hold, siger han.

  • Efter den russiske invasion i Ukraine støttede mange af de største Counter-Strike-organisationer i verden op om ukrainerne. Blandt andet ved at ændre deres logoer til det ukrainske flags blå- og gule farver. Nederst til højre ses eksempelvis den danske Counter-Strike-organisation Astralis. (Foto: Udklip af Jake Luckys Twitter-profil)
  • Logo-skiftene blev stort blandt de helt store CS:GO-hold, hvor de fleste af holdene efterhånden har vist sin støtte med et logo-skifte. (Foto: Udklip af Jake Luckys Twitter-profil)
1 / 2

Store arrangører har endnu ikke taget stillling

Selvom flere turneringsarrangører årligt holder store events med et stort publikum, så er det spiludvikleren Valve der selv, få gange om året, udvælger, hvem der skal være arrangør for den største turnering af dem alle: Majoren.

Valve har valgt, at den første turneringsarrangør, der skal afholde en Major i år, skal være esports-organisationen PGL. Efter planen skal årets første Major afholdes i Antwerp i Belgien til maj.

DR Sporten har derfor forsøgt at få en kommentar fra PGL og spiludvikleren Valve for at få svar på, hvorvidt russiske mandskaber vil blive tilladt deltagelse i årets største turnering på baggrund af invasionen af Ukraine.

Ingen af de ovenstående er i skrivende stund vendt tilbage på henvendelsen.

Derfor vides det endnu ikke, om verdens største Counter-Strike-turnering til maj bliver afholdt uden nogle af verdens bedste hold fra netop Rusland.

Sikkert er det dog, at BLAST Premiers forbud mod russiske mandskaber betyder et farvel til selvsamme mandskaber på dansk jord.

Blandt andre hold som Gambit, Virtus.pro, forZe og Spirit, som ligger henholdsvis 2., 6., 20. og 38. på HLTV's verdensrangliste, kan ikke deltage i turneringen grundet holdenes russiske ejere.

Og det får stor indflydelse for spillet ved turneringerne, hvis de russiske mandskaber ikke må deltage, mener CS:GO-ekspert Nicklas ’Brief’ Jørgensen.

- De bringer så mange gode spillere med til bordet. Det kan næsten ikke undgå at påvirke, at niveauet kommer til at falde drastisk, hvis vi ikke ser de russiske hold på serveren, siger han.

Russiske atleter må gerne deltage

Det forbud, som BLAST Premier og andre turneringsarrangører har lavet, betyder dog ikke, at spillere med russisk pas ikke må deltage. Så længe CS:GO-spillerne spiller på et hold, der ikke har russiske ejere, kan de deltage.

Og netop det faktum gør en stor forskel i CS:GO-toppen, da flere af spillets helt store stjerner er af russisk afstamning.

Verdens allerbedste hold lige nu, Natus Vincere, har for eksempel et hold bestående af tre russere og tre ukrainere. Og det nuværende forbud fra flere turneringsarrangører kommer ikke til at ramme holdet, da mandskabet har hovedsæde i Ukraine.

På grund af holdets iøjenfaldene sammensætning givet forholdet med Ukraine og Rusland i disse dage, så tog holdets største stjerne, og verdens bedste Counter-Strike-spiller, ukraineren Oleksandr 's1mple' Kostyliev en mikrofon i hånden ved en turnering for en uge siden.

Natus Vinceres Oleksandr 's1mple' Kostyliev ved BLAST Premiers Fall Final i Royal Arena i december. (Foto: Michael Barrett Boesen)

- Hele min karriere har jeg spillet med ukrainere, russere og amerikanere. De var alle sammen fantastiske mennesker. Her på scenen står jeg med mine venner; mine rigtige venner. Vi vinder og taber sammen. Vi vil alle have fred til Ukraine og for hele verden. Vi er alle sammen bange.

- Vi skal alle sammen stå sammen nu; med vores fans og med hinanden for at vise hele verden, at vi er én. Og vi skal alle sammen huske på, at vi skal være mennesker, frem for alt, siger Oleksandr ‘s1mple’ Kostyliev.