Dagen derpå: Tyske medier slagter 'slappe' og 'selvfede' stjernespillere

Tyskland er for første gang nogensinde ude efter VM-gruppespil, og det gør rigtig ondt, siger ekspert og korrespondent.

De tyske aviser lægger ikke fingre imellem på dagens forsider. (Foto: Collage: Pernille Fich Koldberg)

Tyskland skrev historie ved VM i fodbold i går.

For første gang nogensinde formåede det tyske mandskab ikke at komme videre fra gruppespillet i en VM-slutrunde.

Det er kun sket en gang før, at de ikke er kommet i kvartfinalen ved VM. Det var i 1938, hvor de tabte en ottendedelsfinale, da der ikke var gruppespil.

De tyske fodboldstjerner skyndte sig ind i en flyver i aftes for at komme hjem, men de skulle måske være blevet lidt i Rusland, for stemningen er mildest talt trykket i Tyskland.

Det fortæller DR's Tysklandskorrespondent, Michael Reiter, der til daglig bor i Berlin.

- De tyske naboer, jeg har talt med, der så kampen i gården i aftes, de er dybt nedslåede. De synes, det var fortjent, at tyskerne røg ud. Men de er rigtig sure på træner og spillere, der i den grad savnede kampgejst.

Ifølge Lykke Friis, der prorektor på Københavns Universitet, Tysklands-kender og stor fan af tysk fodbold, gør det ualmindeligt ondt på tyskerne.

- Det gør det, fordi tyskerne havde indstillet sig på at gå hele vejen og få den femte stjerne, for Tyskland har jo vundet VM fire gange. Men på den anden side er de ikke i tvivl om, at det var retfærdigt, at de røg ud, siger hun.

Se gårsdagens kamp på et minut her:

Hængt ud på forsiderne

Det er ikke kun skuffede fans, men også en meget kritisk presse, der venter det tyske landsholdsspillere dagen derpå.

"Uden ord!", skriver den tyske avis Bild på forsiden med et billede af den tyske profil Toni Kroos, der med et tomt blik stirrer ned i græsset efter nederlaget.

Bilds forside dagen derpå. (© Bild)

De samme ord prydede også forsiden for godt fire år siden. Her med et billede af en jublende Toni Kroos, efter han havde scoret to mål i Tysklands 7-1 sejr over Brasilien i VM-semifinalen.

- I medierne bliver det tyske hold kaldt mæt, slapt og mageligt. En stor avis skriver, at træner Joachim Low åbenbart er så slap, at han ikke engang evner at trække sig fra trænerposten, fortæller Michael Reiter.

En del af selvforståelse

Når tyskerne er så skuffede, som det er tilfældet i dag, handler det i høj grad om den tyske selvforståelse, forklarer Lykke Friis.

- Landsholdet har i den grad været knyttet op på den nationale identitet efter 2. Verdenskrig. Det har været en symbiose, hvor tyskerne efter krigen ikke kunne sige, at de var glade for at være tyskere, da det hang sammen med national socialisme.

Det ændrede sig dog, da Vesttyskland vandt VM i 1954, siger Lykke Friis.

- Og da Tyskland vinder i 1990 er det en del af genforeningsglæden. Så der har hele tiden været en forbindelse mellem landsholdet og tysk identitet.

Nedtur bruges politisk

Derfor bliver landsholdets nedtur også brugt af både medier og politikere til at kommentere på landets overordnede situation, fortæller Michael Reiter.

- De har angiveligt hvilet på laurbærrene og været for selvfede, hvilket ikke kun ses som årsagen til fadæsen ved VM, men til aktuelle skandaler i bilindustrien og politisk fald fra tinderne for kansler Angela Merkel, hvis regering lige nu vakler.

Og hvis man sidder og tænker, "jamen det er jo bare fodbold?", så kan man godt tænke om igen.

Der var jo en gang en Liverpool-legende, der sagde: ”Mange mener, at fodbold drejer sig om liv og død. Den indstilling skuffer mig. Det drejer sig om meget mere.” Og det må man også konkludere i det her tilfælde, siger Lykke Friis.

FacebookTwitter