Deschamps er en historisk vinder, som stadig ikke har forført Frankrig

Selvom han har haft stor succes som både spiller og træner, er Didier Deschamps stadig ikke en national folkehelt.

Deschamps havde grund til at være begejstret efter at have slået Belgien i semifinalen. (Foto: MICHAEL DALDER © Scanpix)

Hans CV burde tale for sig selv: Didier Deschamps har som den første nogensinde stået i både en VM-, EM- og Champions League-finale som både spiller og træner.

Men selvom han har ført Les Bleus frem til søndagens VM-finale, er meningerne om den franske landstræner stadig delte. Når de største trænere i nyere tid bliver nævnt, vil få pege på Deschamps.

- Deschamps har altid været en person, der er gået under radaren. Både som spiller og som træner. Han laver ikke de store armbevægelser og vinder heller ikke kampe som træner på en måde, hvor vi bliver betaget. Det er nok et argument for, at han ikke er blevet snakket mere om, siger DR Sportens fodboldekspert Arnela Muminovic og fortsætter.

- Han har ikke en bestemt spillespil a la Jürgen Klopp eller Pep Guardiola, der gør at han skiller sig ud. Generelt er han meget konservativ og pragmatisk – han er lidt den grå mus.

- Derudover har han heller ikke vundet store titler, der gør, at han skal nævnes i samme ombæring som de største trænere. Et fransk mesterskab med Marseille og en CL-finale med et kedeligt Monaco-hold er de største resultater. Og det er ikke stort nok.

Marcel Dessailly, Laurent Blanc, den daværende præsident Jacques Chirac, Didier Deschamps og Michel Platini efter triumfen i 1998. (Foto: Hahn Lionel/ABACA)

Didier Deschamps har fået skabt ro på et fransk landshold, som tidligere har været præget af store egoer og ligeså store konflikter. Selvom profilerne står i kø med navne som Griezmann, Pogba, Mbappé og Kanté, er det kollektivet, som skal bære Frankrig og Deschamps frem til VM-guld.

- Han er en realist og én, der glæder sig over at få succes og vinde. Hvordan man vinder, er sådan set lige meget. Men der skal være kontrol - og den kontrol får han mest af alt ved at have en fast defensiv base. Derfor er det også et fransk hold, der mest af alt afgiver bolden til modstanderen og straffer dem på deres fejl, vurderer Arnela Muminovic.

Ved EM i 2016 førte Deschamps også tropperne i finalen på hjemmebane. Men heller ikke her var det med en sprudlende offensiv tilgang, og særligt finalenederlaget mod Portugal fik kritikkerne af Deschamps til at melde sig: Materialet var til mere.

Derfor er en VM-titel helt afgørende for den lille franskmands eftermæle.

- Lykkes Deschamps med at vinde VM, vil han uden tvivl blive hyldet. Og det skal han også - for så har han vist, at han har en vinder-opskrift. Men taber han igen en finale - på samme måde som i 2016 - hvor man reagerer i stedet for at agere - så vil der komme stor kritik. For han har en trup, som rent individuelt er den bedste i hele VM-slutrunden. Og taber man endnu en titel, hvor man misbruger det talent for pragmatismens skyld - ja, så vil hans fremtid komme på tale, siger Arnela Muminovic.

Se VM-finalen på DR1 med optakt fra kl. 15.30. Kampen kan også følges på dr.dk/vm eller i "VM på P3". Kampen starter kl. 17.00.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter