Bendtner: ’I Rosenborg har jeg fundet mig selv – og vejen til VM’

Nicklas Bendtner er tilbage på det danske landshold, der om lidt skal til VM. Et skifte til den norske klub Rosenborg har gjort det muligt.

Når man kigger på Nicklas Bendtners CV, stikker specielt én klub ud: Rosenborg. En klub i et hjørne af verden uden glimmer, glamour og den samme fodboldmæssige prestige som de klubber, den danske angriber tidligere har spillet for.

Da Bendtner den 6. marts sidste år satte sin underskrift på en kontrakt med den norske klub, skrev han samtidig under på at følge en ny vej som fodboldspiller. En vej, der i dag har ført ham tilbage på det danske landshold, hvor meget skal gå galt, hvis ikke han skal udtages til landstræner Åge Hareides VM-trup i morgen.

- Jeg har fundet tilbage til den person, jeg er, og de værdier, jeg sætter pris på, her i Rosenborg, siger Nicklas Bendtner.

I Rosenborg har Bendtner fundet ro. Ro til at fiske, gå på jagt og ikke mindst en ro til at finde sig selv igen efter flere tumultariske år, hvor han ofte kunne se sig selv på avisernes forsider i ind- og udland. Bendtners eskapader fyldte efterhånden mere end fodboldspilleren, og det ville han lave om på i Norge.

- Jeg overvejede stoppe med at spille fodbold – det var i hvert fald kraftigt inde i mine tanker – og når man når ud på det sidespor, hvor man har svært ved at genkende sig til, så ved du, at du må tage nogle drastiske beslutninger, siger Nicklas Bendtner.

- Det var en bevidst beslutning at tage her til. Det er min største personlige sejr – at have fundet mig selv som person heroppe.

’Stort at vende tilbage på landsholdet’

Siden skiftet til den norske klub har Bendtner fundet sin gamle målnæse frem fra gemmerne og blev i sidste sæson topscorer i den norske liga med 19 mål. I alt har han nettet 26 gange i 53 kampe for Rosenborg.

Modsat tidligere i sin karriere, hvor han især blev brugt som indskifter for storklubber som Arsenal, Juventus og Wolfsburg, er han i Rosenborg fast mand på holdet. Han trives med tilliden fra træner Kåre Ingebrigtsen, der selv efter en lidt målfattig periode i starten af danskerens tid i Rosenborg holdt ved Bendtner i sin startopstilling.

Skiftet til Rosenborg bragte samtidig Bendtner tilbage i landsholdsvarmen. Efter at have været vraget af Åge Hareide i de første seks kampe i VM-kvalifikationen, blev han bragt i spil i de sidste minutter i 4-0-sejren over Polen i Parken.

I de efterfølgende kampe blev Nicklas Bendtner udtaget hver gang, og hans comeback på landsholdet blev cementeret i den afgørende VM-playoffkamp mod Irland, da han i overtiden scorede til resultatet 5-1 på straffe.

- Det har været stort for mig at vende tilbage på landsholdet, for det lå langt væk for mig på det tidspunkt, hvor jeg havde tanker om at stoppe med at spille fodbold.

- Jeg havde ikke niveauet til landsholdet, da jeg kom til Rosenborg. Men efter udviklingen her har jeg kunnet sige, ’okay, jeg er god nok.’ Nu kan jeg se på de andre spillere, der er i spil til en plads i angrebet på landsholdet, og sige, ’jeg skal med – jeg kan bidrage med noget’, siger Nicklas Bendtner.

Hellere vinde VM end Champions League

Ser man bort fra en periode i 2016 inden skiftet fra Nottingham Forest til Rosenborg, har Nicklas Bendtner siden sin debut på det danske landshold i 2006 og frem til i dag haft en vigtig rolle på det danske landshold.

Men hvor han tidligere var selvskreven i den danske startopstilling, har han indtil videre under Åge Hareide måttet nøjes med at komme ind fra bænken. Det har dog ikke ændret på hans rolle uden for kridtstregerne:

- Den største forskel fra tidligere er, at jeg ikke spiller fast nu. Uden for banen er det stadig det samme. Drengene kender mig, som jeg altid har været over for dem, og det kommer ikke til at ændre sig, fordi man har været væk. Jeg er bare blevet ældre og taget nogle klogere valg, siger Nicklas Bendtner.

Bendtner har spillet 81 landskampe, scoret 30 mål og været med til både en VM- og EM-slutrunde for Danmark. Udtages Bendtner til den danske trup af Åge Hareide, venter en ny slutrunde, når det går løs ved VM i Rusland om lidt over en måned.

- For mig vil det være det største at vinde VM frem for Champions League. Du repræsenterer dit land mod de bedste spillere i verden. At løfte guldpokalen ville være exceptionelt, men lad os starte med at prøve at vinde de tre første puljekampe.

Danmark åbner VM-slutrunden med en kamp mod Peru. Derefter venter Australien, og i den sidste gruppekamp gælder det Frankrig. Succeskreteriet for landsholdet er at gå videre fra puljen – alt andet vil være en skuffelse i Bendtners optik:

- Det må være vores første delmål at gå videre fra puljen, og derefter må vi se på, hvilken modstander vi får.

- Det landshold, vi har, er utrolig stærkt. Vi har spillere i store og små klubber, som alle hæver deres bundniveau, når de er med. De viser en vindermentalitet, som måske har været savnet på landsholdet før. Det er ikke for sjov, at vi ikke har tabt i 13 kampe i træk.

I aften bringer vi et samlet indslag med Nicklas Bendtner i Fodboldmagasinet fra kl. 21.40.