Dansk fænomen har hyggebanket verdenstoppen i årevis: Endelig kan han gøre det rigtigt

Anders Vejrgang har i flere år ventet på at blive gammel nok til at spille med i de store turneringer i FIFA. I dag fylder han 16 år og kan derfor officielt være med.

Det varer nok ikke længe, før Anders Vejrgang skal bruge et pokalskab til sine Fifa-triumfer. (Foto: Steen Klitgaard)

Internetkabler er trukket over dørtrinnet og efterfølgende tapet op til væggen for at kunne kringle sig rundt langs væggene og nå hen til gamer-stationen i den modsatte ende af det lille værelse.

I sengen på værelset ligger en ung mand, som ligner, han er ved at gøre sig mentalt klar til dagens besøg. Han skal igennem en byge af spørgsmål, fordi han er en af de bedste i verden til det virtuelle fodboldspil, Fifa.

- Må jeg ikke gerne spille, mens jeg svarer?

Tjae, hvorfor ikke? Det er jo netop det, interviewet handler om. Den unge Fifa-spillers passion for esporten.

Han tager controlleren i hånden og begynder at spille. Det han elsker at gøre og er en af de allerdygtigste til. Det vidner de mange pokaler og medaljer i den grad om.

Anders begyndte med at spille Fifa som 5-årig, og har nærmest haft controlleren i hånden lige siden. (Foto: Steen Klitgaard)

Anders Vejrgang har i årevis været et af de største Fifa-talenter, ikke bare i Danmark, men i hele verden. Han har bare reelt ikke haft mulighed for at bevise, at han er 'Fifaens svar på Messi', som landstræner Dennis Nordenbøl kaldte ham for to år siden.

Han er nemlig for ung til at deltage i officielle turneringer som eSuperligaen, VM eller EM. Eller rettelse: Han var for ung.

I dag fylder Anders Vejrgang 16 år, hvilket giver ham mulighed for officielt at kunne deltage i turneringer på både nationalt og internationalt plan.

- Det er klart, at det bliver federe at kunne være med til de største turneringer i stedet for bare at sidde og træne, siger Anders Vejrgang.

- Men det er ikke, fordi det ændrer mit mindset. Jeg går ikke ind til en mindre turnering og er ligeglad med, om jeg vinder. Overhovedet ikke. Det, der betyder mest for mig, er, om jeg har gjort, hvad jeg kunne.

Ikke for ung til favoritværdighed

På torsdag går det allerede løs for den unge Anders Vejrgang, som for første gang officielt kommer til at stå sammen med resten af de danske Fifa-landshold, når anden runde af kvalifikationen til eNations Cup sparkes i gang.

Landstræner for Fifa-landsholdet, Dennis Nordenbøl, ser meget frem til, at Vejrgang nu kan konkurrere om en landsholdsplads på lige fod med de andre – og ikke længere kun er med som deltager i træningskampene.

- At vi får Anders med på holdet er lidt det samme som EM-vinderne fra 1992, der får Michael Laudrup tilbage året efter – det er et i forvejen godt mandskab, som får en af de bedste spillere overhovedet med på holdet, siger Dennis Nordenbøl.

- Så det er klart, at med Anders på holdkortet er Danmark et af favoritlandene til de helt store turneringer.

Vejrgang skiftede som 14-årig til den tyske storklub RB Leipzig, efter at have tilbragt tid i Vendsyssel, AaB og AGF. (Foto: Steen Klitgaard)

Tab og vind med samme sind

I samtalen med Vejrgang slipper hans øjne sjældent skærmen. End ikke for at se om han nu også rammer de rigtige knapper. Det sidder i fingrene.

Nogle af svarene bliver afbrudt af vredesudbrud, hvis spillerne på skærmen ikke gør helt, som han vil det. Også selvom kampene ikke betyder meget og mest bliver brugt til at afstresse, mens han svarer på spørgsmål om hans fremtid på Fifa-scenen, så er det stadig vigtigt at vinde dem. Sådan har han det altid.

Men det er et kæmpe pres, den unge Fifa-spiller lægger på sig selv, mener den tidligere verdensmester i Fifa, August ’Agge’ Rosenmeier, som også påpeger, at Vejrgang oplever meget pres udefra.

- Efter min mening har det også været for stort et pres i en for tidlig alder, men han virker ikke som en gut, der synes, at presset er en dårlig ting. Det har gjort ham sulten efter at holde formen og niveauet, så han kan præstere hver gang, siger August ’Agge’ Rosenmeier.

(Foto: Udklip fra August Rosenmeiers Twitter-konto)

- Jeg har lige opdaget, at vi i Danmark har en ung dreng, som jeg tror er 12 år gammel, der vinder en masse turneringer og slår nogle af de bedste Fifa-spillere i Danmark på regulær basis, og samtidig får gode resultater i Weekendliga. Kæmpe respekt, Anders!, skrev August 'Agge' Rosenmeier om det spirende talent, Anders Vejrgang, tilbage i 2018.

Spørger man Vejrgang selv, lader han også til at trives med presset.

- Det er klart, at hvis du er en af de bedste, så forventer folk, du vinder. Ligesom det er i alle andre sportsgrene.

- Men jeg tror mere, at presset er noget, jeg lægger på mig selv, fordi jeg synes, at det er dårligt, hvis jeg taber. Man bliver ikke bedre, hvis ikke man lægger noget i, at man har tabt. Så jeg tror, at det pres har været med til at gøre, at jeg er så god, som jeg er nu, siger den 16-årige Fifa-spiller.

Til daglig bruger Anders (tv) meget tid i hjemmet med sin mor, Laila (th), hvor de elsker at se alt slags sport i fjernsynet og lege med deres hund, Nemo. (Foto: Steen Klitgaard)

Alligevel bliver det ikke nogen let tid, som Anders Vejrgang går i møde, mener den tidligere Fifa-verdensmester August ’Agge’ Rosenmeier. Han kommer til at skulle vænne sig til ikke længere blot at være et talent.

- Han er nu 'en af os andre', i og med han er gammel nok til at konkurrere på lige fod. Der er altså noget på spil på en helt anden måde end førhen, hvor han også skal lære at håndtere nederlag.

- Hans niveau er dog stadig helt uhørt. Derfor kan jeg nemt forestille mig, at han på et tidspunkt i den nære fremtid går hele vejen og officielt bliver verdens bedste Fifa-spiller, siger ’Agge’.

Efter bygen af spørgsmål er ovre, lægger Anders controlleren fra sig og slukker spillet igen. Han skal ned i stuen og se TV med sin mor, inden han nok skal have nogle flere kampe senere på aftenen.

Og som besøget er ved at slutte, trænger nysgerrigen sig på: Hvordan det egentlig er gået i de kampe, han spillede, mens han svarede på spørgsmål?

- Jeg har vundet dem alle, siger han.

Anders Vejrgang og resten af Fifa-landsholdet spiller kvalifikation til eNations Cup torsdag den 27 og fredag den 28. januar. Du kan følge med i, hvordan det går for de danske drenge på fredag fra kl. 16.50 på DRTV.

Rettelse: Tidligere stod der i artiklen, at Brian Laudrup vendte tilbage til landsholdet. Det er nu rettet til Michael Laudrup.