Ekspert om tysk VM-exit: ’En nedtur af dimensioner’

Der er flere grunde til, at Tyskland fejlede ved VM. Ifølge DR’s fodboldekspert Arnela Muminovic var faresignalerne allerede tilstede inden slutrunden.

Sami Khedira (nummer to fra venstre) er en af skuffelserne ved dette VM for Tyskland. (Foto: MICHAEL DALDER © Scanpix)

Tyskland er helt sensationelt færdige ved VM i Rusland. For første gang nogensinde er tyskerne ikke videre fra gruppespillet ved et VM, hvor de ellers hver gang har nået kvartfinalerne.

Det er dog på ingen måde første gang, at en forsvarende verdensmester falder igennem i gruppespillet. Vi så det med Frankrig i 2002, Italien i 2010 og senest med Spanien i 2014.

Nu blev det Tysklands tur, og ifølge DR Sportens fodboldekspert, Arnela Muminovic, viste faresignalerne sig allerede inden slutrunden i Rusland. Noget var ikke, som det skulle være hos ’Die Mannschaft’.

- Venskabskampene blev tabt, og de, der blev vundet mod sekunda-mandskaber, var på ingen måde overbevisende. Man slog det hen og stolede på, at man ville komme i gang, når det hele for alvor kom i gang i Rusland. For det plejer de at gøre, tyskerne. Turneringsmandskabet af dem alle. Denne gang var det bare ikke nok, og jeg tror, det skyldes flere forskellige ting. En manglende sult, en selvtilfredshed og en atypisk tysk arrogance, siger Arnela Muminovic.

Sensationel exit

At Tyskland ikke får flere kampe ved dette VM er helt vildt, mener Muminovic, og et kapitel i tysk – ja, vel international – fodbold er slut.

- Det er en sensation, en nedtur af dimensioner, men også en ende på en æra. Fra 2008 til 2016 prægede Joachim Löw det tyske hold med sin stil og detaljerede arbejde. De nåede mindst semifinalen i hver eneste slutrunde med ham som træner og toppede i 2014 med verdensmesterskabet, siger Arnela Muminovic.

- I den her turnering fandt Löw ikke løsningerne. Hverken defensivt eller offensivt. Spørgsmålet er, om han, der kort før VM forlængede sin kontrakt med forbundet til 2022, stadig har idéerne og motivationen til at fortsætte efter den her deroute?

- Det vil være det helt store samtaleemne i de tyske medier de kommende mange uger. Kan han videreudvikle holdet og løfte det igen? Det kan kun Löw selv svare på, og beslutningen ligger hos ham, siger Muminovic.

Brug for et generationsskifte

Hvad skal der så ske med det tyske landshold nu? Først skal spillere, fans og forbundet nok slikke sårene efter en rædselsslutrunde med nederlag til Mexico og Sydkorea, mens Sverige kun blev besejret takket været et mål dybt inde i overtiden.

- Löw har faktisk forsøgt sig med et mindre generationsskifte op til denne slutrunde, hvor typer som Timo Werner, Leon Goretzka og Julian Brandt har fået lov til at vise sig frem. De eksperimenter er ikke lykkedes, og især Timo Werner, som blev udråbt som den nye nier for tyskerne, kunne ikke stå for presset, siger Arnela Muminovic.

Hun ser især et punkt som hjørnestenen i den tyske nedtur og årsagen til de problemer, der ligger til grund for Tysklands tidlige VM-exit.

- I mine øjne har midtbanen været det største problem for tyskerne, hvor Löw har holdt fast ved Sami Khedira som makker til Toni Kroos. Midtbanen er alfa og omega for det tyske offensive spil, men det har været for statisk og idéløst i store perioder. Genpresset har heller ikke siddet i skabet i defensiven, og det er essentielt, at det virker, når man spiller så risikovilligt, som Tyskland gør.

- Her har Sami Khedira fejlet. Men det har Löw også, når har har satset på Khedira og troet, at der var nok balance på midtbanen med ham og Kroos.

- Det hele er selvfølgelig ikke én mands skyld, men et generationsskifte på midtbanen kunne meget vel være et svar fremadrettet. Og så skal Löw også overveje sin spillestil. Der skal korrigeres, så spillere som Leroy Sané kan spilles ind på holdet. Og man skal finde balancen mellem boldbesiddelse og direkte spil. Det har tyskerne savnet ved denne slutrunde, siger Arnela Muminovic

Tyskland slutter VM på fjerdepladsen i gruppe F bagved Sydkorea. Sverige vinder gruppen og er med Mexico videre til 1/8-finalerne.

Facebook
Twitter