Efter kritik og kaos: Hvem styrer egentlig Argentinas landshold?

Jorge Sampaoli og det argentinske landsholds interne problemer har været under lup den seneste uge.

Lionel Messi eller Jorge Sampaoli? Hvem bestemmer egentlig? REUTERS/Albert Gea (Foto: ALBERT GEA © Scanpix)

- Vi vil spille med ’en kniv mellem tænderne’, lød det fra Jorge Sampaoli, argentinsk landstræner, på det afsluttende pressemøde inden lørdagens ottendedelsfinale mod Frankrig.

Om det er den samme kniv, som hans spillere efter sigende skulle have plantet i ryggen på ham efter 0-3 nederlaget til Kroatien, skal være usagt.

Men historierne om et splittet argentinsk landshold, og en rådvild, vild mand på sidelinjen, er overskrifterne, der har kendetegnet ’Albicelestes’ under VM.

Herunder kan du se Jorge Sampaolis bedste øjeblikke under VM.

For hvem har egentlig tøjlerne lige nu i det fodboldgale land?

Historierne om et mytteri mod chefen, ’Don Sampa’, orkestreret af Lionel Messi, Jorge Mascherano og Sergio Aguero, har været luftet rigeligt i internationale medier den seneste uge, og de saftige teorier tog kun til, da Sampaoli på tv blev fanget i at spørge Lionel Messi, om han skulle sætte angriberen Sergio Aguero på banen i slutminutterne af opgøret mod Nigeria.

Samme Aguero, der få dage forinden på direkte på tv sagde, at hans træner ’kunne sige, hvad han vil’ om holdets manglende evne til at udføre hans taktik - hvorefter han forlod interviewet.

Kombinerer man de to ting med billederne fra pausen af 2-1 sejren over Nigeria, hvor Lionel Messi samlede tropperne til en peptalk inden anden halvleg, så skal man ikke være den store konspirationsteoretiker, før man begynder at ane en sammenhæng.

Situationerne kan ses her.

Fejltolket situation

Netop ordvekslingen mellem Lionel Messi og Jorge Sampaoli skulle derfor vendes på fredagens pressemøde, hvor Sampaoli var afvisende over for teorien om, at spillerne, og hovedsageligt Lionel Messi, skulle havde taget magten over landsholdet.

- Jeg husker tydeligt den samtale med Leo, (Messi, red.), men alt, som jeg diskuterer med mine spillere, bliver mellem os, sagde Sampaoli, inden han alligevel uddybede.

- Det var en simpel udveksling. Det var ikke, som det er blevet udlagt. Jeg sagde til ham (Messi, red.), at jeg ville benytte mig af nogle af de strategier, som vi på forhånd havde talt om, med flere offensive spillere på banen. Det var det, sagde Sampaoli.

Uprofessionelt ikke at bruge erfaring

Spørger man Marcela Mora y Araujo, som skriver om argentinsk fodbold for engelske The Guardian, så er det stadig Jorge Sampaoli, der er bossen.

Men det ville være forkert at sige, at spillerne er uden for indflydelse.

- Mit indtryk er, at det stadig er Sampaoli, som har det sidste ord. Men det er i dialog med spillertruppen, siger Marcela Mora y Araujo.

- Der er spillere på holdet, som har en enorm erfaring, og som har spillet sammen - og opnået meget - på landsholdet. Det betyder, at de virkelig kender og forstår hinanden, og det ville nærmest være uprofessionelt af dem ikke at lade deres træner vide, hvordan de synes, det fungerer bedst, siger Marcela Mora y Araujo.

Nederlag vil være endestation for mange

Argentina, der med fire point altså sneg sig med videre til ottendedelsfinalerne, holder vejret frem mod kampen, der bliver sparket i gang klokken 16.00.

Skulle det blive til et nederlag, så vil det, ifølge Marcela Mora y Araujo, komme til at få konsekvenser i hele fodboldforbundet.

Lionel Messi og Jorge Sampaoli. / AFP PHOTO / Giuseppe CACACE / (Foto: Giuseppe Cacace © Scanpix)

- Jorge Sampaoli er ikke særlig populær i den argentinske befolkning, og man kan sige, at juryen voterer stadig. Men hvis Argentina taber, så er det meget sandsynligt, at det vil være endestationen for en del landsholdskarrierer. Sampaoli, samt mange af de rutinerede spillere, vil nok stoppe, samtidig med, at der vil rulle hoveder længere oppe i systemet. Ingen har jobsikkerhed - men det er meget afhængigt af, hvordan Argentina taber, siger Marcela Mora y Araujo.

Da Argentina tabte 0-3 til Kroatien, valgte tv-stationen TyC at holde ét minuts stilhed.

Skulle Frankrig slå Argentina ud af VM, så er det altså usandsynligt, at Jorge Sampaolis karriere som landstræner vil nyde samme gestus.

Selv siger han således.

- Om jeg fortsætter som landstræner? Jeg har en kontrakt, og jeg er glad for at være her. Jeg vil fighte hver dag, så længe jeg kan, for at være her.

Du kan se kampen mellem Argentina og Frankrig på DR1 fra klokken 16.00 med optakt fra 15.30.

Facebook
Twitter