De moderne, russiske mænd skifter vodka ud med træning og vinterbadning

Den russiske organisation Sparta udfordrer stereotypen om den vodkadrikkende, russiske mand.

- Kom så, ti mere.

Tre mænd står i en cirkel med armene over hinandens skuldre. Sangen 'The final count down' skratter, da den fjerde mand skruer helt op på sin telefon og lægger den på sneen midt i rundkredsen. De følger takten og bøjer i knæene, så de sidder på hug, og på næste slag strækker de benene, så de kommer op igen. - Smil, eller vis tænder, hvis I ikke kan smile, råber Jurij Dergunov, en af mændene med hue på til at tage frosten om ørerne, og med et skurke-ar i højre side af ansigtet, der løber lodret fra panden, til hagen, forbi øjet.

Mændene er en del af Sparta, en landsdækkende, russisk organisation. Navnet stammer fra en kendt russisk deling, og øvelserne ligner da også gamle militærøvelser, selvom de kalder sig de fredelige krigere. Adgangskravet er en årlig tilbagevendende manddomsprøve - tre døgns træning, hvor de skal kæmpe fysisk og mentalt for at få et bedre liv. Detaljerne er kun for de indviede, men hvis man har gennemført de tre dage, er man en del af fællesskabet, og mændene mødes rundt i byer i hele Rusland for at holde hinanden oppe på det, de har lært.

Denne gruppe af mænd bor alle i Samara, en by i det vestlige Rusland, hvor Danmark møder Australien ved VM-slutrunden den 21. juni.

- Jeg har selv gennemgået forløbet med Sparta, og så kender vi hinanden i vores by bagefter. Vi har en fælles chat, hvor vi kommunikerer med hinanden, fortæller Jurij Dergunov.

Jurijs Dergunov drikker ikke længere alkohol - undtagen ved særlige lejligheder. I stedet mødes han og træner med andre, der har klaret optagelsesprøven i Sparta.

De moderne, russiske mænd

De, der kan og vil, mødes udendørs efter arbejde flere gange om ugen og træner, indtil dagslyset forsvinder. Om sommeren er de nogle gange over 50 mennesker, i de mørkeste perioder bokser de også indenfor. Uanset årstiden slutter de hver lørdag løbetræningen af med at vinterbade i Volga-floden.

- Jeg mødes her med mine venner og løber. Vi opfordrer alle til at leve sundt, og vores træning her er gratis, fortæller en af de andre mænd.

Et af mange billeder, hvor den russiske præsident, Vladimir Putin, ses på hest, på fisketur eller i en judokamp. Arkiv 2009. REUTERS/Alexei Druzhinin (Foto: RIA Novosti © Scanpix)

De er de moderne, russiske mænd i præsident Vladimir Putins billede:

- Det vigtigste er, at vi holder fast i en sund livsstil. Der er ikke nogen af os, der drikker, fortæller Jurij Dergunov.

Putin er efter sigende afholdsmand, og det er været svært at undgå at se billeder fra præsidentens pressestunts fra Judo-kampe, på ryggen af en hest eller i en flod med en fisk på krogen. Og præsidenten er da også åben omkring sit mål. Russerne skal være mere aktive, så de kan leve længere:

- Folk burde bruge deres penge på medlemskaber til fitness frem for på at feste med vennerne. Vi bliver nødt til at skabe en kultur, hvor folk dyrker fysisk aktivitet og sport. Så vil den forventede levealder i Rusland blive højere end de 70 år, den er nu, sagde præsidenten ved en pressekonference den 18. december 2014.

VM skal få russerne til at dyrke sport

Den kulturændring skal VM-slutrunden i Rusland være et led i. Putin er overbevist om, at værtskabet ikke kun vil styrke fodbolden men også inspirere russerne til at føre et aktivt liv.

Og Jurij Dergunov fra den landsdækkende organisation Sparta oplever, at der er en ændring i gang - om det skyldes Putins strategi eller noget andet:

- Jeg har ikke nogen tal på det, men det er min opfattelse, at det de sidste 10-15 år er blevet meget moderne at dyrke sport. Folk lægger billeder op på Instagram, hvor de løfter op i T-shirten og viser deres sixpack frem, af at de står på ski eller bader. Man viser jo ikke frem, at man sidder med en flaske vodka.

- Vodka forever, vodka for evigt, siger en af Sparta-mændene og griner.

Fællesskab om andet end druk og røg

Stanislav Basjkijrov havde mange venner, der røg og drak. Nu har han et fællesskab omkring træning og vinterbadning i Sparta.

Hvor den russiske mand traditionelt set er berygtet for sit vodkadrikkeri, kan de grine af det her. Sparta-mændene går i den anden retning og hiver en tekande frem med hjemmeplukket te. - Vores fællesskab forsøger ikke at forgifte sig, fordi om det er alkohol eller rygning, så bliver resultatet dårligere af det, særligt med årene, siger Sparta-lederen Jurij Dergunov.

Levealderen for russiske mænd har også været påvirket af det høje alkoholforbrug, og ifølge WHO levede den russiske mand i 00’erne i gennemsnit kun 58 år.

Derfor holder de sig fra den klare væske. - Det er det eneste rigtige, den anden vej med alkohol er en blindgyde. Men jeg siger ikke, man skal være fanatisk og slet ikke drikke eller træne i døgndrift.

Hvis der er en særlig lejlighed som et bryllup, tager de gerne et shot. Men det skal være en undtagelse. Nu har de fået et fællesskab udenom vodkaen. Og de er en del af en tendens, hvor mændene drikker mindre og lever længere. - I min tidligere omgangskreds var der altid folk, der drak og røg, og der var meget få sportsmænd. Nu har jeg fået mange kammerater, som jeg kan bruge mine fridage super godt med. Det giver energi til hele næste uge, siger Stanislav Basjkijrov og griner, mens han ømmer sig over en øvelse.

Igor og hans bror Zahar træner ofte med. De løber sammen med deres far Jurij om morgenen, og så går de også til boksning.

Vil være en rollemodel for familien

At være en del af Sparta kan gøre dig til et bedre familieoverhoved og forhindre skilsmisse, står der på bevægelsens officielle hjemmeside. Og det er vigtigt for Jurij Dergunov at være et forbillede for sin kone og tre børn. Han tager ofte sine tiårige tvillinger med til træning, han løbetræner med dem om morgenen, og de går til boksning efter skole.

- Det vigtigste er, at en mand binder sin familie sammen. Han skal være en rollemodel for sine børn med sine handlinger - ikke med sine ord. Børn vil uagtet kopiere deres forældres livsstil, siger Jurij Dergunov. Det er endnu et punkt, hvor Sparta-mændene lever op til præsidentens forventninger til en moderne, russisk mand. I sin årlige tale til Nationens Tilstand i december 2012 sagde præsidenten, at russiske familier skal have flere børn. Normen skal være mindst tre børn per familie, og han lovede børnetilskud i progressiv takt. For den negative demokratiske udvikling truer Ruslands sikkerhed, mente Putin: - Hvis Rusland skal være et stærkt og suverænt land, må der blive flere af os, og vi må forbedre vores moral, kompetencer, arbejde og kreativitet.

En dukkert i floden og et motivationsbillede

Træningen er ved at være slut, og selvom frosten kun er blevet strengere, og temperaturen ligger på minus 20 grader, løber mændene hen til en skurvogn ved bredden af Volga-floden for at skifte til badetøj. Udenfor er der lavet et hul i isen og bygget en trætrappe ned. En efter en sænker mændene kroppen ned gennem grødisen, sætter sig, trækker vejret dybt, kniber om næsen med pege- og tommelfinger og dykker så ned under vandets overflade.

Stanislav Basjkijrov har suverænt rekorden i Sparta. Han sidder 20 minutter i vandet, hver gang, og selvom han varmer sine hænder ved at gnide dem sammen og puste ind under de flettede fingre, går han roligt op af trappen igen, og tager sin tid om at komme ind i omklædningsskurvognen. Sidste del af ritualet er et billede af dagens hold. Det skal lægges op på VKontakte, et socialt medie som er Ruslands svar på Facebook. - Når vi ser i chatten om morgenen, at der er en, der har været ude at jogge og taget et muntert billede, overhældt sig med vand eller er hoppet i et is-hul, så tænker man: uh, det vil jeg også gøre! siger Jurij Dergunov og uploader billedet.

Vil du se mere til mændene fra Sparta og lære Rusland bedre at kende? Følg Peter Møller og Matilde Kimers tur på skinner gennem Rusland, og mød russerne i serien “På udebane i Rusland - med Møller og Kimer” på DR TV eller på DR1 mandag kl. 20:45.