Fra bandit til boss: Luis Suarez leder Uruguays VM-landshold

Angriberen Luis Suarez har lagt unoderne på hylden, og han er blevet en lederfigur på det uruguayanske landshold.

Luis Suarez kan fredag spille sig i semifinalen ved VM, hvis han sammen med Uruguay slår Frankrig. (Foto: MURAD SEZER © Scanpix)

Når Luis Suarez fredag træder ind på græsset til Uruguays VM-kvartfinale mod Frankrig, så mangler han måske lidt fart i benene i forhold til i sine unge dage, men til gengæld han har mere kløgt og visdom i hovedet.

Den eksplosive stil og evige sult efter at vinde har gjort ham til en af de bedste angribere i verden, men den har også tidligere tiltrukket opmærksomhed af de forkerte grunde.

Men de seneste år har angriberen lagt unoderne på hylden og koncentreret sig om det, som han får sin løn for: at score mål. Og det er blevet til flere end 150 af slagsen i Barcelona-trøjen, og for Urugauay har han scoret 53, hvilket gør ham til den mest scorende for landsholdet gennem tiden.

- Jeg er nødt til at være en af de rolige og velovervejede, for der er mange unge spillere på holdet, hvoraf nogle er med for første gang. Jeg skal være et forbillede for dem, siger Suarez ifølge Reuters.

- Jeg har spillet så mange kampe for landsholdet, at jeg ved, hvordan man skal håndtere at være i denne situation.

"Veletableret sindssyge"

Det vidste han til gengæld ikke Ved VM i Brasilien I 2014, hvor han blev sendt hjem efter at have bidt den italienske forsvarsspiller Giorgio Chiellini i skulderen under en kamp.

Fire år tidligere tiltrak han sig også negativ opmærksomhed, da han med fuldt overlæg tog bolden med hånden på egen målstreg mod Ghana i VM-kvartfinalen.

Suarez fik rødt kort, men han udviste ingen tegn på anger over sin handling, da han jublede i voldsom stil, efter Ghana brændte det efterfølgende straffespark, der kunne have sikret Afrika kontinentets første VM-semifinale.

En udenlandsk sportsjournalist har efterfølgende beskrevet episoderne i kampen på følgende vis:

- Begge de ikoniske scener fra kampen mod Ghana var eksempler på Luis Suarez’ veletablerede sindssyge på banen.

I løbet af sin klubkarriere har Suarez også haft svært ved at tøjle sine indre dæmoner, og han er flere gange blevet straffet for blandt andet at bide, filme og ikke mindst være racistisk overfor en modspiller.

Tords episoden i Brasilien for fire år siden fortsatte landstræner Oscar Tabarez dog med at have tillid til Suarez og troede på, at angriberen ville lære af sine fejl. Det ser ud til at være sket. Tidligere satte Tabarez sin lid til Diego Forlan som leder i landsholdstruppen, men den rolle har Suarez nu.

Målmaskinen Suarez

Historien om Luis Suarez begyndte i 2006, da talentspejdere fra den hollandske klub Groningen rejste til Uruguay for at tjekke den lovende unge angriber Elias Figueroa ud.

I fodboldklubben Club Nacional fik de øjnene op for en anden teenage-angriber, der spillede fodbold, som var han besat af at score mål, og Groningen var hurtige til at give 19-årige Luis Suarez en kontrakt.

Der er måske ikke mange, der kender den historie, men de fleste kender resten af historien om den uruguayanske angriber.

Hans mange mål i Holland bragte ham hurtigt videre til Ajax Amsterdam, efterfølgende blev det Liverpool, og nu er han i Barcelona.

Suarez fik en svær begyndelse i Barcelona, da han måtte sidde ude de første 11 kampe som konsekvens af sit Chiellini-bid ved VM.

Med sine syv VM-scoringer gennem tiden er Suarez nu gået forbi Forlan, der har scoret seks, og han er kun et enkelt mål fra Uruguays VM-topscorer, Oscar Miguez, der har lavet otte VM-mål.

Uruguay har vundet alle sine fire kampe i Rusland, og Suarez har scoret to af målene.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk