Ekspert om Jørgensen-chikane: 'Vi mangler spilleregler i vores online-liv'

Vi har endnu ikke udfærdiget et sæt spilleregler online, som vi har det i vores offline-liv, mener ekspert i online dannelse.

Nicolai Jørgensen er kommet i de sociale mediers søgelys, efter han brændte straffespark mod Kroatien ved VM. (Foto: Russell Cheyne © Scanpix)

”Digital modenhed” er et udtryk, der skal langt mere fokus på, hvis danskerne skal lære at opføre sig ordentligt på de sociale medier.

Det mener Jacob Brøndum Pedersen, der er cand. Scient. Soc. Og medstifter af Center for Digital Dannelse.

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at den danske landsholdsangriber Nicolai Jørgensen har oplevet en decideret shitstorm på de sociale medier og sågar har modtaget dødstrusler, efter han brændte det afgørende straffespark for Danmark i søndagens VM-ottendedelsfinale mod Kroatien.

De mange opslag på de sociale medier, der omtaler angriberen i en meget hadsk tone, er i mange tilfælde skrevet af unge mennesker i begyndelsen af teenageårene og yngre endnu.

Men Jacob Brøndum Pedersen mener ikke, at det hovedsageligt er hos de unge mennesker, at den digitale dannelse mangler. Tværtimod.

- Det kan lige så godt være kvinder på 50 år eller mænd på 65 år, der skriver de ting på sociale medier. Faktisk er unge mennesker forbavsende velopdragne i forhold til den ældre generation, siger min erfaring mig.

Men hvorfor er det, at så mange har svært ved at huske den sobre tone, når de sætter sig ved computeren eller griber telefonen?

Det er der flere forklaringer på, fortæller Brøndum Pedersen, men et af de vigtigste parametre er de sociale mediers unge alder.

- Vi har haft cirka 2000 år til at finde ud af vores normsæt i offlineliv. Det har vi kun haft cirka 15 år, siden Facebook blev alles intranet, til at finde ud af i vores online-liv, siger han.

Der er kommet mere fokus på problemstillingen de senere år, men står det til Jacob Brøndum Pedersen, så skal der endnu mere opmærksomhed til, før problematikken kan kommes til livs.

- Der skal sættes fokus på det fra medierne, og regeringen skal sætte nogle videnskampagner i gang i skolerne og på gymnasierne. Vi skal tale lige så naturligt om sociale medier, som vi taler om seksualitet og alkohol med vores unge.

DBU har tirsdag politianmeldt dem, der har sendt dødstrusler i Feyenoord-angriberens retning, fortæller kommunikationschef Jakob Høyer.

Facebook
Twitter