Sejlads som e-sport? 23-årige Lukas konkurrerer mod nogle af de bedste professionelle sejlere fra hele verden

Danske Lukas Mohr ligger nummer 25 på e-sejlsportens verdensrangliste.

Counter-strike, konsolspillet FIFA og League of Legends er, hvad der normalt bliver forbundet med e-sport.

Under corona-perioden har der også været en stigende tendens til, at motionister og atleter har fået øjnene op for virtuelle konkurrencer og motionsformer. Virtuelle løbekonkurrencer på løbebånd, Tour de France på racercyklen hjemme i stuen og sågar en hel triatlon for dem, der er heldige at have et svømmebassin i haven.

Man skulle derfor tro, at det ville være forholdsvist umuligt at afholde et sejlsportsevent virtuelt med en båd og et fjernsyn hjemme i haven.

Sådan foregår det heldigvis ikke - en computer, tablet eller smartphone er faktisk det eneste, du behøver for at være godt sejlende virtuelt og konkurrere mod de omkring 50-60 danske e-sejlere, der deltog ved DM sidste år.

En af dem, der deltog og har været med fra begyndelsen er den regerende danmarksmester i e-sejlads, 23-årige Lukas Mohr. Lige nu er han rangeret som nummer 25 ud af omkring 10.000 i verden, og han anslår selv, at han med en spilletid på en time om dagen er den dansker, der bruger mest tid på e-sejlsport.

I måden spillet er opbygget sammenligner Lukas Mohr det lidt med de klassiske bilspil, som man kender det fra spilkonsollerne.

- Man kan sammenligne det lidt med FIFA og bilspil. Vi sejler i både, som man også kan sejle i den virkelige verden. Bare inde i spillet.

- Reglerne er nogenlunde lig de kapsejladsregler, vi også sejler efter i virkeligheden. Det er bare kortet ned til 7-8 minutter per sejlads. Det er vel bare en virtuel oplevelse af rigtig sejlsport, siger Lukas Mohr, der selv sejler i enmandsjollen WASP i den virkelige verden.

Og han mener selv, at sporten er kommet for at blive.

Danmarksmesteren Lukas Mohr (til højre) er nummer 25 på verdensranglisten i e-sejlsport. (Foto: Frederik Sivertsen)

Stort potentiale

Det tror Dansk Sejlunion også.

Sejlunionen åbnede tirsdag en national rangliste i e-sejlsport. Det har de gjort, fordi unionen i 2019 anerkendte e-sejlsport som en selvstændig disciplin under unionens paraply. Men også for, at unionen kan sende e-sejlere til e-verdensmesterskabet.

Og det er en gren af sejlsporten, der er store forventninger til, fortæller direktør i Dansk Sejlunion, Christian Lerche.

- Vi skal have det til at blive stort. Vi skal dels have endnu flere af vores klubber til at tage det til sig som en klubaktivitet, som kan sørge for, at de har nogle tilbud til deres medlemmer hen over hele sæsonen.

- Vi skal også have tiltrukket nogle flere til sejlsporten. Enten bare som e-sejlere, eller helt ind og få lyst til at sejle i rigtige både. Det kan blive rigtig stort for os, forventer vi.

E-sejlsporten er allerede i gang med vokseværket, og det er sket til dels på grund af omfavnelsen fra de professionelle sejlere, der ellers normalt bruger træningstimer på havet.

- De dygtige sejlere tager det også virkelig seriøst. Det er lige før, at de tager det lige så seriøst, som når de sejler ude på den rigtige kapsejladsbane. Hvis ikke mere, siger Lukas Mohr, der på præmiepengene kan mærke, at interessen for sporten er stigende.

Han vandt det første internationale stævne med en præmiepulje for et par år siden. Dengang var præmien 500 euro, men siden er der sket en del. Præmiepuljen ved stævnerne nu er typisk i omegnen af 2500 euro, mens e-verdensmesteren kan sætte 10.000 dollars ind på kontoen.

  • Sådan ser det ud, når bådene er i vandet i det virtuelle spil.
  • Mange professionelle sejlere bruger spillet til at øve taktik til den virkelige verden.
1 / 2

Træning for professionelle sejlere

Grunden til, at e-sejlsport også er blevet omfavnet af de professionelle sejlere, er, at taktikkerne i selve spillet fuldstændigt afspejler taktikkerne på havet. Derfor er det et godt supplement til træningen i vinterhalvåret.

- De taktiske overvejelser, der er på en bane med hvilken fløj man skal gå på, hvilken side af banen man skal gå på, udnytte vindspringene, og på distancesejladserne holde øje med høj- og lavtryk, og hvor konkurrenterne befinder sig. Det er fuldstændig afspejlet i den virtuelle verden, siger direktør i Dansk Sejlunion, Christian Lerche.

- Derfor ser vi også, at nogle af dem, der lå højest på ranglisten sidste år, er nogle af verdens bedste sejlere. De professionelle hold, der sejler på virkelig højt niveau, de tager e-sejlsporten til sig.

Lukas Mohr kan, som Christian Lerche nævner, bruge en masse fra spillet i sin egen sejlads.

- Det er en god træning til at øve sig i, hvor man skal placere sig henne på startlinjen. Det er et godt redskab til at lære at få et overblik over en bane med for eksempel 20 både.

Målet for Lukas Mohr er deltagelse ved VM, men i takt med at flere og flere professionelle får øjnene op for spillets muligheder, falder chancerne en smule.

- Det er målet at komme med til VM. Men niveauet er simpelthen blevet så højt, fordi der har været lockdown, og alle de dygtige sejlere har haft tid til at være med. Så det handler også bare om at have en god dag.