Angriber på grænsen til at blive vraget: 'Ser mig selv score til VM og danse med fansene'

Martin Braithwaite er i fare for at blive vraget til VM. Sådan ser han ikke selv på det. Han forventer at få en vigtig rolle i Rusland.

Martin Braithwaite håber at komme med til VM. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Jeg står glad op hver dag. Livet er fantastisk. Selvfølgelig er det det.

Han ser ud, som om han mener det. Martin Braithwaite ser ingen grund til det modsatte. Han har genfundet fodboldlykken i Bordeaux, familien har det godt i det franske, og forude venter en succesfuld VM-slutrunde i Rusland.

En slutrunde, hvor Martin Braithwaite kommer til at spille en rolle, hvor han får sit landsholdsgennembrud, og hvor han scorer sit første VM-mål og fejrer det med de danske fans på de russiske tribuner.

Det er de billeder, Martin Braithwaite ser for sit indre i Helsingør, hvor landsholdet er samlet inden afrejsen til Rusland 11. juni.

Iagttagere peger på, at Braithwaite balancerer på grænsen til at blive vraget, når Åge Hareide senest 4. juni skærer truppen ned til de 23 spillere, der skal med til Rusland. Men det vil den 26-årige offensivspiller slet ikke høre tale om.

- Jeg fokuserer ikke på, at jeg ikke kommer med. Jeg fokuserer aldrig på negative ting for fremtiden, siger han til DR og fortsætter:

- Jeg fokuserer på, at jeg skal gøre det godt her og til VM. Jeg ser mig selv løbe ud til de danske fans og danse og juble med dem efter at have scoret mit første VM-mål, og at vi får en sejr, siger Martin Braithwaite.

Gennembrud til VM

Det handler om visualisering, der skal give Braithwaite det mentale rygstød, som skal ende med en plads i Hareides VM-trup. Men ikke nok med dét, det skal også ende med hans endelig gennembrud på landsholdet.

For på trods af at Braithwaite fik sin landsholdsdebut i 2013, er det kun blevet til 18 landskampe og én scoring, og i mange af kampene er han startet på bænken.

- Man kan godt sige, at jeg endnu ikke har fået mit landsholdsgennembrud. Jeg har jo altid været med, men jeg synes også, at jeg har været meget – ikke uheldig – men jeg har haft en masse skader. Jeg synes, jeg har fået styr på det med skaderne, og nu er jeg sikker på, at fremtiden for klubhold og landshold ser god ud.

- Jeg kommer til at gøre det fantastisk fremover på dette landshold, og jeg kommer til at være en vigtig brik til dette VM. Gennembruddet for mig handler ikke bare om at komme med til VM. Et gennembrud for mig er at være en dominerende faktor på landsholdet, og dét ser jeg mig selv være ved dette VM og i fremtiden, siger han.

- Det handler bare om at gøre det godt, og det ser jeg allerede komme til VM. Det er dét, jeg arbejder hårdt for. Jeg arbejder ikke kun hårdt for at være med, jeg vil være en stor brik på dette hold til VM til sommer, siger han.

Martin Braithwaite scorede sit eneste mål for landsholdet i 2-3-nederlaget til Polen i 2013. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det er en dedikation og selvtillid, Åge Hareide og landsholdskammeraterne mærker på træningsbanen. For der er noget større på spil, når man spiller for sit land og især ved et VM, mener Martin Braithwaite.

- Jeg vil dø på banen for at komme med til VM. Det betyder virkelig meget. For mig er det en fantastisk følelse at repræsentere sit land. Der er en kæmpe forskel at spille for en by og så for en hel nation. Det er svært at forklare: Men forestil dig, de følelser, tilskuerne har, når de ser landsholdet, hvilket jeg selv har gjort som fan, siger han og fortsætter:

- Men så prøv at sætte dig ind i, at du har et ansvar for en hel nation, for at det skal gå godt. Du kan give glæde til en hel nation. Vi skal gøre dét, vi elsker, at spille fodbold, men vi skal vide, vi kan sende en masse glæde og kærlighed til mennesker, som elsker sporten. Det har man et ansvar for, og det er en fanatisk følelse at stå med.

Ingen udvikling i England

Martin Braithwaite smadrede lydmuren til den danske fodboldoffentlighed, da han var en del af det succesfulde Esbjerg-hold i 2013, og kort tid efter var han at finde i Toulouse, hvor han hurtigt blev en favorit blandt de franske fans.

Skiftet til Middlesbrough op til den netop afsluttede sæson var ikke en succes, men en tilbagevenden til Frankrig, en lejeaftale i Bordeaux, gjorde, at han kom tilbage på sporet og derfor stadig er at finde på skinnerne mod Rusland.

Martin Braithwaite i aktion for Bordeaux. (Foto: MEHDI FEDOUACH © Scanpix)

- I hovedet er jeg ligesom en dreng, der elsker at spille fodbold. Lige meget, hvor jeg er, vil jeg spille fodbold. Der skete nogle ting i England, hvor jeg ikke følte, jeg kunne fortsætte min udvikling, som jeg gerne ville, og så passede det mig fint at komme tilbage til Bordeaux og Frankrig, siger han.

- Hvis man ikke kan lide fodbolden dér, hvor man er, så er det lige meget. Det er jo dét, der får dig til at vågne om morgenen. Dét, der driver dig hver dag. Hvis du står op hver dag og skal gå på arbejde, og du hader dit arbejde, er du ikke særlig glad for dit liv, lige meget hvor fed byen eller ligaen er.

Glad hver dag

Lige nu gælder det VM, gennembruddet, scoringer og dansen med fansene i Rusland. Den positive tilgang, han har til sin plads ved slutrunden, til sin klubtilværelse og til sit liv, er noget, han arbejder lige så hårdt på, som han gør dagligt på træningsbanen.

- Man har nogle mål i livet, og det kan bare være at være glad hver dag. Nogle gange er man i en position, hvor man kan være glad hver dag. Dér føler jeg, at jeg har været og er i øjeblikket, siger han.

- Jeg underviser mig selv i forhold til det mentale og visualisering. Jeg læser bøger, træner hver dag og arbejder med mig selv. Man lærer sig selv at kende ved det. Jeg forsøger at lære nye ting hele tiden og tage de bedste ting til mig, og det er ikke kun som fodboldspiller, men også som menneske.

FacebookTwitter