Fem VM-øjeblikke vi gerne glemmer

VM-historien har budt på mange historier, som vi helst ikke vil se tilbage på. Herunder fortæller DR Sportens Marco de los Reyes om fem af de største.

Diego Maradona bliver fældet under kampen mod Nigeria (til højre) ved VM i 1994. Øverst til venstre ses en skuffet Ronaldo under VM-finalen i 1998. Og under ham bliver landsmanden David Luiz trøstet af holdkammeraten Thiago Silva efter 1-7-nederlag til Tyskland i 2014.

I løbet af VM-slutrunden i fodbold i Rusland har der allerede været smukke og dramatiske øjeblikke, som man igen og igen vil se tilbage på.

Men der har også være historier, som vi primært har lyst til at glemme.

Her tænker jeg ikke på kampe, der ikke gik, som man havde håbet på. For det afhænger jo af, hvem man heppede på. Jeg tænker nærmere på de episoder, der rækker udover resultatet af en kamp.

De colombianske spillere var særdeles provokerende overfor dommeren i 1/8-finalen mod England, som også blev udsat for diverse beskidte tricks. (Foto: Carl Recine © Scanpix)

Der har for eksempel været de colombianske spilleres skandaløse adfærd under kampen mod England. Eller japanerne, der stoppede med at spille i slutningen af kampen mod Polen, fordi de på den måde ville gå videre på bekostning af Senegal.

Og den slags er VM-historien desværre også rig på.

Herunder fortæller jeg om fem forskellige begivenheder, som man på den ene eller måde bliver trist af at se tilbage på.

1. Diego Maradonas dopingdom Den lille argentiner var 33 år, og højst overraskende havde han i en slank udgave fået en fremragende start på VM-slutrunden i 1994. Han havde scoret det ene mål i 4-0-sejren over Grækenland, og i den anden kamp mod Nigeria vandt Argentina 2-1, hvorefter Diego Maradona blev udtaget til en dopingtest, som resulterede i, at han for anden gang i karrieren blev testet positiv. Første gang var i 1991. Efter VM i USA kom Diego Maradona aldrig tilbage på landsholdet, og selv om han spillede 30 kampe for Boca Juniors efter overstået karantæne, var karrieren reelt forbi i 1994, hvor Argentina tabte de efterfølgende kampe – til Bulgarien og Rumænien i kvartfinalen. Det var ikke bare en trist afsked med en af fodboldhistoriens allerstørste. Det var også en afsked, der var ekstra trist, fordi den kom lige, da alle troede, at Diego Maradona var på vej til at spille endnu en stor slutrunde.

2. Mystikken om Argentinas store sejr I 1978 var der ingen semifinaler ved VM, så vinderne af de to mellemrundegrupper skulle mødes i finalen, og Brasilien lignede den ene finalist efter en 3-1-sejr over Polen i den sidste mellemrundekamp. Det betød, at Argentina skulle vinde med mindst fire mål over Peru. Og det lykkedes. Værtsnationen vandt med hele 6-0 over Peru, som kun var bagud 2-0 ved pausen. Det er stadig ikke 100 procent sikkert, hvad der præcis gik forud for kampen, men flere historier har floreret omkring, at der skulle have været en aftale mellem lederen af Argentinas militærregime, general Jorge Videla og Perus ditto, general Francisco Morales Bermudez. Og i 2012 udtalte José Velasquez, der var med på Perus hold ved slutrunden, til britiske Channel4 News, at hans hold blev presset til at tabe, og at presset kom fra landets politiske top. Argentina, der forinden havde spillet 0-0 mod Brasilien, endte som verdensmester ved at slå Holland 3-1 i finalen efter forlænget spilletid, mens Brasilien blev nummer tre.

3. Ronaldos første finale Den 21-årige Ronaldo fra Brasilien var i 1998 verdens bedste fodboldspiller, så fodboldverdenen fik et chok, da han i første omgang ikke var i startopstillingen i VM-finalen, hvor Brasilien mødte Frankrig. Men startopstillingen blev lavet om lige inden kampen, og her var han med. Men ”O Fenomeno” var helt ved siden af sig selv, og Brasilien tabte 0-3. Det viste sig siden, at Ronaldo – formentlig fordi han havde været under et umenneskeligt pres – havde haft et krampeanfald. Han havde derefter sovet og været på en specialklinik, hvorpå han i sidste øjeblik havde meldt sig klar. At Ronaldo ikke var på toppen var i høj grad en del af forklaringen på, at finalen blev lidt af en fuser. Men fire år senere fik Ronaldo revanche. Her blev han VM-topscorer og verdensmester efter en finalesejr på 2-0 over Tyskland.

4. Brasiliens ydmygende nederlag Der findes store sejre, og der findes store nederlag. Og da Tyskland i VM-semifinalen i 2014 vandt med de absurde cifre 7-1 over Brasilien, var der - alle andre steder end i Tyskland - mere end noget andet tale om et stort nederlag. Et stort og ydmygende nederlag for værtsnationen. Det var også et hjemmehold, der uden den karantæneramte anfører Thiago Silva og den store stjerne Neymar, der havde brækket en ryghvirvel i kvartfinalesejren mod Colombia, ramte et historisk dårligt bundniveau. Rundt om på hele kloden havde folk ondt af brasilianerne. Der var ingen tvivl om, at tyskerne havde det klart bedste hold og siden blev fortjente verdensmestre, men ydmygelsen overskyggede generelt tyskernes præstation.

5. Skandalen i Gijon Algeriet vandt sin første kamp ved VM i 1982 i Spanien med 2-1 over Vesttyskland. En af de største overraskelser i VM-historien. Derpå tabte nordafrikanerne 0-2 til Østrig, men med en afsluttende 3-2-sejr over Chile, havde Lakhdar Belloumi, Rabah Madjer og Co. alligevel meget gode chancer for at blive det første afrikanske hold, der avancerede fra en indledende VM-runde. Det eneste, der ikke måtte ske – set med algeriske øjne – var, at den sidste kamp i gruppen mellem Vesttyskland og Østrig endte med en sejr på et mål til vesttyskerne. Efter 10 minutter af den kamp scorede Horst Hrubesch til 1-0, og herefter var der ingen af de to hold, der ønskede at spille fodbold. Det var så tydeligt, at der ikke måtte ske mere, og på den måde gik de to naboer videre, og kampen blev kendt som ”skandalen i Gijon”. Siden har FIFA ændret reglerne, så kampene i sidste runde spilles samtidig. Østrig kom ikke videre fra mellemrunden, mens Vesttyskland tabte finalen 1-3 til Italien.

Og set med danske øjne er der selvfølgelig også Jesper Olsens tilbagelægning i 1/8-finalen mod Spanien ved VM i 1986. På det tidspunkt førte Danmark 1-0, men Emilie Butragueno opsnappede den dårlige aflevering og udlignede til 1-1.

Det mål satte ikke bare spanierne i gang, hvorpå de vandt 5-1. Det blev også begyndelsen på enden for Danmarks berømte dynamit-mandskab. Efter det VM var magien nemlig væk, og den smukkeste epoke i dansk landsholdshistorie var forbi.

Nu er der otte kampe tilbage ved VM i Rusland. Otte kampe, der med garanti bringer store fortællinger med sig. Smukke eller triste...

Facebook
Twitter