32 år efter VM-triumfen: Se Maradonas største øjeblikke

Få spillere har sat så stort et aftryk på VM-historien som Maradona. At dømme ud fra årets slutrunde har han tænkt sig at blive ved.

I dag er det 32 år siden, Maradona fuldendte svendestykket.

Foran mere end 110.000 tilskuere på Estadio Azteca i den mexicanske hovedstad Mexico City vandt Argentina VM-finalen over Vesttyskland 3-2. Som anfører kunne Maradona løfte trofæet og kalde sig verdensmester.

Gennem hele slutrunden i 1986 duperede den lille mand fra Argentina en hel verden med sin overlegne teknik og sit uforudsigelige spil.

I år har han nok engang bragt sig selv i centrum ved et VM. Nu med sine handlinger uden for banen. For Maradona lever et liv spændt ud mellem det gale og det geniale.

Vi har samlet nogle af Maradonas mest mindeværdige VM-øjeblikke herunder.

1982 – VM i Spanien

Ved VM i Spanien kunne Diego Maradona sige goddag til sit nye hjemland og sine nye fans, da han efter slutrunden skulle skifte fra Boca Juniors til Barcelona.

Den 25-årige Maradona havde svært ved at leve op til de høje forventninger fra omgivelserne, og selvom Argentina gik videre fra den indledende gruppe, endte slutrunden i en stor skuffelse:

Maradona kunne ikke tøjle sit temperament i den sidste kamp i andet puljespil mod rivalerne fra Brasilien. Med en grum stempling i maveregionen på Batista forlod den argentinske troldmand VM med et direkte rødt kort.

Argentina tabte kampen 3-0.

1986 – VM i Mexico

Slutrunden i Mexico står som højdepunktet i Maradonas karriere. Han var anfører, leverede fem mål og fem assist og var ubetinget VM’s største profil.

Kvartfinalen mod England blev symbolet på den lille driblers karriere.

Maradona scorede begge mål i 2-1-sejren.

Sejrsmålet bliver altid bragt på banen som én af fodboldspillets smukkeste nogensinde. De vævre træk. Den store opfindsomhed. Og frækheden til at blive ved.

Føringsmålet blev sat ind med hjælp fra ”Guds hånd”, som Maradona efterfølgende med vanlig sans for det teatralske fik forklaret. En kompromisløshed og selviscenesættelse af rang.

1990 – VM i Italien

Ved VM i Italien var Maradona nok engang anfører for det argentinske mandskab.

Udenfor banen var han stadig i særklasse det største navn, men på banen forhindrede en ankelskade Maradona i at spille op til sit bedste.

Han og resten af mandskabet spillede sig ikke desto mindre i finalen, hvor det blev til et 1-0-nederlag mod Vesttyskland.

DR lavede dengang en forespørgsel på et interview med Maradona, men måtte sande, at 600.000 kr. for at komme i audiens hos fodboldkongen alligevel var for dyrt.

1994 – VM i USA

Det blev kun til to kampe ved slutrunden i 1994 for Maradona.

Under stort postyr blev han udelukket fra VM efter en positiv dopingtest; han blev taget med det forbudte stof efedrin i blodet.

Maradona har selv bedyret sin uskyld med skiftende forklaringer, men han har i store perioder af sit liv været afhængig af både alkohol og forskellige euforiserende stoffer.

Argentina måtte forlade slutrunden i USA efter et skuffende 3-2-nederlag til Rumænien i ottendedelsfinalen.

2010 – VM i Sydafrika

I 2008 meldte Maradona sig på banen som argentinsk landstræner, og det lykkedes ham at kvalificere holdet til slutrunden i Sydafrika i 2010.

I vanlig flamboyant stil var Maradona ikke bange for at sætte sig selv i scene. Efter kvalifikationen lykkedes, sendte han en særdeles bramfri besked til den kritiske presse:

- Til jer, der stadig ikke tror på os, og undskyld til damerne, I kan sutte den af og blive ved med det.

Argentina gik videre fra gruppen, men røg i kvartfinalen ind i en syngende tysk lussing. 4-0 og en måned senere var Maradonas landstrænerkarriere slut.

2018 – VM i Rusland

Ved årets slutrunde har Maradona selvfølgelig indfundet sig igen.

Nu er det Lionel Messi, som skal forsøge at løfte en hel nations forventninger og drible sig ud af den argentinske fodboldguds skygge, og Maradona selv følger med fra første parket.

Under Argentinas gruppefinale mod Nigeria var det en ekstatisk Maradona, som med karisma og aggressive gestikulationer igen fik en fodboldverdens øjne til at rette sig mod ham, hvis fodboldtalent til alle tider har fået en nation til at tilgive hans fejltrin uden for banen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk