Farvel efter 22 ekspert-år på DR

Kommentator og ekspert Birger Peitersen indstiller "landsholdskarrieren."

Glæde hos radioholdet efter EM-finalen på Ullevi i 1992: Jens Jørgen Brinch, Birger Peitersen, Carsten Werge og radiotekniker Gitte Brandt (Foto: DR © DR)

Fodboldlandskampen mod Tyskland i Parken blev et farvel til en af landets højest profilerede fodbold-analytikere og kommentatorer gennem en lang årrække, DR Sportens fodboldekspert Birger Peitersen.

Nu 65-årige Birger Peitersen debuterede som ekspertkommentator på radioen i landsholdets kamp mod Grækenland helt tilbage i oktober 1988, som samtidig var Flemming Tofts sidste landskamp som radiokommentator i DR.

Siden har Peitersen kommenteret og analyseret næsten alle fodboldlandsholdets kampe, i særlig grad i kvalifikationsturneringerne og under EM- og VM-slutrunderne. Mere end 200 kampe er det blevet til.

Og dermed været radiolytternes faste holde- og omdrejningspunkt i skiftende makkerskab med dygtige fodboldkommentatorer som Jens Jørgen Brinch, Carsten Werge, Peter Piil, Hans Krabbe og i de seneste år Andreas Kraul, som han også kommenterede sammen med under VM i Sydafrika.

Hør Birger Peitersen selv fortælle og hør nogle af hans tidligere kollegaer sende en hilsen ved at klikke på lyd-linksne her til højre.

Birger Peitersen var gennem mange år lektor på Danmarks Højskole for Legemsøvelser (nuværende Institut for Idræt ved Københavns Universitet) med bla. fodbold og pædagogik som undervisningsområder og med forskningsarbejder i relation til socialpsykologiske emner, herunder især fodboldfankultur, og gennem en omfattende bogproduktion på 19 bøger står den fodboldfaglige litteratur i centrum.

Især trebinds-værket om fodboldtaktik, som er skrevet sammen med fodboldlandsholdets fysiske træner Jens Bangsbo, har været til stor inspiration for utallige danske trænere, og bøgerne er oversat til otte sprog.

Desuden har Birger Peitersen været landstræner for kvindelandsholdet og en enkelt sæson stået i spidsen for Brøndby.

Med andre ord har Birger Peitersen været bærer af en fantastisk praktisk og teoretisk indsigt i fodboldspillet, som de mange radiolyttere har nydt godt af i Peitersens pædagogiske, velformulerede, veloplagte og præcis analytiske kommentatorstil.   Stærkest i erindringen hos Peitersen står (naturligvis) EM-slutrunden i Sverige i 1992, hvor de danske reserver chokerede hele Europa og vandt EM-titlen.

- Når Danmark er med, har det selvfølgelig altid en ekstra dimension. EM står helt klart som den store radiomæssige oplevelse. Efter finalen sad vi bare og kiggede på hinanden. Vi havde ikke flere ord, men tænkte bare "Jamen, er det rigtigt, det her," fortæller Birger Peitersen.

Den flotteste spiloplevelse kalder han Danmarks kvartfinalekamp mod Brasilien under VM i 1998, hvor det åbne direkte og kreative danske angrebsspil var tæt på at overrumple de senere VM-finalister.   Tidligere sportsredaktør på Jyllands Posten, Frits Christensen, har sat disse ord på Birger Peitersens kommentator-virksomhed:

”Birger Peitersens basisviden som veluddannet fodboldtræner kombineret med store pædagogiske evner har i mine øjne gjort ham til den bedste analytiker og kommunikator blandt danske fodboldeksperter”.

 

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:544c04f1a11f9d11a8e3ca93

Facebook
Twitter