Fakta om bloddoping

Læs mere om hvad bloddoping egentlig er i denne artikel.

Centrifugeret blod, hvor de røde blodlegemer er skilt ud (Foto: © DR Sporten, DR Sporten)

Bloddoping er tilførsel af blod eller røde blodlegemer. Når man giver sig af med bloddoping, forsøger man kunstigt at øge kroppens samlede mængde af røde blodlegemer uden brug af medikamenter.

Dopingforskeren Rasmus Damsgaard har overfor Ritzau forklaret, hvordan det foregår:

- Bloddoping sker ved, at man mellem tre og fem uger før et løb tapper en halv til en hel liter blod fra sig selv. Det bliver centrifugeret og opbevaret ved fire grader i et køleskab. - Dagen før man skal køre, får man mellem en hel og halv liter ind igen. I den mellemliggende periode har man haft mulighed for igen at få dannet sig eget blod, der næsten når helt op på samme niveau, som før tapningen. - Undersøgelser har vist, at der cirka er en stigning på op til 10 procent af præstationen, når man får sit eget blod tilbage på den måde, forklarer Rasmus Damsgaard.Bloddoping foretages ved at tage en mindre mængde blod ud af kroppen, skille plasma fra og nedfryse det, indtil kroppen selv efter et par uger har gendannet den fjernede mængde. Så føres de gemte røde blodlegemer tilbage i kroppen, og på den måde kan man kunstigt øge mængden af røde blodlegemer, forklarer Rasmus Damsgaard.

Man kan også få en blodtransfusion fra en anden person, hvilket har samme effekt. men indebærer en større risiko.

Bloddoping blev forbudt i 1985 og er på WADA's liste over forbudte stoffer.

Medicinsk anvendelse

Blodtransfusion foretages dagligt til patienter med blodmangel. For at nedsætte antallet af blodtransfusioner for særligt krævende patientgrupper behandles de med det kunstigt fremstillede erytropoietin, EPO.

EPO stimulerer kroppens egenproduktion af røde blodlegemer. Ved at tilføre ekstra EPO til personer med blodmangel, kan blodprocenten holdes tilstrækkelig høj, hvorved de belastende blodtransfusioner kan undgås.

Anvendelse som doping

Ved bloddoping øges antallet af de røde blodlegemer i blodbanen. Da ilt transporteres med de røde blodlegemer vil tilbuddet af ilt til musklerne blive forøget og præstationen være fremmet særligt i udholdenhedsidrætter. Siden EPO kom på markedet, er anvendelsen af bloddoping formentlig ophørt.

Bivirkninger

Bloddopings bivirkninger minder meget om EPOs. Ved en hæmatokrit over 50 øges blodets viskositet og blodet begynder at flyde langsommere til kroppens vitale organer.

Blodet bliver simpelthen for tykt. Først får man forhøjet blodtryk, som eventuelt efterfølges af en blodprop.

Derudover er der en klar risiko for overførsel af infektioner, smitte og allergiske reaktioner, hvis blodet, man anvender til bloddoping, kommer fra en anden person.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53296c57a11f9d0c6c2a85b0