Domo arigato: Japanske Keiji er ægte roligan

I Japan bor den største udenlandske gruppe af roligans. Keiji Shinke er formand og har gjort ”Kom så Danmark” til sit motto.

Keiji Shinke holder mere med Danmark end mange danskere (Foto: Keiji Shinke).

Når Danmark går på banen mod Australien i dag kl. 14, er det ikke kun her til lands, at kampen bliver fuldt med spænding.

På den danske ambassade i Tokyo samles op mod 70 japanere for at se Eriksen, Schmeichel og Kjær forsøge at sikre en dansk sejr. Og kampråbet kommer til at lyde taktfast: ”KOM SÅ DANMARK”.

- De her fans er unikke. Jeg tror ikke, at man finder lignende ude i verden. De fleste af dem bor mere end 300 kilometer væk, og de tog alligevel turen til Peru-kampen, selvom den foregik midt om natten japansk tid, fortæller Freddy Svane, som er dansk ambassadør i Tokyo.

Iklædt fuld dannebrogs ornat nyder de japanske roligans at følge de danske kampe med en hotdog og en kold pilsner.

- De elsker den danske måde at hygge sig med fodbold. Det fællesskab og den glæde der er om fodbold passer godt til den japanske mentalitet, siger Freddy Svane.

De japanske roligans samlet til Peru-kampen (Foto: Den Danske Ambassade i Tokyo)

Keiji Shinke er formand for de japanske roligans, og han forelskede sig i landsholdet forud for VM-slutrunden i 2002. Her havde den danske delegation træningslejr i Wakayama, hvor Shinke bor.

Han og en gruppe lokale følte sig beærede over landsholdets tilstedeværelse og deres imødekommenhed. Derfor tog han initiativ til at starte ”Wakayama Roligans”, som skulle være den største samling af roligans udenfor Danmark.

- Min opbakning startede for 16 år siden, og jeg kunne lide den danske fodboldstil. Danish Dynamite – Kom så Danmark, lyder det i en mail fra Keiji Shinke.

Shinkes dedikation til projektet gør indtryk på ambassadøren.

- Han er en ildsjæl uden lige og står altid med dannebrog og synger. Han er måske den mest stabile og loyale repræsentant for Danmark her i Japan. Når japanere først finder en interesse, så gør de det 100 procent. Jeg ved ikke, hvor mange danskere, som ville møde op på den japanske ambassade i København midt om natten for at se fodbold, siger Freddy Svane.

Han kan også berette om en lokal Grundtvig-forening, som er meget optaget af den danske højskolebevægelse og forsøger at lære dansk.

- Det er virkelig rørende, og det skaber også en relation til Japan, som rækker ud over fodbolden, fortæller Freddy Svane.

Som en del af Keiji Shinkes forelskelse i dansk fodbold arrangerer han også fodboldturneringer i Wakayama for børn og unge. Og sloganet for turneringerne er selvfølgelig:

- Kom så Danmark!

Kampen mellem Australien og Danmark kan ses direkte på TV2 fra kl. 14. Du kan også følge opgøret på dr.dk eller på P3.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter