Er du VM-grøn? Bluff dig til ekspertniveau med ti fodboldfacts

Bliv klædt på til at tale med om VM i Rusland, der begynder i dag.

Det er Luzhniki Stadium i Moskva, der skal være vært for åbningskampen. Der er plads til over 78.000 siddende tilskuere. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)

VM i fodbold begynder i dag.

Og uanset om du vil det eller ej, vil slutrunden nok snige sig ind i de fleste samtaler i den kommende tid. Er det ikke lige dit stærkeste samtaleemne, får du lidt hjælp her.

Vi begynder med åbningskampen. Den bliver spillet mellem Rusland og Saudi-Arabien, og det tyder ikke på en hæsblæsende start. I hvert fald er det de to kvalificerede lande, der ligger lavest på verdensranglisten.

Og åbningskampen til VM plejer faktisk at være lidt en fuser. Siden den første officielle åbningskamp blev introduceret i 1966, har kampene i gennemsnit kun kunnet præstere 1.46 mål per kamp.

Så hvis det viser sig, at åbningskampen ikke kommer til at imponere, kan du nu gøre det med lidt fakta om den.

Men VM bliver en lang affære, så du har brug for mere end lidt hurtig paratviden om den første kamp.

Vi har derfor samlet ti facts, der kan imponere venner, familie og kolleger.

En døv kat ved navn Achilles, som holder til i et museum i Sankt Petersborg, er udset til at indtage rollen som dyret, der skal spå om resultaterne ved VM.

Den hvide kat er officiel spåkat, og den skal forudse kampene ved at vælge mellem to skåle med mad.

I åbningskampen har den peget på Rusland som vinder.

(Foto: Dylan Martinez © Scanpix)

Selvom kampene falder som perler på en snor i de kommende uger, vil der geografisk være meget langt mellem nogen af dem.

For mellem de to værtsbyer Kaliningrad og Jekaterinburg er der hele 2.424 km. - det er længere, end der er mellem Moskva og København (2.247 km.).

Hvis du føler, VM fylder meget det næste stykke tid, er det ikke helt uden grund.

For ved den seneste slutrunde, som blev holdt i Brasilien, så 3,2 milliarder mennesker med. Her løb tyskerne med sejren, mens Danmark ikke formåede at kvalificere sig.

Da Danmark kvalificerede sig til denne slutrunde ved at slå Irland, kiggede 1,3 millioner danskere i gennemsnit med.

(Foto: Natacha Pisarenko © Scanpix)

Når Danmark i deres anden gruppekamp tørner sammen med Australien, skal vi sørge for at holde styr på Tim Cahill.

For den 38-årige midtbanespiller står noteret for hele 45 procent af alle de mål, Australien nogensinde har lavet ved en VM-slutrunde (5 ud af 11).

Scorer han ved denne slutrunde, har han scoret ved fire forskellige verdensmesterskaber - det er kun Pelé, Uwe Seeler og Miroslav Klose, der indtil videre har gjort det.

(Foto: Saeed Khan © Scanpix)

Danmark har scoret 27 mål i alt ved tidligere VM-slutrunder.

Fælles for dem er, at de aldrig nogensinde er scoret efter langskud. Alle Danmarks VM-mål er nemlig scoret inde i feltet.

I VM-kvartfinalen i 1954 mellem Schweiz og Østrig blev der scoret hele 12 mål. Det er den mest målrige kamp nogensinde ved en VM-slutrunde. Det var Østrig, som løb med sejren, da de vandt med 7-5.

Dog bød kvalifikationen til dette VM på en endnu mere målrig kamp, da Qatar slog Bhutan hele 15-0.

(© Scanpix)

Som noget nyt får landene ved denne slutrunde én ekstra indskiftning, hvis kampene går i forlænget spilletid.

Så hvis knald eller fald-kampene efter gruppespillet står uafgjort efter de 90 minutter, kan holdene altså lave en fjerde indskiftning, hvor det normalt kun er tilladt at skifte tre spillere ind.

Der har været mange milliarder på spil i Rusland op til VM-slutrunden.

De foreløbige beregninger viser, at den samlede pris løber op i over 70 milliarder kroner - hvilket gør VM 2018 til den dyreste fodboldturnering nogensinde.

(Foto: Carl Recine © Scanpix)

Når Danmark på lørdag spiller sin første kamp ved dette års VM, bliver det mod Peru. Og netop Peru er ikke et hold, der har for vane at kvalificere sig til verdensmesterskaberne.

De returnerer nemlig til turneringen for første gang siden 1982 - og det er den længste pause af alle de kvalificerede landshold ved denne slutrunde.

I 1993 var Essam El-Hadary 20 år - og helt grøn på det egyptiske fodboldlandshold.

Siden har han spillet 157 landskampe og er blevet 45 år, men til trods for det, er han udset til at spille en vigtig rolle ved den kommende slutrunde.

For han er førstevalget i målet hos Egypten, når de spiller deres første kamp mod Uruguay. Og med sine 45 år kan han se frem til at blive den ældste spiller nogensinde, som har optrådt ved et VM.

(Foto: AMR ABDALLAH DALSH © Scanpix)
Facebook
Twitter