GENSYN Dengang Eriksen var VM-slutrundens yngste spiller

Christian Eriksen var med Danmark til VM-slutrunden i 2010 i Sydafrika, hvor han endda var den yngste af alle de deltagende spillere.

Christian Eriksen og Daniel Agger efter åbningskampen mod Holland, hvor Danmark taber 2-0. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Med sine 77 landskampe er Christian Eriksen trods sine relativt unge 26 år en af de mest erfarne spillere i Danmarks VM-trup. Øjnene er rettet mod ham, når kampene skal afgøres, og det er en rolle, som han har haft de senere år på landsholdet.

Men sådan var det ikke for otte år siden. Den kun 18-årige buldrede frem som en anden komet. Debut på førsteholdet i Ajax ledte til debut på landsholdet, og få måneder senere var han en del af Danmarks VM-trup til slutrunden i Sydafrika.

Det hele startede med spilletid på Ajax’ førstehold, og det fik landstræner Morten Olsen øje på med det samme. Kort efter var Eriksen udtaget til sin første landskamp og fik debut mod Østrig i marts 2010. Det åbnede op for muligheden for en VM-plads.

- Jeg har ikke set et talent som ham i et årti, sagde Christian Eriksens daværende Ajax-træner Martin Jol, da DR Sporten var nede og besøge talentet i Amsterdam.

I sidste ende kom Christian Eriksen altså med til VM-slutrunden. Det var dog langt fra i den rolle, som han tager til Rusland med i år. I Sydafrika handlede det hele om at lære fra nogle af de ældre spillere på holdet.

Den daværende alderspræsident var Martin Jørgensen, som var med til sin tredje VM-slutrunde, og vi lavede et indslag om den yngste og den ældste.

- Jeg tror gerne, at de unge vil gerne vise sig frem, mens dem med erfaring måske allerede har vist sig frem. Det ville være fedt, hvis de kunne gøre det en gang til, lød det fra Christian Eriksen.

I testkampen op til VM mod Australien får Christian Eriksen dog fornøjelsen af at starte inde for første gang i landsholdskarrieren. Det gør han i stedet for en skadet Nicklas Bendtner, der er stærkt tvivlsom op til åbningskampen mod Holland.

Bendtner bliver dog klar til den kamp, og derfor er Eriksen tilbage på bænken, da VM bliver sparket i gang på Soccer City Stadium. Den 18-årige dansker kan dog glæde sig over at være den yngste spiller ved slutrunden.

VM bliver dog ikke noget at prale med for Danmark. Eriksen får spilletid mod Holland og Japan, men det ender med, at Danmark ryger ud i gruppespillet.