Færøsk svømmer kan give dansk OL-medalje

Den færøske sølvinder i 1500 meter fri ved EM, Pál Joensen, kan skaffe Danmark en medalje ved OL i 2012.

Pál Joensen efter sølvet var i hus i 1500 meter fri. (Foto: LASZLO BELICZAY)

Den unge færing Pál Joensen, der i går vandt den første EM-sølvmedalje til Færøerne i 1500 meter fri på langbane, kan sikre dansk succes ved OL i London om to år.

Færøerne er i olympisk regi underlagt det danske flag, fordi IOC på lige fod med FN ikke anderkender Færøerne som selvstændig nation, og derfor er 19-årige Joensen pludselig interessant set med danske medaljeøjne.

- Vi har fulgt ham i længere tid, og vi regner med, at han kvalificerer sig til OL i London, siger formand for Danmarks Idræts-Forbund, Niels Nygaard, til DR Sporten.

Specialforbundene derimod tolker - i det her tilfælde den internationale svømmeunion, FINA - anderledes end IOC, og det er grunden til, at Pál Joensen stiller op for Færøerne ved EM og VM.

For at komme til OL skal Pál Joensen kvalificere sig til OL på lige fod med andre danske svømmere, der er underlagt svømmeforbundets kvalifikationskrav. Men hans træningsbetingelser frem mod OL er ikke just optimale, fortæller hans træner:

- Han træner hjemme på Færøerne i et lille bassin på 25 meter, og der er ikke noget styrketræningsrum, så vi må bruge vores fantasi. Træningen er ikke i nærheden af at være på niveau med de danske svømmere. Så det er en sensation, at han har vundet sølv, siger Jon Bjarnason om sin unge elev, der først som 16-årig begyndte at træne for alvor.

Potentialet er stort hos Pál Joensen. Så stort, at det er realistisk at drømme om en OL-medalje allerede i London om to år, vurderer træner Bjarnason.

- Jeg tror på det. Med lidt bedre træningsfaciliteter og lidt bedre styring på det hele, så skal det nok gå, håber Jon Bjarnason.

Facebook
Twitter