Belgiens stærke leder giver sin løn væk: ’Min rigdom skal komme andre til gode’

Vincent Kompany er ligeså kompromisløs i sin spillestil, som han er generøs i sin tilgang til livet.

Kompany i jubelbrøl efter sejren mod Brasilien. (Foto: DIRK WAEM © Represented by ZUMA Press)

Den bomstærke midterforsvarer Vincent Kompany er et af de der overmennesker.

Han blev skadet i de sidste uger inden VM, men er nu tilbage som nøglefigur på det belgiske landshold, som senere i dag spiller VM-semifinale mod Frankrig.

Det er ikke første gang i livet, at Kompany vender modgang til medgang, og manøvren foregår både på og uden for banen.

Da han som 20-årigt stortalent og med en kåring som bedste spiller i den belgiske liga skiftede fra Anderlecht til Hamburger SV, mistede han sin mor til cancer og oplevede sin søster blive ramt af selvsamme sygdom inden for sit første år på egne ben i et nyt land.

- Det var meget hårdt for mig dengang, men jeg er på en måde altid kommet stærkere ud af den modgang, jeg har mødt, siger Vincent Kompany til CNN.

Korkprop-mentaliteten blev grundlagt i barndommen i Bruxelles-bydelen Ukkel. Her voksede Kompany op som søn af en congolesisk far og en belgisk mor.

Som 6-årig løb han rundt i nabolaget og spillede fodbold med faderen Pierre uden rigtig at være god til det; den første scoring, Kompany kan huske, var et selvmål. Men han blev alligevel ved med at træne i jagten på at blive bedre

Selvom opvæksten ikke var præget af den samme overflod og økonomi, som følger med livet som Premier League-stjerne i Manchester City, kunne Kompany ikke ønske sig en bedre ballast.

- Mine forældre har påvirket mig som fodboldspiller, men især hvem jeg er som person.

Nærmest ødsel

Det var skiftet til Manchester City i 2008, som for alvor fik etableret Vincent Kompany på den internationale fodboldscene, og han etablerede sig hurtigt som defensivt anker i den storsatsende engelske klubs midterforsvar.

Med tiden er Kompany blevet tre engelske mesterskaber, en kåring som årets spiller, et fast hverv som anfører (når skader da ikke har tvunget ham til at sidde ude) og et par millionkontrakter rigere.

Den store succes på grønsværen har smittet af på omgivelserne.

Han er international ambassadør for SOS Børnebyerne.

Han har købt Bruxelles-klubben FC Bleid-Molenbeek. Byens unge fortjente en fodboldklub, som kan gøre en forskel og give et afbræk i hverdagen.

Og i 2016 lovede han overfor Daily Mirror, at samtlige af hans fremtidige landsholdslønninger skal bruges på velgørenhed.

- Jeg har aldrig tænkt, at jeg kunne nyde min rigdom, hvis ikke den kommer andre til gavn, siger Kompany til CNN.

Inspirationen til at være noget for andre kommer fra de vigtigste i Kompanys liv: Hans børn.

- Alt hvad jeg gør, er for at sætte et eksempel for dem.

Kompany sammen med sine børn efter gruppefinalen mod England. (Foto: DIRK WAEM © Represented by ZUMA Press)

Den gyldne generations højdepunkt

Vincent Kompany debuterede på det belgiske landshold som bare 17-årig, og han er en del af en generation af belgiske fodboldspillere, som regnes for nationens stærkeste nogensinde.

Eden Hazard, Romelu Lukaku, Kevin de Bruyne, Thibaut Courtois, Jan Vertongen, Toby Alderweireld, Marouane Fellaini. Aldrig har et belgisk landshold rådet over en trup med så mange spillere fra de fornemmeste europæiske fodboldadresser.

Men ved de foregående slutrunder har Belgiens gyldne generation ikke skabt det resultat, som får snakken om uforløst talent og potentiale til at forstumme.

Ved VM i 2014 blev kvartfinalen mod Argentina endestationen, og også ved EM-slutrunden i 2016, som blev gennemført uden en skadesramt Kompany, nåede Belgien kun frem blandt de sidste otte hold og røg højst overraskende ud til upåagtede Wales.

Nu er Kompany og Belgien så endelig garanteret en plads blandt verdens fire bedste nationer, og selvom tidligere skadesafbud og landsholdsfravær har betydet, at han har mistet anførerbindet til Eden Hazard, er City-stopperens lederrolle indiskutabel.

Derfor blev Kompany også udtaget til VM-truppen på bekostning af etablerede navne som Radja Nainggolan og Christian Benteke, selvom han ikke kunne spille de første kamp.

Landstræner Roberto Martinez ville for enhver pris have Kompany med som et erfarent fixpunkt i en eksplosiv smeltedigel bestående af lige dele store egoer og forskellige kulturelle baggrunde. En cocktail som tidligere har været giftig for det belgiske mandskab med rygter om henholdsvis flamsk- og fransktalende kliker.

Men den slags er det nuværende mandskab ikke ramt af.

- Det kosmopolitiske aspekt fuldender holdet. Dette hold er mere og mere repræsentativt for samfundet i Belgien – især i storbyerne. Jeg synes, det er godt for os, sagde Kompany til engelske The Telegraph forud for VM-slutrunden i 2014.

Et godt hoved

Hvis Frankrig skal besejres i aften, skal Kompanys selvtillid og vindermentalitet smitte af på de øvrige belgiske spillere.

- Mine trænere sagde altid til mig som ung; ’hold dig til hvad du kan, hold dig til det, du er god til’, og jeg hadede det. Så hver gang ville jeg gøre det, jeg ikke kunne, og i sidste ende indhentede jeg mere veludviklede fodboldspillere. Jeg begyndte og blive den bedste på mit hold, skiftede til bedre klubber… Så begynder du at tro på dig selv, siger han til CNN.

Hans vilje til at udfordre og udvikle sig selv – også udenfor banen – blev tydelig i december 2017. Her færdiggjorde Kompany, som mestrer adskillige sprog, en masteruddannelse i Business Administration ved Alliance Manchester Business School under byens universitet.

En uddannelse Kompany særligt tilskriver sin afdøde mor.

- Min mor skubbede mig altid i retningen af en akademisk uddannelse. Hun var ikke så optaget af, at jeg fik en professionel fodboldkarriere.

Se om Vincent Kompany og co. kan spille sig i VM-finalen, når de i aften møder Frankrig. Opgøret vises kl. 20.00 på TV2. Du kan også følge opgøret på DR.dk/vm og i ”VM på P3”.

Facebook
Twitter