Analytikerens øje på Eriksen: ’Han lever af sin dynamik og forudseenhed’

Landsholdet gør bedst brug af Christian Eriksen, når spillet er direkte, og fynboen lynhurtigt kan løbe mod mål.

Christian Eriksen er konstant i bevægelse, og blandt andet derfor er han ofte den første til at opsnappe de mange andenbolde, der kommer i løbet af en fodboldkamp. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Christian Eriksen scorede 11 mål i kvalifikationen til VM. En total, der i sig selv er sensationel for en offensiv midtbanespiller, men endnu mere bemærkelsesværdig, når man tænker på den kritik, Eriksen i flere år fik for sine præstationer på landsholdet.

Han var ikke afgørende nok, lød det. De mål og oplæg, han uge efter uge begejstrede Tottenhams fans med i Premier League, var der ikke skyggen af, når den rød-hvide landsholdstrøje røg over hovedet. På bundlinjen stod der blot ti mål efter 64 landskampe.

Men så kom Åge Hareide. Den norske træner erstattede Morten Olsen som landstræner inden kvalifikationen til VM i Rusland, og siden har Christian Eriksen været som forvandlet. Pludselig var han det offensive es, som hele Danmark havde sukket efter i så mange år.

Og nøglen? Eriksens evner som såkaldt ’andenboldsspiller’ blev pludselig sat i scene i langt højere grad end tidligere, lyder det fra fodboldanalytikeren Jonathan Hartmann:

- Når han er bedst, er han enormt meget undervejs og løber så mange meter og har øje for, hvor bolden falder ned, at han er undervurderet som andenboldsspiller og genpresspiller.

Mindre playmaker – mere dynamisk

Det lyder meget teknisk at være en god andenboldsspiller, men det er egentlig ret simpelt.

Når forsvaret sætter et angreb i gang med en aflevering frem i banen, er det ’førstebolden’. Når bolden siden dumper ned et sted på banen – ofte efter en duel mellem en med- og en modspiller – er det ’andenbolden’.

- Og den er Eriksen rigtig god til at komme først over til, fordi han løber så meget og er så hurtig. Han står aldrig stille, men er hele tiden undervejs og kan samle de løse bolde op.

- Det kræver et rigtig godt øje for at kunne forudse, at hvis en forsvarsspiller går op og clearer bolden på en bestemt måde, så må den med stor sandsynlighed lande i det og det rum. Og det er den spilforståelse, som han har rigtig meget af, siger Jonathan Hartmann.

Sandheden er, at Christian Eriksen hele tiden har besiddet de kvaliteter, der gjorde ham instrumental for den danske VM-kvalifikation. Bare se på tallene for Tottenham-versionen af Christian Eriksen, der i sine fem sæsoner i London-klubben har scoret 41 mål og stået for 52 assists i Premier League.

Hemmeligheden bag Eriksens udvikling på landsholdet er, at Danmark er begyndt at spille mere som Eriksens arbejdsgiver i England.

Under Morten Olsen havde Danmark meget boldbesiddelse, men angrebsopbygningen manglede ofte fart. Omvendt er det under Åge Hareide. Nu spiller landsholdet anderledes direkte, og det har fået Eriksen til at blomstre.

- Han skal i mindre grad ned og samle bolden op og være playmaker, som han gjorde under Morten Olsen. Nu spiller vi med flere diagonalafleveringer på tværs af banen, hvor Andreas Bjelland for eksempel laver et sideskift til højre backen Henrik Dalsgaard, der header bolden tilbage i banen, hvor Eriksen så kan samle den op og tage den videre derfra. Det var blandt andet sådan, at han scorede mod Montenegro, siger Jonathan Hartmann og tilføjer:

- Særligt i starten af efteråret brugte landsholdet nogle angrebsåbninger, som var meget mere direkte end tidligere. Afleveringerne var længere, og landsholdet brugte færre af dem, før de søgte målet, og det er den type angreb, der tjener Christian Eriksen godt. Han er bedre i de åbne kampe, end han er i de meget lukkede kampe, hvor modstanderen står kompakt og kun giver plads til indlæg fra kanten. Det er bedre, når han kan bruge sin dynamik til at være kampafgørende.

Så det dur slet ikke, at han får bolden direkte fra forsvaret på ’førstebolden’?

- Hvis han får bolden i rummet mellem modstanderens midtbane og forsvar og derfra hurtigt bliver retvendt mod mål, kan det godt fungere. Men det er de områder, som modstanderen lukker først ned, fordi de ved, at Eriksen er så god dér. Så nogle gange søger han meget langt tilbage på banen for at få bolden, og det er i den rolle, han har sine begrænsninger, for så mangler vi ham længere fremme på banen.

Kan sparke med begge ben

Men selvom Eriksens blik for spillet og evne til at samle andenboldene op er blevet sat langt mere i scene under Åge Hareide, er de mange VM-kvalifikationsmål jo ikke trillet i nettet af sig selv.

Fortællingen om Eriksens opblomstring på landsholdet har også en halvdel, der handler om hans kvaliteter som målscorer. Ja, mere specifikt handler de om fynboens evne til at sparke til bolden med både de ene og det andet ben, det højre og det venstre.

I kvalifikationen til VM scorede Christian Eriksen fire mål på dødbolde, mens syv af de 11 mål kom i åbent spil. Og af de mål, sparkede Eriksen fire ind med sit venstre ben, mens målene fra det foretrukne højreben ’kun’ løb op i tre styks.

- Jeg synes, at hans sparkefærdigheder er en af de egenskaber, hvor han har forbedret sig mest de sidste to til fire år. Han er blevet så afgørende på standardsituationer. Han laver mange oplæg på hjørne og frispark, siger Jonathan Hartmann og tilføjer:

- Og han kan score på langskud både med højre og venstre ben, fordi han sparker så hårdt med det her brækkende spark.

Èt af Eriksens mål stikker ud i forhold til alle de andre. Hans andet mål i sejren over Kazakhstan i Parken.

Fra midterlinjen sætter Eriksen pludselig i fart ned mod det kazakhiske felt. Med bolden spurter han forbi en træt modstander, der halser opgivende efter Eriksen, der nu har retning mod to forsvarsspillere, der danner en mur foran feltet.

Men da den højre af de to forsvarsspillere træder et par skridt op for at stoppe Eriksen, tager danskeren et kort træk til højre ind i banen, hvorefter han med det samme fører bolden tilbage mod sit venstre ben, hvor der nu er et hul efter forsvarsspilleren, der gik op for at presse ham.

I én glidende bevægelse planter han kazakherne bag sig og er alene fri i feltet. Venstrebenet bliver svunget og bolden sniger sig i mål langs stolpen. Et mål a la Brian Laudrup, der viste endnu en facet i Eriksens offensive spil.

Christian Eriksen scorer efter en dribletur mod Kazakhstan. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

- Han kan score i de situationer, hvor han kommer løbende ned mod forsvaret med bolden, og det giver en enorm utryghed hos forsvarsspilleren. For hvis forsvarsspilleren dækker Eriksen for meget på hans højre ben, er Eriksen så god, at han bare tager den bare over til venstrebenet og sparker.

- Så forsvarsspilleren står i et kæmpe dilemma. Og Christian Eriksen er så hurtig i sine retningsskift og så god med begge ben, at man som forsvarsspiller ikke bare kan presse ham over på det ene ben og håbe på, at der kommer en dårlig afslutning, for det kommer der bare ikke. Det er en kæmpe styrke at have som offensivspiller, siger Jonathan Hartmann.

Christian Eriksen og Danmark spiller sin første kamp ved VM den 16. juni mod Peru kl. 18.00. Kampen kan ses på TV 2, høres i LIGA på P3 eller følges i tekst her på dr.dk.