Dansk VM-målmand pumper sig selv op med hiphop - og køler ned igen ved klaveret

Et bestemt nummer med Kendrick Lamar er med til at få Frederik Rønnow i den helt rigtige stemning inden en fodboldkamp.

(Foto: Michael Ørtz Christiansen)

Torsdag sidder Frederik Rønnow på udskiftningsbænken, når Danmark møder Australien ved VM i fodbold.

Men den 25-årige målmand kommer faktisk fra en familie, hvor musik fyldte mere end bold.

Far Rønnow fyldte det østjyske hjem med klaver, kontrabas og guitar. For blot at nævne nogle af de instrumenter den nuværende landsholdsmålmand kunne øve sig på.

Og forældrene insisterede på, at sønnen skulle øve sig. Først på saxofon, siden klaver. Lige indtil Frederik Rønnow blev stor nok til at sige stop.

- Jeg nåede til et tidspunkt, hvor jeg tænkte, at det ikke gav nok street credit i skolegården. Jeg var egentlig okay til saxofon, men det var ikke særlig sejt at komme cyklende med den store kasse, husker målmanden.

- Jeg startede til klaver efter saxofon. Det var fint nok, når jeg var til undervisningen, men jeg synes bare ikke, at det var så sejt.

Beats booster kroppen

Frederik Rønnow ville hellere spille fodbold, og det var ikke et helt dumt valg.

Østjyden er efter tre år i Brøndby IF skiftet til den tyske storklub Eintracht Frankfurt, og lige nu er han altså til VM i Rusland med det danske landshold.

Men den 190 centimeter høje keeper har alligevel holdt fast i musikken på sin vej mod fodboldtoppen.

Klaveret i målmandens hjem bliver brugt til at koble af mellem fodboldkampene.

- Nu er jeg glad for, at jeg kan spille klaver, og jeg nyder virkelig at kunne få tankerne hen på noget andet ved at sætte mig ved klaveret og bare spille, siger Frederik Rønnow.

Frederik Rønnow i aktion for Brøndby IF. (Foto: Tariq Mikkel Khan © Scanpix)

Musikken fylder meget, understreger landsholdsmålmanden, der bruger den som opladning til kampene.

Ofte med et headset på hovedet på vej til stadion. Og det er sjældent klaverdomineret musik, der strømmer ud af ørebøfferne.

- Det er som regel noget hiphop med lidt gang i den eller med nogle gode tekster. Det er med til at opbygge en god følelse i kroppen, siger Frederik Rønnow.

- Jeg er ikke typen, der hører hardcore techno, lige inden jeg går ud til en kamp, som jeg tror, at nogle gør. Og det er ikke sådan, at jeg skal høre en bestemt sang, men jeg bruger musikken til at booste kroppen.

0:00

Nu eller aldrig

Alligevel er der særligt et nummer, der virker, når VM-spilleren er på vej til kamp.

- Det er meget godt til at beskrive det her med at gå fra scene til scene og blive anerkendt og hyldet. Jeg ved godt, at det er lidt corny, men det giver mig et eller andet, siger Frederik Rønnow.

- På en eller anden måde minder det mig om, at jeg er nået et sted hen, hvor jeg står midt i alt det, jeg drømte om. Og der skal man huske at nyde det.

(Foto: Michael Ørtz Christiansen/Danny Moloshok)

Nummeret er fra 2012 og har fulgt Frederik Rønnow i seks år, hvor han har gået fra at være en forholdsvis anonym fodboldspiller i Horsens til at være en del af det danske A-landshold og kommende Bundesliga-spiller.

- 'Now Or Never' giver en blandet følelse af ydmyghed og stolthed over, at jeg er nået så langt. Det giver mig også en lyst til at gå ud og vise, hvad jeg kan. Mest af alt over for mig selv og mine holdkammerater, siger Frederik Rønnow.

- Det handler om at finde hen til et sted, hvor man har den bedste følelse i kroppen. Det kan man bruge musikken til, og det her nummer vækker noget i mig.

At dræbe et album

Men nummeret er ikke en fast del af Frederik Rønnows optakt-til-en-vigtig-kamp-playliste.

For sådan en er der ikke.

- Jeg kan godt lide at høre hiphop og R&B op til en kamp, og Drake er altid god for en ørehænger, men jeg kan også høre noget helt andet. I en periode hørte jeg meget The xx, fortæller Frederik Rønnow.

- Når der kommer et nyt album, så kan jeg dræbe det fuldstændig ved at høre det konstant i en periode. Når jeg så hører et af numrene fem år senere, forbinder jeg det med den periode af mit liv, hvor jeg hørte det meget. Det kan også være med til opbygge den gode fornemmelse i kroppen op til en kamp.

Drake, Re-Sepp-ten og 90'er-hits

Et af de album, som Frederik Rønnow senest har "dræbt" er Childish Gambinos 'Awaken, My Love!' fra 2016.

Særligt nummeret 'Stand Tall' fungerer godt for Frederik Rønnow før en kamp.

0:00

- Det ligger jo lidt i titlen, hvad det handler om. At man skal tro på sig selv. Han synger på et tidspunkt om en stemme, der siger, at du ikke skal stoppe med at forfølge dine drømme.

- Og sådan er det med meget musik, synes jeg. Når man går ned i teksten, kan det blive lidt corny. Men nogle gange virker det, og med Childish Gambino er det mere musikken end teksten, der gør det for mig, siger Frederik Rønnow.

Det er i løbet af dagen op til en landskamp eller i bussen på vej til kampen, at målmanden sender Kendrick Lamar, Drake, Childish Gambino eller noget helt fjerde ind i ørerne for at booste kroppen.

Når han går ind i omklædningsrummet, er det ude af hans hænder.

Så er landsholdets mangeårige massør og altmuligmand Allan Poulsen DJ. Med et par eller tre fodboldklassikkere á la 'Re-Sepp-ten' sørger han for, at der ikke går for meget ungdoms-R&B i den.

- Det er ret fedt, for man kan nogle gange glemme, at vi alle sammen har været drenge med en drøm om at komme på landsholdet. Og de gamle numre ligger altså ikke dybt i os alle, siger Frederik Rønnow.

Derefter tager spillerne over og fylder omklædningsrummet med den musik, de vil høre, i den sidste times tid op til kampstart.

Efter kampen, hvis den bliver vundet, går der ifølge Frederik Rønnow ren jukebox og sing-a-long i den.

- Så kan jeg godt være den første til at sætte gamle 80’er og 90’er-klassikere på, så vi kan skråle med.

Tilbage til klaveret

Når pulsen skal ned, sætter Frederik Rønnow sig hjem til klaveret. Og han kan godt finde på at tage nogle af sine beats med til tangenterne.

- Hvis jeg hører en sang med et fedt klaverriff, går jeg hjem og søger på, om man kan finde det på youtube eller andre steder. Så sætter jeg mig og lærer det, siger Frederik Rønnow.

0:00

- Det kan være mange forskellige numre. For seks år siden var Kygos 'Firestone'. Så kom den med i repertoiret.

Målmandsfingrene har også terpet Coldplay, og Frederik Rønnow er ved at lære Kanye Wests 'All Of The Lights'.

- Jeg kan jo godt lige hiphop og R&B, og det er ret fedt, hvis man kan gøre det lidt mere klassisk, siger Frederik Rønnow.

(Foto: Michael Ørtz Christiansen)

I et arbejde, hvor fysikken er det primære værktøj, bruger Frederik Rønnow klaveret til at træne hjernemusklerne.

- Det er noget helt andet at spille klaver, hvor man træner motorikken ved at spille noget med højre hånd og noget helt andet med venstre hånd. Der skal man altså holde tungen lige i munden, siger han.

- Det er ikke sådan, at jeg bliver klogere på danmarkshistorien eller noget andet bogligt, men det er en god måde at udfordre sig selv lidt på. Det giver helt klart noget at spille klaver.

Lidt for se-mig-agtig

Indtil videre har Frederik Rønnow holdt sine klaverkundskaber mest for sig selv.

- Nu er jeg lidt mere ligeglad, men jeg har altid gerne villet værne om mit privatliv. Jeg har ikke haft behov for at dele det med en hel masse. Det kan godt blive lidt for se-mig-agtigt. Jeg har ikke noget behov for at skilte med det, siger målmanden.

Indimellem bliver han dog udfordret af målmandstræner Lars Høgh.

- Han er også musikalsk, og hvis han finder et nummer, så spørger han, om jeg ikke lige skal prøve at spille det, siger Frederik Rønnow.

Og så er det alligevel ikke så dumt, at forældrene insisterede på klavertimerne.

- Mine forældre ved også godt, at jeg sætter pris på det. Jeg vil gøre præcis det samme, når jeg får børn. Men dengang ville jeg hellere ud i skolegården og spille fodbold.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk