5 fodboldsange der får dig i VM-stemning – og 2 der ramte helt ved siden af

Varm op til VM i fodbold med fem af historiens bedste VM-sange – og to mindre heldige forsøg.

Både Ricky Martin, Shakira og hjemlige Søren Poppe har leveret VM-sange. Her får du fem af de bedste - og to fæle afbrændere. (© (c) Getty Images/Scanpix)

VM i fodbold står for døren. Og for mange er en vigtig del af den begivenhed de nye VM-sange, som deltagerlandene disker op med.

Vi har fået den officielle VM-sang, 'Live It Up', og nu har det danske landshold også fået deres egen, 'Hele Danmark op at stå', skrevet af Thomas Helmig.

0:00

Det er for tidligt at sige, om nogen af årets sange er tidløse klassikere.

Men til gengæld kan du her lytte til fem af historiens bedste musikalske VM-pletskud – og to numre, der ramte helt ved siden af.

Bernard Sumner, forsanger i New Order. (Foto: Martyn Goodacre © (c) Getty images)

Feinschmeckernes favorit

Hvis man spørger musiknørdede fodboldnostalgikere, er der ingen tvivl: engelske New Order har skrevet VM-historiens bedste slagsang.

'World in Motion' blev skrevet som støtte til det engelske landshold ved VM i 1990, og den catchy synthpop-sag sikrede gruppen deres første nummer et-single i hjemlandet.

Det engelske landshold måtte dog nøjes med en fjerdeplads.

0:00
(Foto: NF © (c) Scanpix)

Den danske vinderrecept

Ingen over, ingen ved siden af. Danmark har været til VM flere gange siden debutslutrunden i 1986, men ingen har overgået 'Re-sepp-ten', der for de fleste danskere inkarnerer, hvad en fodboldslagsang skal kunne.

Ok, teksten er måske ikke altid helt mundret, produktionen er tommetyk 80'er-lyd, men melodien sidder lige skabet. Og så afspejler nummeret ret perfekt tekstens budskab om sammenhold og dansk hyggepatriotisme.

0:00
Anders Glenmark, Hans Thomas 'Orup' Eriksson og Niklas Strömstedt under en koncert på Midtfyns Festival i 1995. (Foto: BRIAN KARMARK © (c) Scanpix)

Svensk popperfektionisme

Som dansker er det svært ikke at være misundelig på Sveriges fornemme poptradition – og selvfølgelig har de også begået en af historiens mest catchy VM-sange.

I 1994 blev det svenske landsholds VM-deltagelse således akkompagneret af denne melodiøse popsag med Beatles-harmonier, trompettrut, fløjt og massiv medvind i svenskergarnet.

Måske var den medvirkende til, at svenskerne hjemtog bronzemedaljerne fra USA.

0:00
(Foto: Mike Windle © (c) Getty images)

Fyrig latinpop med bankende percussion

Et slagkraftigt tilråb er en essentiel ingrediens i en god fodboldsang.

Det vidste Ricky Martin, da han lavede den officielle VM-sang til 1998-slutrunden i Frankrig.I hans tilfælde er refrænet "Go, go, go! Ale, ale, ale!", som selv en døddrukken roligan kan synge med på, og samtidig bestille tre ale...

Desuden banker Ricky Martins mix af fyrig latinpop og en heftigt bankende percussiongruppe imponerende meget energi ind i nummeret.

0:00
(Foto: STUART FRANKLIN © (c) Getty images)

Shakira omfavner sydafrikanske rytmer

En del brokkede sig over, at colombianske Shakira, og ikke en lokal musiker, skulle synge for på Sydafrikas VM-sang fra 2010.

Glemmer man den lidt tynde indvending - en officiel VM-sang har vitterligt brug for stjernestøv, og den sydafrikanske gruppe Freshlyground medvirker også - så er nummeret en rigtig fin fusion af moderne pop og elementer af den sydafrikanske musikgenre Mbaqanga, der håndteres med både respekt og kærlighed.

0:00

Og de knap så heldige...

(Foto: Tom Maelsa © (c) Getty images)

Druknet i fløde

Klassisk musik og r'n'b kan være gribende hver for sig, men kombinationen af Il Divo og Toni Braxton på den officielle VM-sang til turneringen i Tyskland i 2006 er knap så heldig.

Der er dømt fløde med fløde på, hvilket hurtigt bliver en smule kvalmt. Værre er det, at den opstyltede højtidelighed er fuldstændig malplaceret i forhold til at skabe et nummer, nogen gider synge med på.

0:00
(Foto: Annett Bruhn © (c) Scanpix)

Sus(h)i og Leo med kogte ris

Det er svært at skrive en VM-sang med bred, folkelige appel, uden at man kløjes i floskler.

Man må give Rollo & King-bagmanden Søren Poppe, at hans bud på fodbold-schlager (med vokalhjælp fra Sofie Lassen-Kahlke) til VM i Japan og Sydkorea i 2002 sætter sig hurtigt fast.

Uheldigvis skal man så leve med linjer som "dagens ret i østens land, er Sus(h)i og Leo med kogte ris" og "vi serverer sambabold og spiser franskmænd til dessert".

Det sidste passede dog faktisk: Danmark vandt 2-0 over Frankrig i gruppespillet, men blev slået ud af England i 8-delsfinalen.

0:00
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk