'Football's coming home': Dart med Harry Kane, bowling med Lingard

De engelske VM-spillere kører liveshows på de sociale medier og spiller bowling og dart med journalister. Målet er at genskabe forholdet til fansene og nationen.

Én ting er helt sikkert: Marcus Rashford skal holde sig langt væk fra bowling. Til gengæld kan Jesse Lingard altid falde tilbage på sine bowlingevner, hvis han nu bliver træt af livet som fodboldstjerne. Og i øvrigt sætter Harry Kane en stabil dartpil.

Det må være den dybdegående analyse efter et besøg i den engelske VM-lejr i Zelenogorsk, ca. 50 km. nordvest fra Sankt Petersborg. Hvad der kan virke som ligegyldig info, er reelt set vigtig viden i forståelsen af, hvor det engelske landshold befinder sig i forhold til sin identitet indadtil og udadtil.

Det her er det nye England. Det er det genfødte ’Three Lions’, det er ’Fotball’s Coming Home’ til fansene, til England og til kernen af det kærlighedsforhold, der engang eksisterede mellem de engelske fans og landsholdet. Det er i hvert fald dét udtryk, det engelske VM-hold forsøger at ramme i Rusland.

- På tidligere landshold har der været en distance, som ikke var sund. Folk som David Beckham og Steven Gerrard var fine personer, men de levede i en glasboble. Deres liv føltes meget langt væk fra den almindelige englænders, og de blev sat op på en urealistisk piedestal.

Det siger journalist Matthew Dunn, der i mange år har fulgt det engelske landshold for avisen Daily Express.

Jesse Lingard og Marcus Rashford i gang med at bowle.

- Tidligere var der aldrig en følelse af, at vi var sammen om det her. Men den følelse har manager Gareth Southgate gjort meget for at fremme. Han har gjort en stor indsats i at få spillerne til at ’connecte’ med det ansvar, de har for landet og for at engagere sig med fansene, møde dem og være mere tilgængelige også for medierne, siger han.

- Forskellen fra tidligere er, at der er mange unge spillere på holdet, og de har en helt anden tilgang til medier, fans og landsholdet. Fansene føler, at de er tættere på spillerne via de sociale medier, alle interviewene og den åbenhed, der er. I dag forstår fansene, at spillerne er almindelige mennesker og ikke bare figurer, man kan svine til, når de underpræsterer.

Pub eller mediecenter?

Ottendedelsfinalen mellem England og Colombia går i forlænget spilletid efter 3-3 i den ordinære tid. I den forlængede tid scorer England to gange, Harry Kane og Jesse Lingard er heltene, der bringer England videre til kvartfinalen.

Det er to reportere fra henholdsvis England og Colombia, der i Playstation-spillet 'Fifa' gennemspiller ottendedelsfinalen mellem de to nationer som en generalprøve inden aftenens rigtige kamp i Moskva.

I baggrunden lyder jubelbrøl og kampsange fra dartspillere, larmen fra bowlingbanen overdøver det hele samtidig med, at skarpe lyde fra airhockeyen og blødere klange fra poolbordet blander sig med tastelyde fra computere og snurrende kameraer.

Bowling, pool, dart, bordfodbold, airhockey, Playstation, en veludrustet bar og bløde sofaer? Såmænd bare indretningen af og aktiviterne i Englands mediecenter ved VM i Rusland. Her hvor journalisterne arbejder til dagligt, og hvor spillerne møder op til interview og en kop kaffe med reporterne.

Englands mediecenter med bowlingbane, dart, airhockey, bordfodbold, Playstation, bar og poolbord.

En helt ny, åben stil, hvor det engelske fodboldforbund og spillerne på opfordring af landstræner Gareth Southgate agerer medspillere til pressen og fansene i stedet for dét fjendskab, der ofte har lumret ved slutrunderne, som en repræsentant fra det engelske fodboldforbund fortæller DR.

På forbundets Youtube-kanal er der både seriøse indslag og deciderede shows fra VM-lejren med usædvanligt åbne spillere, og på både Twitter og Facebook er der en direkte linje fra fansene til spillerne.

Hver dag møder fire til fem spillere op i pressecenteret til interview, samvær og dart-dueller med reporterne. En helt ny stil fra forbundet og fra spillerne, hvis fornemmeste repræsentant for denne nye tilgang hedder Jesse Lingard.

Som i øvrigt styrer en bowlingkugle ligeså overlegent, som han følte bolden op i hjørnet i et af VM’s bedste mål i storsejren over Panama i gruppespillet, og som han fejrede med en hilsen fra spillet Fortnite, hvilket han fortæller på Youtube-kanalen.

Sine flotte bowlingevner viser Lingard stolt denne dag i det engelske mediecenter, hvor han Marcus Rashford, Ruben Loftus-Cheek, Danny Welbeck og Harry Kane bevæger sig stille og roligt rundt blandt reportere i, hvad der ligner en avanceret pub.

Harry Kane går straks op til dartskiven, udfordrer en reporter fra Daily Mirror og vinder over ham, mens Lingard udfordrer sin ven, klub- og og værelseskammerat Marcus Rashford til en omgang bowling.

Stakkels Rashford er ikke lige så ferm med sine hænder som med sine fødder, mens Lingard jublende laver tre strikes i træk. De to fortsætter med at spille, mens reportere følger med på eller arbejder på deres computere ved siden af.

Efter bowlingseancen afbryder Lingard et tv-interview med Welbeck, tager mikrofonen fra journalisten, og interviewer selv sin holdkammerat.

Mens anfører Harry Kane er fyrtårnet, der oplyser Englands nye vej, er den 25-årige Jesse Lingard ham, der træder lystigt på vejen. Med sine populære opdateringer på sociale medier og med sine sjove indfald til træningen, hvor der aldrig er langt til grin og jokes fra Lingard, går han forrest med den nye stil på det engelske VM-hold.

England vinder ottendedelsfinalen mod Colombia. I hvert fald i denne Fifa-dyst på Playstation i det engelske mediecenter.

- Det er vigtigt at vise, hvem vi er. Det er vigtigt at opføre os som os selv. Jeg er bare mig selv. Jeg kan godt lide at lave sjov og er holdets joker. Vi er et ungt hold og kan lide at være sammen med hinanden. Vi er ligesom en familie, siger Lingard og roser træner Southgate:

- Det føles som en revolution. Manageren er kommet med nye idéer, fantastiske idéer for, hvordan han vil have, vi skal opføre os og spille. Vi har en stor selvtillid, der gør, at vi spiller uden frygt og med frihed, ligegyldigt hvem vi spiller mod, eller hvilken runde vi er i. Det har bragt os her, og det laver vi ikke om for nogen modstanderhold, siger Lingard med henvisning til Colombia-kampen.

Mens der tidligere kunne være kliker baseret på klubfarver i de engelske landsholdstrupper, er man ifølge Lingard nu en enhed, der spiller for nationen og ikke for deres klubber.

Efter kampen mod Belgien var Lingard, Welbeck, Trent Alexander-Arnold og Jordan Henderson fra rivalisererende klubber som Manchester United, Chelsea og Liverpool eksempelvis på udflugt i Sankt Petersborg.

Her morede de sig i en forlystelsespark og i en rutsjebane, hvilket er udførligt beskrevet på Lingards Instagram-profil. Et eksempel på sammenholdet hos det nye England, mener både Jesse Lingard og de britiske iagttagere.

- Det var aldrig sket for et årti siden, hvor der var klubenklaver i truppen. Mens spillerne dengang altid præsterede for deres klubber, underpræsterede de altid på landsholdet. Dette hold har endnu ikke underpræsteret, så stemningen omkring dem er virkelig varm, siger Matthew Dunn, der fremhæver Harry Kane som den vigtigste spiller både på og uden for banen for det nye England.

- Han er dette hold. Han er den nye stil. Han er en verdensklassespiller, men samtidig er han et åbent menneske, der snakker med fans, snakker med journalisterne og er helt nede på jorden. Han er virkelig en god ambassadør for landet, siger journalisten.

- Han er symbolet på det her hold. På det nye England. Han forsøger at være sig selv, at vise den bedste udgave af sig selv, og det gør de øvrige spillere også for deres egen skyld, men også for landets skyld. Og det er dét, Southgate forsøger at kanalisere ud gennem Kane og videre ud til alle spillerne, der alle følger Kanes eksempel, siger Matthew Dunne.

Koncentrationen lyser ud af Harry Kane, inden pilen bliver kastet. (Foto: Lee Smith © Scanpix)

Et ansvar, Harry Kane er fuldt ud bevidst om. Når kaptajnen taler, er det stoltheden for trøjen og at genoprette fansenes forhold til landsholdet, der fylder.

- Det er vigtigt for os at spille på en måde, så fansene kan se, at vi har forsøgt at vinde, selv om vi taber. Det synes jeg, vi har vist indtil nu ved VM, siger Kane og fortsætter:

- Det er vigtigt at få genskabt forbindelsen mellem fansene og landsholdet, så selv om vi taber, vil de være med os, fordi de kan se, at vi giver alt for trøjen, at vi spiller uden frygt, og at vi arbejder hårdt. Vi vil gøre folk stolte af England igen, siger Harry Kane

'It's coming home'

Den ambition er det engelske VM-hold anno 2018 kommet langt med. Forskellige russiske byer er blevet farvet i hvid-blå nuancer og den både nostalgiske og håbefulde hymne ”It’s coming home” fra de engelske fans har fyldt lydbilledet i de russiske gader og torve. Uden ballade, uden problemer.

En målscore på 8-3 og to sejre i gruppespillet og ikke mindst måden, hvorpå englænderne angreb de to første kampe har tændt et forsigtigt håb i de engelske fans.

De har set det yngste engelske VM-hold nogensinde. Et mandskab af akademiopdragede unge med en massiv offensiv kraft med mulighed for at skifte system. Spillere, der til dagligt bliver trænet af folk som Guardiola, Klopp og Pochettino, med hvad det medfører af offensiv og boldbesiddende fodboldforståelse.

- Folk er begejstrede, folk i England kan godt lide dette hold. Men det er også, fordi vi ikke forventede det store, hvilket gør det lidt større og lidt mere overraskende. Det betragtes allerede som den bedste turnering, vi har spillet i lang tid, siger journalist Mathhew Dunn.

- Folk håber, at semifinalen kunne være en mulighed. Vi har ikke vundet en knock out-kamp siden 2006, så alt herfra er en bonus for os. Hvis vi går videre fra Colombia-kampen, er det måske Sverige, der venter i kvartfinalen. Dem har vi af en eller anden grund altid tabt til. Men det er måske det gamle England. Det her er det nye England, som ikke taber sådanne kampe mere, siger han.

Vejen til VM-finalen er ikke umulig for England, som, hvis de overvinder Colombia, skal møde enten Sverige eller Schweiz i kvartfinalen og vinderen af Rusland og Kroatien i en eventuel semifinale. De engelske medier noterer med en vis tilfredshed, at hold som Tyskland, Argentina, Spanien i hvert fald ikke står i vejen for England, og Brasilien kan man først møde i en finale.

Englands mediecenter.

- Vi bliver nødt til at tro på, vi kan gå hele vejen. Det er dét, vi spiller for. Man kan ikke være her uden at tænke på, hvordan det ville være at vinde VM. Tænk på den glæde det vil bringe til hele nationen, det ville være en helt utrolig følelse at dele sådan en triumf med hele landet, siger Harry Kane, der indtil videre har scoret fem mål i Rusland.

Harry Kane er færdig med sine pilekast, sine interview og kaffesamtaler med reporterne. På vej ud af mediecenteret på Repino Cronwell Park Hotel i Zelenogorsk venter en tændt bil på ham.

Kane går ikke mod bilen, men hen til de ventende russiske fans. Han snakker med dem, poserer til selfies og tager selv et par stykker på sin egen telefon.

Facebook
Twitter