DJ 'Zanka': Svært at gøre Schmeichel tilfreds

Mathias ’Zanka’ Jørgensen styrer musikken i omklædningsrummet og sørger for den helt rigtige stemning på landsholdet op til en vigtig kamp.

(Foto: Michael Ørtz Christiansen)

Lyt til musikken, mens du læser:

0:00

Vi begynder med et spørgsmål:

Yussuf Poulsen, hvilken musik hører du op til en landskamp -

- Han hører det, jeg sætter på, afbryder Mathias ’Zanka’ Jørgensen med et grin.

DR har sat de to VM-spillere stævne til en snak om, hvordan de bruger musik i opladningen til kampene, som nu under VM i Rusland. Og 'Zanka' pointerer straks, at det altså er ham, der står for de beats, der fylder landsholdets omklædningsrum inden kampene.

- Jeg lytter til, hvad Zanka spiller, for det er ham, der er DJ på landsholdet, bekræfter Yussuf Poulsen.

Og så går vi ellers igang med en snak om hiphop, Thomas Helmig, landsholdets eftertragtede DJ-tjans og musiksmag generelt.

Og om en enkelt umulius af en holdkammerat, der ifølge Mathias 'Zanka' Jørgensen er uden for musikalsk rækkevidde.

Nogle zoner ud

Men hvordan bruger den 24-årige Yussuf Poulsen og den 28-årige landsholds-DJ egentlig musik op til en fodboldkamp?

Er de nogle af de spillere, der går fra spillerbussen til omklædningsrummet med høretelefoner på, for at holde verden ude og rette fokus mod kampen med de helt rigtige toner?

Både og.

- Jeg bruger ikke musik så meget i timerne, inden vi kommer til stadion. Når vi kører til kampen, så sidder vi nede bag i bussen og snakker, og vi ved godt, at vi har den der halvanden time på stadion, hvor vi kan bruge musikken. Men der er nogle, der sidder med deres høretelefoner og zoner ud, siger Yussuf Poulsen.

En af dem, der ofte har høretelefoner på, når han kommer ud af bussen og går mod omklædningen, er Mathias ’Zanka’ Jørgensen.

- Men det er mest et signal, man sender. Både til sig selv og andre. At nu er det tid til kamp og tid til at zone ud. Man stopper ikke op og har en samtale. Man skal ned og gøre noget. Man er lukket land, fortæller Mathias ’Zanka’ Jørgensen.

(Foto: Michael Ørtz Christiansen)

Allan åbner med Re-Sepp-ten

For de to begynder den egentlige opbygning til kampen via musikken først, når de går ind ad døren til det rum, hvor landsholdstrøjerne hænger klar.

Og den starter til toner, som de fleste, der har fulgt bare en lille bitte smule med i landsholdsfodbold, kender.

Måske særligt dem med hang til fodboldnostalgi.

For udover at gøre spillertøjet klar, har massør og altmuligmand på landsholdet igennem 35 år, Allan Poulsen, også sørget for, at spillerne bliver mødt af Re-Sepp-ten og andre gamle fodboldsange, når de kommer frem.

- Så lytter vi lidt til det, før jeg hopper på med en liste, der varierer i både tempo og genrer, siger Mathias ’Zanka’ Jørgensen.

- Der kører nogle faste numre, og som altid er gode at have, supplerer Yussuf Poulsen, inden Mathias ’Zanka’ Jørgensen tager over igen.

- Men det skifter meget efter, hvilke numre der er oppe i tiden og supergode.

Og VM-holdets DJ er en pleaser, pointerer Yussuf Poulsen.

- Han forsøger at ramme bredt, så alle kan være med.

Og så alligevel ikke.

- Der er også plads til ønsker, men det er ikke sikkert, at de bliver hørt, griner Mathias ’Zanka’ Jørgensen.

(Foto: Michael Ørtz Christiansen)

Schmeichel, Lune Larsen og Helmig

Så kommer vi til det der med en umulius af en holdkammerat.

- En mand som Kasper Schmeichel kommer jeg aldrig nogensinde til at gøre glad. Han vil høre gammel dansk musik. Han kan godt lide Kim Larsen, Thomas Helmig og sådan nogle ting.

- Det kommer først efter kampen, afbryder Yussuf Poulsen og henviser til landsholdets forkærlighed for især sidstnævnte sanger, som også står bag slagsangen til VM i Rusland.

- Jeg er ikke så stor fan af at høre Thomas Helmig før en kamp, men efter en kamp er jeg kæmpe fan, for der er der forhåbentlig noget at fejre, og så skal det være noget, som vi alle sammen kan synge med på, siger Mathias ’Zanka’ Jørgensen.

Så er Kasper Schmeichel også tilfreds. Det er noget vanskeligere for fodbold-DJ’en at ramme inden for skiven inden en kamp.

- Det er næsten lige meget, hvad jeg gør, så vil Kasper aldrig være tilfreds, siger Mathias ’Zanka’ Jørgensen.

Et flow mod godt humør

Yussuf Poulsen er selv DJ i omklædningsrummet hos sin tyske arbejdsgiver i Leipzig, og han har en klar holdning til, hvad DJ-rollen indebærer.

- Det handler om at få folk til at slappe af og komme i godt humør, for det har vi brug for. Hvis du er i dårligt humør, når du går på banen, så præsterer du højst sandsynligt dårligere, siger angriberen, der netop fredag fylder 24 år.

- Det er en opbygning. Vi skal jo ikke direkte ned i omklædningen og give den 120 i timen, og du kan ikke bare gå fra nul til 100 på et splitsekund. Det gælder om at have et flow, så vi hele tiden bliver mere og mere energifyldte, supplerer Mathias ’Zanka’ Jørgensen, inden DJ-kollegaen igen tager over:

- Musikken er også med til at give mig en følelse af at være klar. Af at være klar til at præstere, og en del af det er at være i godt humør.

Det mest populære blandt 10-40-årige

Hvilken type musik skal der til for at bygge sådan en stemning op?

- Jeg starter med noget pop og R&B, og så bygger jeg det langsomt op i beats per minut og intensitet, indtil vi kommer tættere på kampen, hvor det nærmest bliver noget house, siger Mathias ’Zanka’ Jørgensen.

Både han og Yussuf Poulsen har svært ved at nævne nogle af de førnævnte faste numre, for playlisten varierer. Men en række musikere går igen.

0:00

Blandt andre Post Malone, Kendrick Lamar, Kanye West og Drake. Og så er scenen sat til en gang nordamerikansk hiphop og rap.

- Det er jo også det, der er det mest populære i verden blandt 10-40-årige, mens rocken tager sig en pause, siger Mathias ’Zanka’ Jørgensen.

Den amerikanske hiphopper og producer J. Cole har en stor stjerne hos både Yussuf Poulsen og Mathias 'Zanka' Jørgensen. - Det er ret vildt, at vi først nævner ham nu, siger Yussuf Poulsen godt en halv time inde i interviewet. Foto: Jonathan Alcorn/Michael Ørtz Christiansen

Arvtageren?

Så vender vi tilbage til det der med at please holdkammeraterne, og det virker til, at den mulige arvtager til DJ-rollen på landsholdet har hørt godt efter.

- Jeg kan nikke genkendende til mange af de ting, Zanka siger. At man skal forsøge at ramme en bred musiksmag, men stadig inden for det, som man selv kan stå inde for, siger Yussuf Poulsen og bliver bekræftet:

- Ja, du skal stadig vælge gode numre, siger Mathias ’Zanka’ Jørgensen.

0:00

- Lige præcis. Man skal ikke sætte et nummer på bare for at please en enkelt. De andre skal også synes, at det er ok, konstaterer Yussuf Poulsen.

Da snakken falder på, hvem der skal være landsholdet næste DJ, konstaterer den unge angriber tørt:

- Zanka er ældre end mig. Han stopper på et eller andet tidspunkt, og så er pladsen jo fri.

(Foto: Michael Ørtz Christiansen)

Overtro

Lige nu er DJ-hierarkiet klart, og manden på toppen af det svarer også klart på spørgsmålet om, hvordan han er kommet derop.

- Jeg har god smag, og smag kan ikke købes eller læres, siger en tilbagelænet og smilende Mathias ’Zanka’ Jørgensen.

Og det virker til, at der er noget om snakken og fuld opbakning fra en af de mulige efterfølgere.

- Der var en åben plads i et par år, hvor forskellige har prøvet at tage den, men hvor der ikke rigtig er blevet sagt noget. Så kom Zanka lige pludselig på, og så var alle enige om, at han sgu gjorde det ok. Han rammer bredt, siger Yussuf Poulsen.

Timingen har også vist sig at være sig at være god, for landsholdet har primært vundet fodboldkampene, mens Mathias ’Zanka’ Jørgensen har haft ansvaret for rytmerne.

- Det handler også meget om, hvordan det er gået på banen, efter jeg tog over. Så kommer der også noget overtro i spil, siger Mathias ’Zanka’ Jørgensen.

(Foto: Michael Ørtz Christiansen)

Et kys og Helmig

I morgen skal Danmark – igen med Mathias ’Zanka’ Jørgensen som den stemningsopbyggende DJ i de sidste timer før kampen – forsøge at slå Peru, og du kan være ret sikker på, at det bliver med et bestemt nummer i frisk erindring, når landsholdsspillerne løber på banen til VM-kampen i Rusland.

- Et godt bud på et nummer, jeg kan sætte på lige nu, hvor ingen ville sige noget til det, det er nok Calvin Harris og Dua Lipas ’One Kiss’, siger Mathias ’Zanka’ Jørgensen.

- Calvin Harris laver en sang om året, og han gør det, lige inden det bliver rigtig godt vejr. Så bliver det årets sommerhit. Alle kan lide den, og den er let at synge med.

0:00

Således også for Christian Eriksen, Thomas Delaney og resten af det danske landshold. Måske lige Kasper Schmeichel undtaget.

Når Danmark har vundet, er der ikke så meget at rafle om.

- Der er en kunstner, og det er Thomas Helmig, og den er ikke meget længere end det, konstaterer Mathias ’Zanka’ Jørgensen.

- Nej, det er den faktisk ikke. Vi har hørt ham, efter alle de kampe, vi har vundet, siger Yussuf Poulsen.

Thomas Helmig har sammen med landsholdet lavet den danske VM-sang "Hele Danmark op at stå". Her er han på scenen på Frederiksberg den 1. juni. (Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix) (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)
Facebook
Twitter