OL tyvstarter på internettet: ’En kæmpe blåstempling af e-sporten’

Den internationale olympiske komité lancerer virtuelt OL i samarbejde med fem internationale sportsforbund.

E-sejlads er én af fem discipliner, der er på programmet, når det første virtuelle OL nogensinde indledes til maj.

Sejlsport uden vand, cykling uden landevej, motorsport uden biler.

Det lyder som noget, der kun kan ske i den virtuelle verden. Og det er præcis, hvad det er. Men det betyder ikke, at det ikke kan foregå på øverste niveau.

Spørg bare Den internationale Olympiske Komité, IOC. Torsdag trak de nemlig klædet af planerne for det første virtuelle OL. Det skriver IOC i en pressemeddelelse.

Olympic Virtuel Series får verdenspremieren i maj 2021, og ifølge præsidenten for IOC, Thomas Bach, er det virtuelle OL et forsøg på at nå nye målgrupper.

- Det er en unik olympisk digital oplevelse, der sigter mod at forbedre forholdet til det nye publikum inden for virtuel sport. Det tilskynder sportsdeltagelse og fremmer de olympiske værdier med særligt fokus på ungdom.

En genvej til OL

En af de sportsgrene der vil blive dystet i ved det nye virtuelle OL, er e-sejlads, og nyheden glæder den regerende danmarksmester, Lukas Mohr.

- Det er superfedt at kunne dyste i olympisk-regi. Det havde jeg ikke regnet med, da jeg begyndte med e-sejlads for nogle år siden.

23-årige Lukas Mohr sejler i enmandsjollen WASP i den virkelige verden, men den bådtype er ikke på det olympiske program, og derfor er det nye virtuelle OL en stor mulighed for at snuse til den olympiske ånd.

- Jeg regner da bestemt med selv at skulle deltage, men om det ligefrem kan blive til en olympisk medalje, er svært at spå om, da det findes rigtig mange gode e-sejlere på verdensplan.

- Men det er da helt klart med til at anerkende e-sejlads som mere end bare et computerspil, når der er olympiske medaljer på spil, lyder det fra Lukas Mohr.

Lukas Mohr er regerende danmnarksmester i e-sejlads og regner bestemt med at deltage ved Olympic Virtual Series. Foto: Frederik Sivertsen

En kæmpe blåstempling af e-sporten

Det er ikke kun udøverne, som har et smil på læben over e-sportens kommende bryllupsrejse med den olympiske ild. Også Esport Danmark, der arbejder for at fremme esportens vilkår, har svært ved at få armene ned.

- Det er en kæmpe blåstempling af e-sporten, og et klart signal om, at IOC tror på det i fremtiden. De ville jo ikke gøre det, hvis de ikke så et perspektiv i det, lyder det fra Rico Cornelius, administrerende direktør i Esport Danmark.

At e-sport nu har fået foden inden for i olympisk sammenhæng, kan ifølge Rico Cornelius ikke bare sætte skub i eliten, men også være med til at plante et frø for de kommende e-sportsstjerner.

- OL er jo noget af det ypperste, man kan opleve som sportsudøver, og der er ingen tvivl om, at den her gulerod vil have en kæmpe betydning.

- E-sport har de sammen mekanismer som alt andet sport. Man begynder, fordi man synes, det er sjovt, men på sigt drømmer man om noget større. Det at se e-sport i olympisk regi vil helt sikkert inspirere alle fra elite til ungdom.

Olympic Virtual Series begynder den 13. maj og løber frem til den 23. juni. Det fysiske OL afholdes i Tokyo fra den 23. juli til 8. august.