Største nyhed i 11 år detonerer i Counter-Strike: Dansk stjerne er skeptisk over 'voldsom ændring'

Fra sommeren 2023 skal alverdens esports-skarpskytter vænne sig til opdateringen Counter-Strike 2, og det kan få stor betydning for verdensranglisten, mener ekspert.

Der er en ny opdatering på vej i Counter-Strike, og især røggranaten vækker debat. (© Illustration: Maria Eriksen Volthers)

Hvad ville der ske med spillet, hvis man gjorde håndboldmålene mindre? Og hvad med fodbold, hvis kridtstregerne blev tegnet i bølger og ikke lige linjer?

I esporten Counter-Strike står man overfor et lignende spørgsmål.

Onsdag aften annoncerede udviklerne af spillet opdateringen Counter-Strike 2, hvilket indkluderer tekniske overhalinger og ændringer.

Der er måske ikke tale om en genopfindelse af spillet, og flere af banerne er de samme, men nyheden er alligevel "banebrydende", understreger Jesper 'Quintin' Moe, som er ekspert i Counter-Strike.

- Spillerne skal tilpasse sig opdateringen, for spillet er nytænkt, og det vil stille store krav til strategier og spillemønstre, siger han om opdateringen, der træder i kraft efter sommeren 2023.

En af de største ændringer bliver brugen af røggranater. Som noget nyt kan røgen reagere på skud, håndgranater og lys, så man modsat tidligere nu kan se igennem den fiktive luftmasse i et par sekunder, hvis man eksempelvis skyder igennem den. Og de sekunder kan blive forskellen på sejr og nederlag.

Casper "cadiaN" Møller er en profil for Team Heroic, som er nummer to på verdensranglisten. (Foto: © Michael Barrett Boesen, Copyright © Michael Barrett Boesen)

'En mindre revolution'

Røggranater har altid været en vigtig del af Counter-Strike, men nu bliver det en endnu større del af taktikken, da holdene i et kort øjeblik kan se modstanderen trods forhindringen af røg.

- Spillerne, trænere og analytikere får en helt ny opgave i at regne ud, hvordan de skal tackle brugen af røggranater og tilpasse deres spillestil. Det er en mindre revolution, siger Jesper 'Quintin' Moe.

Counter-Strike 2 bliver tilgængeligt i sommeren 2023, hvilket betyder, at det rent sportsligt først træder i kraft fra den kommende sæson.

For Casper 'cadiaN' Møller, der er kaptajn på danskerholdet Heroic, er der to sider af sagen, når det kommer til den nye opdatering. På den ene side er det vigtigt, at Counter-Strike, et spil, der udkom i den nuværende version i 2012, fornyer sig.

- Det er vigtigt at spillet forbliver relevant og tiltrækker nye spillere. At unge piger og drenge, som spiller computer, får lyst til at spille Counter-Strike, fordi der er ny grafik og nye muligheder, siger den 27-årige dansker.

- Som professionel er det klart at, når man skal præstere i et miljø, bliver man lidt nervøs, når der kommer så store ændringer i sit levebrød.

Netop ændringerne i røggranaten giver også Casper Møller anledning til at klø sig i håret.

- Ændringerne omkring granaterne kommer til at ændre det taktiske spil i Counter-Strike rigtig meget, siger han til DR Sporten.

- Jeg er skeptisk omkring det, men jeg vil også gerne tage det forbehold, at jeg ikke har spillet det mod andre hold endnu. Men min først tanke, da jeg så det, var, at det var en voldsom ændring.

En rygende gamechanger

Aurora Lyngdal, som spiller for Astralis i den største internationale kvindeliga, ESL Impact, og kalder opdateringen for en game changer. Hun er spændt på, hvad det får af betydning for karrieren.

- Som ældre er det altid svært at tilpasse sig nye ting. Det er ikke umuligt, men det tager længere tid. Jeg er ikke nervøs, men spændt. Det bliver svært på den gode måde, og det motiverer mig blot, siger Aurora Lyngdal.

Aurora Lyngdal (nummer to fra venstre) er 26 år gammel og holdkaptajn for Astralis' kvindehold. (Foto: © Astralis Group, Astralis Group)

Overordnet set er hun begejstret og glæder sig til at prøve opdateringen, men hun er ikke umiddelbart fan af den nye røggranat.

- Jeg er lidt kritisk over småting, som at man kan skyde kugler igennem røgen og se igennem, men det er selvfølgelig også helt nyt, siger Aurora Lyngdal.

Den nye opdatering kan også få indflydelseverdensranglisten. For nogle af de etablerede spillere, som i skrivende stund rangerer højt, kan vise sig at have svært ved at omstille sig til de nye strategiske muligheder, mener Counter-Strike-eksperten Jesper 'Quintin' Moe.

- Vi har tidligere set nye features, og de har altid noget at skulle have sagt. Opdateringen er lige for alle, men det bliver nemmere for de nye spillere, som skal arbejde sig hen imod noget, modsat de etablerede, som skal vænne sig til det, siger han.

- Jeg tror, at vi kommer til at se en opblomstring af talenter.

Det er Casper 'cadiaN' Møller enig i, og han kalder opdateringen vigtig for sportsgrenen Counter-Strike.

- Jeg er sikker på, at posen bliver rystet. Men vores værdier på holdet kommer til at gøre, at vi kan bevare vores position, siger han.

- For den generelle spillerbase, som ikke lever af det, er jeg sikker på det kommer til at give spillet et gigantisk boost.