Kan man være professionel, når man er otte år gammel? Ja, i Fortnite kan man

Joseph Deen skrev i december, som blot otte-årig, under på en professionel aftale.

Otte-årige Joseph Deen fra Californien er så god til at spille Fortnite, at han nu har skrevet under på en kontrakt.

200.000 danske kroner.

Så meget har det kostet e-sport-organisationen Team 33 at få den blot otte-årige Joseph Deens underskrift.

Den unge Fortnite-spiller er dermed den yngste professionelle Fortnite-spiller i verden. Fortnite, kendt fra især børneværelser, har dog en aldersgrænse på 12 år, og derfor kommer den unge amerikaner ikke til at deltage i officielle turneringer lige foreløbig.

I et interview med BBC udtaler Joseph Deen, at han har spillet Fortnite, siden han var fire år gammel, og samtidig understreger hans mor, at familien kan ophæve kontrakten når som helst, hvis det går ud over den unge mands skolegang.

  • Fortnite har især et greb i de yngste. På listen over de ti mest vindende spillere i verden er kun to over 18 år gamle. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)
  • I 2019 blev VM-finalen i Fortnite afholdt på Athur Ashe Stadium i USA: (Foto: Dennis Schneidler © Scanpix)
1 / 2

Den slags udmeldinger er sjældent hørt, når emnet falder på professionelle udøvere, men i en verden, hvor børn er digitalt indfødte, er udviklingen ikke så overraskende. Men ikke desto mindre en anelse skør.

Sådan lyder det fra Lars Esmarch fra Center for Digital Pædagogik, der ikke er i tvivl om, at børn på Joseph Deens alder mentalt ikke er parate til at forstå det pres, som det kræver at være professionel e-sport-udøver.

- Børn på otte år er som regel allerede digitale, og det er også gennemsnitsalderen for, hvornår man i Danmark får en smartphone. Men i forhold til den mentale udvikling, så kan de slet ikke håndtere at have så stor en platform, som han vil få.

Til BBC udtaler Joseph Deen, at han ser op til Kyle "Bugha" Giersdorf, der i en alder af blot 16 år vandt VM i Fortnite samt en pengepræmie på tre millioner dollars.

- Hans eget idol er kun 16 år, og nu skal han som otte-årig selv være et idol for nogen. Det er vildt at tænke på, at børn på den alder skal kunne kapere, at andre ser op til dem. Man vil jo gerne være den sejeste i skoleklassen med ti drenge, men det er nok ikke lige så nemt på en stream, hvor 100.000 mennesker fra hele verden ser med, siger Lars Esmarch.

Skal kunne noget ekstraordinært

Hos Tricked E-sport, der udover Fifa, League of Legends og Counter-Strike også har et Fortnite-hold, skal det være noget helt ekstraordinært, hvis man skal overveje at lave aftaler med så unge spillere, som tilfældet er med den unge amerikaner.

Det siger organisationens Fortnite-manager, Christoffer Snejbjerg, der for få år siden selv var Danmarks første professionelle Fortnite-spiller.

- Det kunne da godt ske, at vi ville overveje at se på det, hvis der dukkede en op, som manglede en organisation. Men vi ville aldrig rykke en spiller, som ikke er moden, op på et professionelt hold. Potentialet er selvfølgelig det vigtigste at se på, men det er meget tidligt.

Tilbage i 2019 vandt den blot 16-årige 'Bugha'. (Foto: Dennis Schneidler © Scanpix)

- Hvis jeg skulle kigge på en spiller, der er under aldersgrænsen, så skulle spilleren virkelig have noget vildt at bidrage med i forhold til sociale medier, men det er også fordi det grundlæggende er en god historie, der spreder sig, siger Christoffer Snejbjerg.

Enorm digital tilstedeværelse

Og det er her, at historien om Joseph Deen også leder de flestes tanker hen. Det er en god historie, et marketingsstunt, men det er samtidig med til at konkretisere drømmene om at blive professionel for mange af de helt unge, siger Lars Esmarch, der ofte hører de samme svar, når han holder oplæg for folkeskoleklasser om digital dannelse.

- Der er rigtig mange børn i samme aldersgruppe, som allerede drømmer om det her liv. De vil være e-sportsspillere i en meget tidlig alder, så den slags historier er med til at normalisere det endnu mere.

- Mange af dem vil lære at digital tilstedeværelse og -persona er enorm vigtig, for det er en branche, hvor mange forventer at være meget tættere på spillerne. Der skal laves nyt indhold, streames og spilles, og man kan ikke være professionel, hvis ikke man kan håndtere at leve op til det pres. Det er ret vildt, hvis børn helt ned til otte år skal forholde sig til det, siger Lars Esmarch.

Kontrakten mellem Joseph Deen og Team 33 er skruet sammen således, at der ikke er noget krav om timer, han skal træne, eller hvor han skal opholde sig. I stedet er planen at bygge et brand op gennem YouTube og de kanaler, hvor den otte-årige aldersmæssigt må være med.