Matchfixing-skandale i Counter-Strike får FBI til at reagere

Flere spillere er blevet suspenderet, mens blandt andre FBI undersøger matchfixingsager.

En håndfuld spillere er allerede suspenderet indtil undersøgelsen, der forventes fremlagt inden for de næste dage, er klar. (Foto: Wolfgang Rattay © Scanpix)

Man skal ikke have set meget tv for at vide, at når FBI banker på døren, så er det alvor.

Siden september har Esports Integrity Commission (ESIC) undersøgt flere sager, hvor matchfixing af Counter-Strike-kampe skulle have fundet sted.

Frontmanden for ESIC, Ian Smith, bekræftede således i sidste uge, at der på et lavere liga-niveau i USA har fundet organiseret matchfixing sted, og at kommisionens rapport snart vil blive fremlagt.

Indtil nu er fem spillere fra organisationerne Rebirth og Russian Canadians blevet suspenderet - blandt andet på baggrund af en lydoptagelse, hvor flere af spillerne diskuterer, hvordan de kunne manipulere udfaldet af to kampe i ESEA Premier League.

Flere spillere undersøges af både ESIC og FBI, der forventes at gå ud med rapporten om få dage. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)

Efterforskningen er dog af så grov karakter, at FBI, USA's forbundspoliti, også er gået ind i sagen, bekræftede Ian Smith samtidig i sit interview.

- I gennem lang tid har der blandt en relativ lille men væsentlig gruppe af spillere været organiseret matchfixing i ESEA (amerikansk liga, red.)

- Vi samarbejder med FBI, som først for nylig har fået en afdeling, der undersøger betting og sport. De er gode men samtidig uerfarne, fordi sportsbetting ikke har været en ting i USA indtil for nylig, så alle forsøger at finde deres ben at stå på, lød det fra Ian Smith.

Smith kunne samtidig berette, at der er overvældende beviser i mange af sagerne, og at spillerne vil blive udelukket i 'meget, meget lang tid'.

Især to grupper spillere er under mistanke. Spillere, som af eget initiativ forsøger at manipulere resultater for egen vinding, og dem, der bliver betalt af organiserede matchfixere for at tabe kampe.

Svært at være overrasket

Nyheden om matchfixing i Counter-Strike har naturligvis spredt sig hurtigt på tværs af niveauer og hold over den seneste uge.

De spillere, som undersøges, og de hold, som undervejs er blevet kædet sammen med organiserede matchfixere, er alle fra et niveau, som befinder sig et stykke fra toppen af international Counter-Strike.

Spørger man hos den danske organisation Copenhagen Flames, der lige nu er nummer 26 på verdensranglisten, bliver holdets CEO Steffen Thomsen da heller ikke synderligt overrasket, hvis undersøgelsen viser, at problemet strækker sig længere end til fem spillere.

- Det er svært at være det, når man taler om Counter-Strike på det her niveau. Det er spillere, som ikke er særlig relevante længere, som gerne vil tjene nogle penge. Det svarer jo til, hvis der var organiseret matchfixing i Danmarksserien eller 2. division.

Steffen Thomsen, CEO for Copenhagen Flames.

- Det er ærgerligt, for på kort sigt er der sikkert investorer, som vil trække følehornene til sig, hvis de overvejer at gå ind og investere i e-sport. På længere sigt håber jeg dog ikke, at det kommer til at få den store effekt, men det gør da uden tvivl, at der er længere vej til, at e-sport bliver mere accepteret, siger Steffen Thomsen.

Yngre spillere bliver holdt mere i hånden

Hos Copenhagen Flames er der både Counter-Strike og Fortnite i porteføljen, og især sidstnævnte er en kategori af spillere, hvor organisationen har et ekstra vågent øje på, hvad spillerne kan risikere at møde af fristelser.

Selv om Copenhagen Flames ikke har en konkret drejebog for, hvordan man som spiller skal agere, hvis man bliver kontaktet af matchfixere, så er Steffen Thomsen ikke i tvivl om, at spillerne nok kan kende forskel på rigtigt og forkert.

- Vi taler rigtig meget med vores spillere om det, fordi der foregår så meget af den slags. Især i Fortnite, hvor spillerne generelt er en del yngre og skal holdes lidt mere i hånden, er det vigtigt, at de ved, at de kan og skal gå videre med det, hvis de bliver kontaktet af nogen, der tilbyder dem penge.

- En sag som den her kan uden tvivl forstærke et indtryk af, at det er en branche, der ikke har styr på tingene, og det er helt vildt ærgerligt. Men det er også stadig så ny en branche, at fundamentet endnu ikke er så godt opbygget, siger Steffen Thomsen.

Det forventes, at den færdige rapport om organiseret matchfixing i de mindre amerikanske Counter-Strike-ligaer bliver lagt frem inden for de næste par dage.